Εφημερίδα Κοινωνική

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση: «Δε λειτουργούσαν τα φώτα αλλά απέδωσε ευθύνη 70% σε εργαζόμενο που τσακίστηκε στις σκάλες, γιατί (λέει) δεν είχε…φακό!»

 Breaking News

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση: «Δε λειτουργούσαν τα φώτα αλλά απέδωσε ευθύνη 70% σε εργαζόμενο που τσακίστηκε στις σκάλες, γιατί (λέει) δεν είχε…φακό!»
02 Φεβρουαρίου 2023

*Του Γιάννη Καρούζου, εργατολόγου

Σε μια απόφαση που αναδεικνύει κατά πρωτοφανή τρόπο συνυπαιτιότητα σε επίπεδο 70% εργαζομένου, για εργατικό ατύχημα, προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαιώνοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ, που υποστήριξε πως έφταιγε κι εκείνος που τσακίστηκε στις σκάλες (ενώ δεν λειτουργούσε το φωτοκύτταρο στο κλιμακοστάσιο) γιατί λέει, δεν…κρατούσε φακό!

Μάλιστα ως δεύτερος λόγος της συνυπαιτιότητας αναπτύσσεται το γεγονός ότι ήταν διευθυντής πωλήσεων και έπρεπε (!!!) να είχε ενημερώσει για τη βλάβη του φωτοκύτταρου! Δηλαδή το Δικαστήριο έκρινε ότι ευθύνεται ένας άνθρωπος που ανήκει τον τομέα των πωλήσεων για τις τεχνικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες της εταιρείας.

Επιπρόσθετα, έκρινε ότι έφερε ευθύνη καθώς δεν ήταν εφοδιασμένος με ένα φακό ή δεν έθεσε σε λειτουργία τον φακό του κινητού του τηλεφώνου (!), ώστε να κατέλθει με ασφάλεια στο κλιμακοστάσιο και εν συνεχεία άμεσα να φροντίσει ώστε η βλάβη να καταχωρηθεί στο σύστημα της εταιρείας προς αποκατάσταση!

Πρόκειται για την υπ αριθμόν 1347/2022 απόφαση διαδικασίας εργατικών διαφορών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Κατά την άποψη του Γ. Καρούζου, Δικηγόρου – Εργατολόγου στο dikastiko.gr, η κρίση αυτή του Δικαστηρίου είναι εσφαλμένη, διότι η έλλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην επιχείρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια ζωής, δεν εμπίπτει στη σφαίρα του εργαζομένου, στην οποία ανήκει μόνο η ορθή εφαρμογή και τήρηση των εν λόγω μέτρων, αλλά στη σφαίρα του εργοδότη.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ