Εφημερίδα Κοινωνική

Καντάδες και Αλευρομουντζουρώματα 29ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

 Breaking News

Καντάδες και Αλευρομουντζουρώματα 29ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη
08 Φεβρουαρίου 2023

Ταχυδακτυλουργούς, νεράιδες, κλόουν και πολλές εκπλήξεις περιλαμβάνει το 29ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και αυτό το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στην πλατεία Χαλκηδόνας στις 11 το πρωί όπου θα πραγματοποιηθούν δρώμενα για τα παιδιά με face-painting και κόλπα ζογκλερικά.

Στις πλατείες Κουμπάκη και κεντρική πλατεία Ρέντη την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11 το πρωί, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε αποκριάτικες δράσεις και να γνωρίσουν τον κόσμο των ξυλοπόδαρων. Την ίδια μέρα η πλατεία Παιδικής Στέγης στις 11 το πρωί θα υποδεχθεί τα Αλευρομουντζουρώματα που είχαν αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας στις 10.30. Καντάδες στην πόλη από μέλη των ΚΑΠΗ Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη θα πραγματοποιηθούν την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ. Τραγούδια και μελωδίες μιας άλλης εποχής θα ζωντανέψουν τον ρομαντισμό. Οι τροβαδούροι θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κρήνης με τραγούδια και μελωδίες μιας άλλης εποχής και θα καταλήξουν στο Δημαρχείο Νίκαιας.

Λίγα λόγια για τα Αλευρομουντζουρώματα

Αλευρομουντζουρώματα συναντάμε στα τελετουργικά της αρχαιότητας που σχετίζονταν µε τη γονιµότητα της γης, καθώς το έθιµο προβάλλει συγγενή παγανιστικά στοιχεία προαναγγέλλοντας τον ερχοµό της Άνοιξης. Το έθιμο τοποθετείται και στη βυζαντινή περίοδο όταν οι διασκεδαστές µίµοι των ιπποδροµιών συνήθιζαν να βάφουν τα πρόσωπά τους λευκά. Θεωρείται επίσης πιθανό να προέρχεται από το µακιγιάζ των ηθοποιών της commedia dell arte, το οποίο γινόταν µε αλεύρι. Aκόμη, τα Αλευρομουντζουρώματα κάνουν την εμφάνισή τους και στα παράλια της Σικελίας ως δρώµενο αποχαιρετισµού σε ναυτική γιορτή, καθώς η ακµή του συµπίπτει χρονικά µε την ανάπτυξη της ναυτιλίας γύρω στο 1840.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ