Εφημερίδα Κοινωνική

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη – Τι προβλέπει

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη – Τι προβλέπει
07 Απριλίου 2023

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που συμπληρώνει και ενισχύει θεσμικά το πλαίσιο αποτροπής συμμετοχής σε εθνικές εκλογές εγκληματικών οργανώσεων υπο τον μανδύα πολιτικών κομμάτων.

Η τροπολογία που παραπέμπει ευθέως στο κόμμα «Έλληνες» του πρωτόδικα καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη εισάγει επι της ουσίας δύο προβλέψεις: ότι η απόφαση για την κάθοδο ή μη του κόμματος θα ληφθεί από όλα τα μέλη – δικαστές του αρμόδιου Τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου και όχι από μια υποεπιτροπή και πως τα μέλη του τμήματος μπορούν να ζητήσουν τεκμηρίωση από άλλες δικαστικές ή μη αρχές για την θωράκιση της τελικής τους απόφασης.

Σκοπός της τροπολογίας είναι να ενισχυθεί η δικαστική κρίση και να θωρακιστεί, έτσι ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου και αν αυτή καταλήξει.

Σύμφωνα με την συνοδευτική αιτιολογική έκθεση «o έλεγχος των προϋποθέσεων που αφορά στο δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών όπως διαμορφώθηκε τελευταία τροποποιείται ως προς δύο επιμέρους σημεία. Αφενός ο ανωτέρω έλεγχος ανατίθεται σε δικαστικό σχηματισμό με αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης. Συγκεκριμένα η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου – στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του.

Αφετέρου για την ενίσχυση της πληρότητας, της αποτελεσματικότητας και της λυσιτέλειας του σχετικού ελέγχου, ο οποίος άλλωστε διενεργείται αυτεπαγγέλτως, προβλέπεται και ρητώς ότι το οικείο Τμήμα λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές». Να σημειωθεί ότι η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Μεγάλη Τρίτη.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ