Εφημερίδα Κοινωνική

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»: Πρεμιέρα σήμερα για το πρόγραμμα -Δικαιούχοι, προϋποθέσεις, ποσά

 Breaking News

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»: Πρεμιέρα σήμερα για το πρόγραμμα -Δικαιούχοι, προϋποθέσεις, ποσά
18 Μαΐου 2023

«Πρεμιέρα» αναμένεται να κάνει σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους», η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για αιτήσεις μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στήριξης των νέων προκειμένου να ανακαινίσουν και αναβαθμίσουν ενεργειακά την κύρια κατοικία τους. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη:

Α. Το «Εξοικονομώ»:

Η κλιμακωτή επιδότηση είναι από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο. Το ποσό των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φθάσει μέχρι τα 22.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιδοτούνται:

-αντικατάσταση κουφωμάτων,
-θερμομόνωση,
-συστήματα θέρμανσης – ψύξης,
-συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ,
-smarthome οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Β. Το «Ανακαινίζω»:

Παρέχει σταθερή επιδότηση 30% για ποσό μέχρι 10.000 ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

-Υφίσταται νόμιμα.
-Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
-Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
-Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της -Γ΄, βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Δικαιούχοι για ένταξη στο «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 1ης/1/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό τουλάχιστον 50% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ