Εφημερίδα Κοινωνική

Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου διοργάνωσε για πρώτη φορά το Ιστορικό Μνημόσυνο Ολοκαυτώματος στο Ρουφ

 Breaking News

Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου διοργάνωσε για πρώτη φορά το Ιστορικό Μνημόσυνο Ολοκαυτώματος στο Ρουφ
07 Απριλίου 2023

Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου διοργάνωσε στις 5 Απριλίου με ιδιαίτερη επιτυχία το Ιστορικό Μνημόσυνο Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Ρουφ, στην αμαξοστοιχία-θέατρο το τρένο στο Ρουφ. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού γεγονότος, αφού στο χώρο αυτό, στις αρχές Απριλίου του 1944, ξεκίνησαν τα βαγόνια που μετέφεραν Εβραίους συμπατριώτες μας στα στρατόπεδα μαζικής εξόντωσης.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους στο μνημόσυνο, αναφέροντας ότι «με την εκδήλωση αυτή αποτίουμε φόρο τιμής στην ανθρώπινη υπόσταση, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στον άνθρωπο. Τα βαγόνια που είναι σήμερα τόπος συνάντησης ελεύθερων ανθρώπων και τόπος πολιτισμού, θυμίζουν τις αθώες ψυχές που χάθηκαν με τέτοιο βάρβαρο τρόπο. Δεν ήταν Εβραίοι αυτοί που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα και στα κρεματόρια. Ήταν άνθρωποι, μικρά παιδιά, μωρά, νέοι, άνδρες και γυναίκες, ηλικιωμένοι.

Οι άνθρωποι σε όλη τη γη πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά της Δημοκρατίας, της ανεξιθρησκείας, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης. Όσοι έχουν υποστεί διωγμούς πρέπει να είναι πρώτοι σε αυτόν τον αγώνα. Ιδιαίτερα σήμερα που οι εθνικισμοί αναζωπυρώνονται επικίνδυνα, ο ρατσισμός εξαπλώνεται, η χειραγώγηση των μαζών επιτυγχάνεται με όλα τα μέσα, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά και η παγκόσμια ειρήνη απειλείται με κατάρρευση, πρέπει όλοι να ορθώσουμε ανάστημα και να υπερασπιστούμε τον ΑΝΘΡΩΠΟ».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε η ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνική Διευθύντρια του σιδηροδρομικού πολιτιστικού πολυχώρου «Αμαξοστοιχία-Θέατρο το τρένο στο Ρουφ», κ. Τατιάνα Λύγαρη και ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Άρης Εμμανουήλ

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και οι βουλευτές: Γιάννης Μπαλάφας, ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. , Τόνια Αντωνίου, ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Κατσώτης, ΚΚΕ. Χαιρέτησαν, ακόμα, ο Νίκος Παπάζογλου, πολιτευτής της «Ελληνικής Λύσης» και ο Δήμαρχος Νίκαιας- Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. Επίσης, στην εκδήλωση, χαιρετισμό απέστειλε ο Γιάννης Σγουρός, π. Περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης Αττικής, ενώ παραβρέθηκαν η Ρωξάνη Μπέη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ και η Στέλλα Βαλαβάνη, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής.

Για το ιστορικό μνημόσυνο αναφέρθηκαν με βιωματικές αναφορές αλλά και με ιδιαίτερα συγκροτημένες αναλύσεις : ο κ. Βενιαμίν Μπατίς, εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, ο κ. Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Κώστας Θεριανός, εκπαιδευτικός- μέλος του ΔΣ του «Ιδρύματος Γληνού» και ο κ. Μάριος Σούσης, Πρόεδρος του Συλλόγου των Απογόνων Ολοκαυτώματος.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ΟΥ ΓΕΛ Ταύρου που προσήλθαν στην εκδήλωση με την Διευθύντρια του ΓΕΛ κ Περσεφόνη Γιανέλου και τον υποδιευθυντή κ. Αντώνη Μπακαλούμη. Ο μαθητής Στέφανος Μπότσης και η μαθήτρια Δέσποινα Πούλα εκφώνησαν ένα εμπνευσμένο κείμενο ενώ στο τέλος, όλες και όλοι οι μαθητές απότισαν με ένα λευκό τριαντάφυλλο φόρο τιμής στη μνήμη των αθώων συνανθρώπων μας που δολοφονήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου η μουσικός-ερμηνεύτρια, Αναστασία Χατζηπαύλου ερμήνευσε τραγούδια από την Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν και ένα εβραϊκό ψαλμό ενώ ο τραγουδοποιός Πάνος Μπούσαλης, επίσης, ερμήνευσε τραγούδια από την Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προβολή ενός πεντάλεπτου βίντεο για το Ολοκαύτωμα από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου της Άρτας.

olokaftoma 2023 (1)

olokaftoma 2023 (43)

olokaftoma 2023 (67)

olokaftoma 2023 (101)

olokaftoma 2023

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ