Εφημερίδα Κοινωνική

3 θέματα του Πειραιά στην «ατζέντα» του Υπουργείου Πολιτισμού

 Breaking News

3 θέματα του Πειραιά  στην «ατζέντα» του Υπουργείου Πολιτισμού
30 Μαρτίου 2023

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και έβαλε στην «ατζέντα» του Υπουργείου Πολιτισμού 3 σημαντικά θέματα του Πειραιά, λίγο πριν τις εκλογές. Μια κίνηση σημαντική πριν αλλάξουν πρόσωπα, καρέκλες και χαρτοφυλάκια.

Αυτό που επείγει και πρέπει να λυθεί άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Μώραλη, είναι το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων ακινήτων του Πειραιά που είναι χαρακτηρισμένα ως «μνημεία» και για τα οποία, τον πρώτο λόγο έχει το Υπ. Πολιτισμού. Ωστόσο, επειδή πολλά από αυτά παρουσιάζουν φθορές και επικινδυνότητα (και δεν επιτρέπεται να κατεδαφιστούν), τίθεται θέμα ασφάλειας των πολιτών.

Ποιος όμως είναι αρμόδιος να λάβει προστατευτικά μέτρα (περιφράξεις κτλ);

Ο Δήμος ή το Υπουργείο;

Η λογική λέει το Υπουργείο, αλλά το Υπουργείο παραπέμπει στο Δήμο! Υπάρχει λοιπόν μια διχογνωμία, η οποία μένει να διευκρινιστεί μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και ενδεχομένως για γίνει μια αποσαφήνιση ή διόρθωση σε «παράθυρο» του νόμου. Το ραντεβού των δυο πλευρών, όπως πληροφορηθήκαμε, θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Το δεύτερο μεγάλο θέμα του Πειραιά που μπήκε στην «ατζέντα» του Υπ. Πολιτισμού είναι η σχεδιαζόμενη ανάπλαση της Πειραϊκής. Όπως είπε Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ως προς ως προς το θέμα της Αρχαιολογίας για να μην υπάρξουν μελλοντικές εμπλοκές. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

Η προμελέτη ανάπλασης της Πειραϊκής θα περάσει από το ΚΑΣ, όταν ολοκληρωθεί και πριν προκηρυχτεί το έργο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται περίπου ένας μήνας ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη και να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την κοινότητα και τους φορείς.

Τέλος, στην «ατζέντα» του Υπουργείου Πολιτισμού μπήκε και η δωρεά που έγινε στον Δήμο Πειραιά έκτασης για πάρκο – παιδική χαρά στον ΟΛΠ, δίπλα στο Λιοντάρι. Επειδή ανέκυψαν θέματα με την περίφραξη, λόγω του ότι θα είναι κοντά στα αρχαία τείχη, ζητήθηκε η γνώμη του Υπουργείου για διευθετηθεί το ζήτημα, χωρίς να ανακύψουν προβλήματα.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ