Εφημερίδα Κοινωνική

Στην τελική ευθεία η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας

 Breaking News

Στην τελική ευθεία η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας
31 Ιανουαρίου 2023

Για τις 15 Φεβρουάριου έχει οριστεί η εκδίκαση της συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η επικύρωση της οποίας θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία της μονάδας από την ΟΝΕΧ Shipyard & Technology σε συνεργασία με την ιταλική ναυπηγική εταιρεία Fincantieri. Προβλέπεται δημιουργία δύο νέων εταιρειών («Εμπορική» και «Αμυντική»), οι οποίες θα αναλάβουν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό και παθητικό των ναυπηγείων.

Στην εμπορική εταιρεία (Onex Elefsis Shipyards Industries) στην οποία θα μεταβιβαστεί και σημαντικό τμήμα του ενεργητικού των ναυπηγείων, αναμένεται να επενδυθούν, με μεταβίβαση, κεφάλαια έως 170 εκατ. ευρώ. Θα προέλθουν από τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής τράπεζας των ΗΠΑ (DFC) και από ίδια κεφάλαια της Onex ύψους 20 έως 80 εκατ. ευρώ.

Η αμυντική εταιρεία (Onex Elefsis Naval Maritime) θα δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυπήγησης πολεμικών πλοίων για την ελληνική και ξένη αμυντική βιομηχανία. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα του περασμένου μήνα ONEX Shipyards & Technology με τη Fincantieri υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Θα κατασκευαστούν 2+1 τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών κορβέτες, με το έργο να είναι προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται ακόμη ότι από το σύνολο των οφειλών, ύψους 432,7 εκατ. ευρώ, περίπου 212 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν στις νέες εταιρείες. Στο παθητικό που μεταβιβάζεται περιλαμβάνονται υποχρεώσεις 142,3 εκατ. ευρώ προς το Πολεμικό Ναυτικό. Συνολικές οφειλές 220,7 εκατ. ευρώ παραμένουν στην εταιρεία ως μη μεταβιβαζόμενο παθητικό και ικανοποιούνται από το προϊόν ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων που δεν θα μεταβιβαστούν.

Η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 25 χρόνων από άμεσους και έμμεσους φόρους, όπως και από ασφαλιστικές εισφορές. Υπολογίζεται ότι η ναυπηγική δραστηριότητα στην Ελευσίνα θα δημιουργήσει ρευστότητα 1,6-1,8 δισ. ευρώ σε εγχώριους προμηθευτές και την ελληνική βιομηχανία.

Πηγή:kathimeini.gr


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ