Εφημερίδα Κοινωνική

Γ. Ραγκούσης: Κι άλλα καλά νέα για τους πολίτες του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

 Breaking News

Γ. Ραγκούσης: Κι άλλα καλά νέα για τους πολίτες του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας
30 Ιανουαρίου 2023

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την προκλητική και περιβαλλοντικά επιζήμια τριετή καθυστέρηση εκτέλεσης του εγκεκριμένου προγράμματος αναδάσωσης στην Αμφιάλη των Δήμων Κερατσινίου–Δραπετσώνας.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 9 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις για την απαράδεκτη τριετή καθυστέρηση εκτέλεσης ενός εγκεκριμένου έργου αναδάσωσης, που όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά θα αποτελέσει ανάσα πρασίνου και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για την ήδη επιβαρυμένη βιομηχανικά περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Ειδικότερα, ο Δήμος Κερατσινίου, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των πολιτών, ξεκίνησε την προεργασία ήδη από το 2017, ενώ το 2019 πλέον δρομολόγησε τις διαδικασίες ένταξης του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την αποφασιστική συμβολή της αρμόδιας Δ/νσης Αναδάσωσης. Επιπλέον, το εν λόγω έργο αναδάσωσης στην Αμφιάλη των Δήμων Κερατσινίου- Δραπετσώνας έχει λάβει έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήδη από το έτος 2020 και έχει ενταχθεί στο σχετικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Ωστόσο η αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Περιβάλλοντος κωλυσιεργεί προκλητικά και αδικαιολόγητα την απαιτούμενη Απόφαση ένταξης της πράξης, παρόλο που έχει δεσμευτεί στον Δήμο Κερατσινίου, ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τέλος, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί πώς δικαιολογείται η απαράδεκτη τριετής καθυστέρηση εκτέλεσης ενός εγκεκριμένου έργου αναδάσωσης, που όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά θα αποτελέσει ανάσα πρασίνου και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για την ήδη επιβαρυμένη βιομηχανικά περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και πώς προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος, ώστε να απεμπλακεί το έργο από την γραφειοκρατία και τις απαράδεκτες κωλυσιεργίες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

1. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

2. Εσωτερικών

3. Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Προκλητική και περιβαλλοντικά επιζήμια η τριετής καθυστέρηση εκτέλεσης του εγκεκριμένου προγράμματος αναδάσωσης στην Αμφιάλη των Δήμων Κερατσινίου–Δραπετσώνας.

Η αναδάσωση του λόφου της Αμφιάλης στην περιοχή «Ζέστενα» των Δήμων Κερατσινίου- Δραπετσώνας αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, καθώς το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάδειξης του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αλλά και της ανάπτυξης του αστικού και περιαστικού πρασίνου, που λείπουν δραματικά από την βιομηχανικά επιβαρυμένη περιοχή, κρίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ.

Ο Δήμος Κερατσινίου, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των πολιτών, ξεκίνησε την προεργασία ήδη από το 2017, ενώ το 2019 πλέον δρομολόγησε τις διαδικασίες ένταξης του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την αποφασιστική συμβολή της αρμόδιας Δ/νσης Αναδάσωσης. Το έργο έχει λάβει έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης, σύμφωνα με τις οποίες, η περιοχή χρήζει και πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη σε πρόγραμμα αναδάσωσης.

Συγκεκριμένα:

Με την αριθμ.15573/474/2020 Απόφαση έγκρισης της Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Δ/νσης Αττικής εγκρίθηκε μελέτη αναδάσωσης με τίτλο: Αναδάσωση στη θέση Ζέστενα περιοχής Αμφιάλης Δήμων Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος, για επιφάνεια 472 στρεμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 607.884,98 ευρώ.

Ακολούθως, υποβλήθηκε πρόταση για χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο: «Αναδάσωση στη θέση Αμφιάλη Δήμου Κερατσινίου –Δραπετσώνας», στο ΠΑΑ 2014-2020- Υπομέτρο 8.4, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Προκειμένου να υλοποιηθεί η εν λόγω εγκεκριμένη πρόταση, με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0021841279, απαιτείται Απόφαση ένταξης της πράξης από τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/99216/1260/30-10-2019 (Α.Δ.Α. 6ΟΥΤ4653Π8-ΧΛ4) της αρμόδιας Δ/νσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το εν λόγω έργο αναδάσωσης στην Αμφιάλη των Δήμων Κερατσινίου- Δραπετσώνας έχει λάβει έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήδη από το έτος 2020 και έχει ενταχθεί στο σχετικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ωστόσο η αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Περιβάλλοντος κωλυσιεργεί προκλητικά και αδικαιολόγητα την απαιτούμενη Απόφαση ένταξης της πράξης, παρόλο που έχει δεσμευτεί στον Δήμο Κερατσινίου, ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πώς δικαιολογείται η απαράδεκτη τριετής καθυστέρηση εκτέλεσης ενός εγκεκριμένου έργου αναδάσωσης, που όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά θα αποτελέσει ανάσα πρασίνου και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για την ήδη επιβαρυμένη βιομηχανικά περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ;

2. Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος, ώστε να απεμπλακεί το έργο από την γραφειοκρατία και τις απαράδεκτες κωλυσιεργίες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ραγκούσης Γιάννης

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Δρίτσας Θεόδωρος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ