Εφημερίδα Κοινωνική

Μητσοτάκης: Τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών τα έχουμε δει

 Breaking News

Μητσοτάκης: Τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών τα έχουμε δει
23 Ιανουαρίου 2023

Για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια ήταν οι πρώτες ερωτήσεις στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την Οικονομία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτιμά ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ήταν σημαντική η παρέμβαση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», συγκράτησε και σε ορισμένες περιπτώσεις μείωσε τις τιμές, ενώ έδωσε δυνατότητα για συγκρίσεις των τιμών, «οι καταναλωτές είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι».

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν είμαι αφελής, πάντα θα υπάρχουν επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση. Το Καλάθι του Νοικοκυριού πρόσφερε διαφάνεια σε βασικά προϊόντα. Οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και είναι λογικό. Κάνουν έρευνα αγοράς. Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητες. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί και άλλο τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι διάταξη για την αισχροκέρδεια υπάρχει και εφαρμόζεται με αυστηρό τρόπο.

Τι θα γίνει με τη μείωση των φόρων

Κλειστά τα χαρτιά του σε μεγάλο βαθμό άφησε ο πρωθυπουργός για τις παρεμβάσεις μείωσης φόρων και ελαφρύνσεων.

Η αποκλιμάκωση των φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός θα είναι βάσει των οικονομικών περιθωρίων, είπε ο πρωθυπουργός.

Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο, επισήμανε, γιατί χώρες που το εφάρμοσαν και έχασαν έσοδα, αλλά και δεν έφτασε η μείωση στον καταναλωτή.

Ο πρωθυπουργός άφησε ένα «παράθυρο» για κάποιες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά η όποια μείωση φόρων πάντα στα περιθώρια που αφήνει η Οικονομία της χώρας.

Για νέες παρεμβάσεις και νέα μέτρα

Τα δεδομένα για τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα τα έχουμε πριν το τέλος Φεβρουαρίου, είπε ο πρωθυπουργός. «Πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο ή μεθεπόμενο μέτρο της κυβέρνησης να πατήσουμε το pause και να δούμε τις ήδη σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως για παράδειγμα το Market Pass», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτοσυγκράτηση και υπομονή, είμαστε αισιόδοξοι. Αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή αυτά τα τρισίμησι χρόνια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», αναφερόμενος στις πολλαπλές κρίσεις.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Όχι, δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών, η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου».

«Είναι μια απολύτως εύλογη ημερομηνία για να περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού». Η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική αλλά δεν θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την επενδυτική βαθμίδα

«Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν έπαιξαν κορόνα – γράμματα τις τύχες των χωρών τους. Έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις και είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν. Το μόνο κομμάτι του παζλ που λείπει είναι η επίτευξη. Θα γίνει μέχρι το 2023. Οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα.

«Αν μας εμπιστευτούν ξανά, θα μάς δοθεί η βαθμίδα. Και είμαι απολύτως σίγουρος. Αλλά αν προκύψει κυβέρνηση με άλλο πρόγραμμα δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι. Κοιτάξτε πόσο έχει αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας σχετικά διαγράμματα. «Θα συνεχίσουμε την επιτυχημένη πολιτική μας για την επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ θετική. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε καμία περίπτωση αυτή η εικόνα δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Η πολιτική που έχουμε εφαρμοστεί είναι αυτή που δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα», εξήγησε.

«Τα χρήματα δεν θα πάνε σε λίγους προνομιούχους. Κατ’ εξοχήν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στηρίζουμε, μέσω του Εξοικονομώ για παράδειγμα. Είναι χρήματα που καταλήγουν στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΣΠΑ», επιχειρηματολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

«Μπορώ να σας δείξω διαφορετικούς δείκτες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι «θα βελτιώσουμε το στοιχείο για την πράσινη μετάβαση».

«Υπάρχουν όμως και άλλα βήματα γιατί το δημοσιονομικό σοκ μίας δεκαετίας ήταν πολύ μεγάλο. Ήταν πρωτοφανής η κρίση που περάσαμε. Από το 2015 μέχρι το 2019 η ανάπτυξη ήταν 0,5% κατά έτος, το 1/4 της ανάπτυξης της ΕΕ. Αυτή η απόκλιση καλύπτεται με ρυθμούς διπλάσιους από τον μέσο όρο της ΕΕ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μετά από ερώτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, επισήμανε ότι αυτό «έχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει δρόμος μπροστά. Η ελληνική οικονομία είναι πιο εξωστρεφής πλέον».

«Εισάγουμε το 41% του ΑΕΠ μας σε αγαθά και υπηρεσίες. Έχουμε γίνει καλύτεροι στην αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Συγκρίνω την εικόνα που αποκόμισα εφέτος σε σχέση με αυτή του 2020 στο Νταβός. Υπήρχε ένα θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της αμφιβολίας δεν υπάρχει πια. Υπάρχει μετρήσιμο έργο που φαίνεται», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ