Εφημερίδα Κοινωνική

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου στο 2ο FORUM ΣΠΑΥ 2023: «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Επόμενη Μέρα»

 Breaking News

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου στο 2ο FORUM ΣΠΑΥ 2023: «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Επόμενη Μέρα»
26 Ιανουαρίου 2023

O Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος προσκλήθηκε και εκπροσώπησε την πόλη του Παλαιού Φαλήρου στο 2ο FORUM ΣΠΑΥ 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης του Υμηττού και τον Πρόεδρό του & ∆ήµαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, στο Συνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” της Αργυρούπολης, με θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Επόμενη Μέρα».

Στις εργασίες του 2ου FORUM ΣΠΑΥ 2023 συμμετείχαν πάνω από 100 καταξιωμένοι, διακεκριμένοι ομιλητές (Υπουργοί, Εκπρόσωποι Κομμάτων, Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Εκπρόσωποι Θεσμικών Φορέων, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Εκπρόσωποι Εταιρειών, Εκπρόσωποι Εθελοντικών Ομάδων) ενώ στο διήμερο διαλόγου και προτάσεων των εργασιών του, διαμορφώθηκε η περιβαλλοντική ατζέντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επόμενη ημέρα.

Για το έργο του ΣΠΑΥ, όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντάτος “δουλεύουμε σκληρά επί σειρά τριών ετών και πλέον και είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης, με ένα Πρότυπο Σχέδιο Αναβάθμισης των Υποδομών Αντιπυρικής Προστασίας του Υμηττού, αλλά και με την εφαρμογή του Καινοτόμου Προγράμματος ‘’Smart Υμηττός’’ συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ που χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’ και θα αποτελέσουν την κορωνίδα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων”.

Η ατζέντα των 10 θεματικών ενοτήτων στα τραπέζια διαλόγου περιλάμβανε ιδέες, ανάγκες, προτάσεις και μεθόδους που συμβάλλουν στην προστασία και αναγέννηση των δασών μας, ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στα περιβαλλοντικά θέματα.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, φιλοξενήθηκε στην θεματική ενότητα «Το zero waste – το όραμα για το πρώτο βουνό μηδενικών αποβλήτων». Στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, στην προβολή των πρωτοβουλιών και των δράσεων της Δημοτικής Αρχής για την προστασία και την ανάδειξη του Ρέματος της Πικροδάφνης, στις παρεμβάσεις στην περιοχή “Νησάκι” και στις γέφυρες του ρέματος καθώς και στις δράσεις καθαρισμού των εκβολών του ρέματος, της παραλίας και του βυθού στο Έδεμ.

Ειδικότερα ο κ. Φωστηρόπουλος ανέδειξε τον μοναδικό χαρακτήρα του ρέματος καθώς όπως υπογράμμισε στην τοποθέτηση του: «Αποτελεί μοναδική εστία βιοποικιλότητας σε πανίδα και χλωρίδα και αποτελεί ιδιαίτερο καταφύγιο για την τοπική ορνιθοπανίδα και για τα αποδημητικά πουλιά».

Αναφερόμενος επίσης στην περιβαλλοντική πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Π. Φαλήρου, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για το μέχρι πρότινος παραμελημένο ρέμα Πικροδάφνης, επισήμανε:

«Με την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στη παραρεμάτια περιοχή, στην οργανωμένη απομάκρυνση των μπαζών και των απορριμμάτων, στην εξυγίανση του περιβάλλοντα χλωρου από τα απορρίμματα και στην φύτευση 170 δενδρυλλίων, επαναφέραμε και αποκαταστήσαμε το περιβάλλον του χώρου, βάζοντας τάξη στο παραμελημένο (περιβαλλοντικά) ρέμα της Πικροδάφνης».

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί, εξάλλου και «στο πλήθος δράσεων και βιωματικών εμπειριών στα σχολεία της πόλης μας, με τη συνδρομή επιστημονικών φορέων, στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, σε θέματα προστασίας του ρέματος, καθώς και στην διοργάνωση δράσεων εθελοντικού καθαρισμού του ρέματος και των εκβολών του, στο Έδεμ».

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ