Εφημερίδα Κοινωνική

ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΑΘΗΝΟΣ: «Ο ΑΡΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ είναι ένα φυτώριο παραγωγής ποδοσφαιρικών ταλέντων» – Οι Προπονητές της Αθήνας μιλάνε στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 Breaking News

ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΑΘΗΝΟΣ: «Ο ΑΡΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ είναι ένα φυτώριο παραγωγής ποδοσφαιρικών ταλέντων» – Οι Προπονητές της Αθήνας μιλάνε στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
15 Φεβρουαρίου 2023

Το επώνυμο Λιβαθηνός φέρνει στο νου στους παλαιότερους το απόλυτο ποδοσφαιρικό «μηχανάκι», τον Σπύρο Λιβαθηνό, που αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ και την Εθνική ομάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Σήμερα έχουμε την τιμή να συνομιλήσουμε με τον ανιψιό του μεγάλου άσου, τον 42χρονο προπονητή του ΑΡΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ Νίκο Λιβαθηνό, που συνεχίζει από τους πάγκους μια οικογενειακή παράδοση πολλών ετών, να διδάσκει ποδόσφαιρο στους νεότερους…

- Κύριε Λιβαθηνέ, μιλάμε για όνομα… βαρύ σαν ιστορία!

Ναι, το νιώθω κι εγώ, είναι τεράστια ευθύνη να φέρεις αυτό το όνομα! Ο θείος μου, ο Σπύρος Λιβαθηνός, έκανε τεράστια καριέρα ως αμυντικό χαφ σε ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ και Εθνική Ελλάδας, ο πατέρας μου ο Γιάννης Λιβαθηνός έπαιξε πολλά χρόνια στην καλή ομάδα του ΑΤΤΙΚΟΥ με Τάκη Λεμονή, Χρήστο Πολύζο και άλλους μεγάλους άσους του παρελθόντος, και ένας ακόμα θείος μου, ο Γιάννης Λιβαθηνός, έπαιξε στον ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΑΘΗΝΩΝ με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζει εδώ και δεκαετίες ως διακεκριμένος προπονητής σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες…

- Να μιλήσουμε όμως για εσάς! Κατ” αρχάς, πού έχετε παίξει ποδόσφαιρο;

Ξεκίνησα – που αλλού; – στις ακαδημίες του ΠΑΟ, όπου αγωνίστηκα από τα δέκα μου έως τα δεκαοκτώ μου, στην περίφημη Σχολή της Παιανίας. και αργότερα έπαιξα σε επίπεδο Β” και Γ” εθνικής με ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΑΘΗΝΑΪΚΟ και ΠΑΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ την εποχή που ήταν «θυγατρική» του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ με προπονητές Σπύρο Μαραγκό, Τότη Φυλακούρη κλπ

- Πότε «κρεμάσατε» τα ποδοσφαιρικά σας παπούτσια;

Σχετικά νωρίς, σε ηλικία 28 ετών λόγω δύο πολύ σοβαρών τραυματισμών. Έκτοτε αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με την προπονητική…

- Ποια είναι η «προϊστορία» σας εκεί;

Στην ουσία άρχισα την προπονητική όταν πήρα το πτυχίο μου στα ΤΕΦΑΑ, την Γυμναστική Ακαδημία, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκα αρκετά χρόνια με τον προπονητή Τάσο Δημητρίου στις Μικτές της Αθήνας και σε αντρικό επίπεδο έχω συνεργαστεί με τον ΠΑΝΘΗΣΕΙΑΚΟ στην Α” κατηγορία, ήμουν πέντε ολόκληρα χρόνια στην ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, και τα τελευταία τρία χρόνια κάθομαι στον πάγκο του ΑΡΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ…

- Τι ακριβώς εστί ΑΡΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ, κύριε Λιβαθηνέ;

Ο ΑΡΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 1966 με μακρά ιστορία στα Αθηναϊκά πρωταθλήματα, αλλά η σύγχρονη ιστορία του ξεκινάει πριν τέσσερα πέντε χρόνια όταν στην ουσία «συγχωνεύτηκε» με τον ΟΦ ΧΟΛΑΡΓΟΥ, την μεγάλη ομάδα της περιοχής που πρωταγωνιστεί στην Α” κατηγορία και διεκδικεί και φέτος την άνοδο στην Γ” εθνική. Έκτοτε ο ΑΡΗΣ αποτελεί ένα φυτώριο παραγωγής ποδοσφαιρικών ταλέντων που αύριο μεθαύριο θα αγωνιστούν στον ΧΟΛΑΡΓΟ ή σε ακόμα μεγαλύτερη κατηγορία…

- Θέλετε να μας πείτε κάποια ονόματα ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στην ομάδα;

Πρόεδρος είναι ο κύριος Άκης Παπανώτης, και είναι ο άνθρωπος που «τρέχει» γενικώς την ομάδα. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο Τεχνικός Διευθυντής του συλλόγου, ο κύριος Βασίλης Τσίρος, που εργάζεται σχεδόν σε… 24ωρη βάση! Και να αναφέρω επίσης τον κύριο Κυριάκο Γεωργιάδη, μέλος του Δ.Σ. που βοηθάει πολύ την ομάδα και βρίσκεται συνεχώς δίπλα μας. Πάντως, να ξέρετε οτι ο ΧΟΛΑΡΓΟΣ και ο ΑΡΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ έχουν την ίδια Διοίκηση! Ο ΧΟΛΑΡΓΟΣ έχει τμήματα υποδομών από Κ/6 έως και Κ/14, ενώ ο ΑΡΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ είναι στην ουσία η Κ/16 και η Κ/18 του ΧΟΛΑΡΓΟΥ…

- Να υποθέσουμε ότι όνειρο κάθε νεαρού που αγωνίζεται στον ΑΡΗ είναι να παίξει μελλοντικά στην αντρική ομάδα του ΧΟΛΑΡΓΟΥ;

Ναι, αυτός είναι ο στόχος μας! Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στον ΧΟΛΑΡΓΟ οι 17 από τους 20 ποδοσφαιριστές της ομάδας προέρχονται από τα φυτώρια του συλλόγου, συμπεριλαμβανομένου του ΑΡΗ. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η βαθμολογική μας θέση ή μια επερχόμενη άνοδος σε μεγαλύτερη κατηγορία, όσο να αναδείξουμε ποδοσφαιρικά ταλέντα…

- Στο Τεχνικό Τιμ ποιοί άλλοι είναι εκτός από εσάς;

Στον ΑΡΗ είμαι εγώ με τον Βασίλη Τσίρο. Από εκεί και πέρα, στις ακαδημίες του ΧΟΛΑΡΓΟΥ είναι ο Γιώργος Τσίρος (που είναι και αρχηγός στον ΟΦ ΧΟΛΑΡΓΟΥ!), ο Αρτέμης Μπούρας, ο Χρήστος Μιχαλακίδης και άλλοι. Στην αντρική ομάδα του ΧΟΛΑΡΓΟΥ προπονητής είναι ο Γιώργος Τσαμόπουλος…

- Πώς πάτε με τα γήπεδα στον Χολαργό, έχετε άνεση ή είστε «στριμωγμένοι» όπως εδώ στον Πειραιά;

Έχουμε πολύ καλές εγκαταστάσεις! Στην ουσία υπάρχουν δύο μεγάλοι χώροι, το κεντρικό γήπεδο του ΧΟΛΑΡΓΟΥ, το γνωστό «Μαρσό» με τον φυσικό χλοοτάπητα, και το γήπεδο του ΧΟΛΑΡΓΟΥ Β’, που βρίσκεται πολύ κοντά στο πρώτο, προς το νταμάρι, και αποτελεί το προπονητήριό μας. Εμείς έχουμε εκεί τα αποδυτήριά μας, τον στίβο μας, και στο μεγάλο γήπεδο υπάρχει και γυμναστήριο. Γενικά, οι υποδομές είναι μεγαλύτερης κατηγορίας! Εξάλλου ο βασικός στόχος της ομάδας του ΧΟΛΑΡΓΟΥ είναι η άνοδος στην Γ” εθνική κατηγορία…

- Κόουτς, εκτός από το πτυχίο που έχετε πάρει από την Γυμναστική Ακαδημία με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, έχετε και κάποιο δίπλωμα της UEFA;

Έχω πάρει ήδη το UEFA B” και σύντομα θα αποκτήσω και το UEFA A’. Έχω πάρει επίσης επίσημη πιστοποίηση scouter…

- Υπάρχει κάποιο πλάνο τριετίας στην ομάδα;

Υπάρχει ένα μόνιμο επαναλαμβανόμενο πλάνο με στόχο την εξοικείωση και την εμπειρία των ποδοσφαιριστών, και έπειτα την μετάβαση στο αντρικό. Για τρία χρόνια δουλεύουμε μια συγκεκριμένη φουρνιά. Αν η φουρνιά είναι καλή θα έρθει φυσιολογικά και η άνοδος στην ανώτερη κατηγορία, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Μακάρι όλα τα παιδιά να έχουν αλματώδη εξέλιξη και να φεύγουν γρήγορα από τον ΑΡΗ για τον ΧΟΛΑΡΓΟ ή για κάποια άλλη ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας, και ας μην ανέβουμε ποτέ!

- Να τελειώσουμε αυτή την συνέντευξη όπως την αρχίσαμε, με Σπύρο Λιβαθηνό! Το 1986 δεν σταμάτησε από τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ;

Ναι, αλλά δεν σταμάτησε τότε το ποδόσφαιρο! Έπαιξε άλλα δύο χρόνια στην Κύπρο με τον ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ, που τώρα ονομάζεται ΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ…

- Δεν πρόλαβε το Γουέμπλεϊ, αλλά άρχισε την καριέρα του στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ λίγα χρόνια μετά από εκείνον τον τελικό με τον ΑΓΙΑΞ! Σας έχει μιλήσει για εκείνες τις ένδοξες ημέρες;

Ναι, δεν είχα γεννηθεί τότε, αλλά το έπος του Γουέμπλεϊ είναι σα να το έχω ζήσει από αυτά που έχω ακούσει από τον θείο μου και από άλλους!

- Ευχόμαστε, λοιπόν, σαν προπονητής να φτάσετε και εσείς μια μέρα εκεί ή έστω κάποιος ποδοσφαιριστής που έχει βγει από τα χέρια σας!

Σας ευχαριστώ πολύ! Δεν επαναλαμβάνονται συχνά αυτά τα επιτεύγματα, αλλά το μέλλον κανείς δεν το γνωρίζει…


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ