Εφημερίδα Κοινωνική

Νοσοκομεία: Εισάγονται «βραχιολάκια» ταυτοποίησης ασθενών

 Breaking News

Νοσοκομεία: Εισάγονται «βραχιολάκια» ταυτοποίησης ασθενών
12 Φεβρουαρίου 2023

Μια καινοτομία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εισάγεται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, βάσει εγκυκλίου που απέστειλε στις διοικήσεις τους η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Πρόκεται για το «βραχιολάκι» ταυτοποίησης ασθενών, το οποίο εξασφαλίζει και τη μείωση των πιθανοτήτων λάθους λόγω συνωνυμίας, αλλά και την ασφαλή χορήγηση φαρμάκων υψηλού κινδύνου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η διασφάλιση της ταυτοποίησης του ασθενούς θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και ως εκ τούτου απαιτείται η άμεση συμμόρφωση με τους διεθνείς στόχους για την ασφάλεια των ασθενών.

Ειδικότερα, ο κάθε ασθενής θα πρέπει να φέρει στο καρπό του χεριού του βραχιόλι ταυτοποίησης, το οποίο θα τοποθετείται σε αυτόν μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, είτε για μακρόχρονη νοσηλεία, είτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή ακόμη και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Το βραχιόλι, που είναι ίδιο με αυτό που τοποθετείται στα νεογέννητα, θα αποτελείται από εύκαμπτο πλαστικό υλικό, πάνω στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης του χρήστη.

Η ταυτότητα ασθενούς επιτρέπει την χωρίς πιθανότητα λάθους επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη υπηρεσιών Υγείας.

Τα στοιχεία στο βραχιόλι ταυτοποίησης ασθενούς

Με την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, στο βραχιόλι ταυτοποίησης θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

– Για ενηλίκους και παιδιατρικούς ασθενείς: Τρία ολόκληρα ονόματα, δηλαδή όνομα, πατρώνυμο, επώνυμο (όχι υποκοριστικά), με το πατρώνυμο πάντα στη μέση.

Τα τρία ονόματα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του ασθενή και, εφόσον είναι προσανατολισμένος σωστά, συνεργάζεται και μπορεί να απαντήσει προφορικά, οι νοσηλευτές οφείλουν να τον ρωτήσουν πριν τοποθετήσει το βραχιολάκι, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του.

– Θα πρέπει να αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Ασθενούς του νοσοκομείου με καθαρή γραφή, αφού ληφθεί από τον ατομικό φάκελο εισαγωγής και ελεγχθεί με αντιπαραβολή.

– Στο βραχιολάκι θα πρέπει να φαίνεται η ημερομηνία γέννησης του ασθενούς, όπως αυτή προκύπτει από το φύλλο εισαγωγής του στο νοσοκομείο (πάντα σε σχέση με την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα ή στο διαβατήριό του).

Εάν η κατάσταση του/της ασθενούς δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του βραχιολιού στον καρπό του (δεξί ή αριστερό), μπορεί να τοποθετηθεί στον αστράγαλο και, αν και αυτό είναι αδύνατο, στα κάγκελα του κρεβατιού.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ