Εφημερίδα Κοινωνική

Επίδομα Θέρμανσης: Τελειώνει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις – Σε δύο εβδομάδες πληρωμές

 Breaking News

Επίδομα Θέρμανσης: Τελειώνει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις – Σε δύο εβδομάδες πληρωμές
15 Φεβρουαρίου 2023

Προ των πυλών βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι για την επιδόματος θέρμανσης. Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει η διορία για να υποβάλουν δικαιολογητικά αγορών όσοι δικαιούχοι χρησιμοποίησαν καυσόξυλα ή άλλο εναλλακτικό καύσιμο, εκτός από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, προκειμένου να επιδοτηθούν.

Η επόμενη πληρωμή δόσης του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου και θα αφορά τις δαπάνες που έγιναν έως 31 Ιανουαρίου 2023, υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων αγορών Καυσόξυλων, υγραερίου ή βιομάζας (πέλετ) στην πλατφόρμα MyΘέρμανση μέχρι και σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η υποχρέωση δεν αφορά χρήστες πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι παραγγελίες τους έχουν ήδη καταχωρηθεί ηλεκτρονικά από τα πρατήρια καυσίμων μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Λογαριασμοί για καύσιμα

Για καύσιμα που εκδίδονται λογαριασμοί, ισχύει το εξής:

  • για το φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά αγορών θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 για την περίοδο 01/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.
  • για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 01/10/2022 έως 31/03/2023 θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Τα ποσά και οι νέοι δικαιούχοι

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή

ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

στ) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

ζ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ