Εφημερίδα Κοινωνική

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παράταση επιδότησης αλλά και αύξηση τιμής από την 1η Ιανουαρίου

 Breaking News

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παράταση επιδότησης αλλά και αύξηση τιμής από την 1η Ιανουαρίου
19 Δεκεμβρίου 2022

Η οικονομία πάει ικανοποιητικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα στα οικονομικά δεδομένα και στις προβλέψεις για το 2023, αλλά και στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, έκανε γνωστό ότι «η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 25 λεπτών το λίτρο με ΦΠΑ, αποφασίσαμε να παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο, στα 15 λεπτά με ΦΠΑ».

Κάτι που σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου σταματά η επιδότηση κατά 25 λεπτά το λίτρο, η οποία όμως θα συνεχίσει να υπάρχει έως 31 Μαρτίου του 2023, κατά 15 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή, οι νέες παραλαβές από την 1η Ιανουαρίου θα έχουν 10 λεπτά μεγαλύτερο ποσό φόρου σε σχέση με σήμερα.

Επίσης, όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, είναι απολύτως εφικτός ο στόχος για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ σημείωσε ότι το 2023 η χώρα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα, έχοντας καταφέρει λόγω υψηλής ανάπτυξης την καλύτερη βελτίωση στα δεδομένα.

Τι είπε για «Market Pass» και επίδομα θέρμανσης

Η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος είναι η σημαντικότερη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Το ύψος του ΑΕΠ είναι ένα πρόβλημα, αλλά η βιωσιμότητα του χρέους δεν τίθεται εν αμφιβόλω, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Σε ό,τι αφορά το «Food Pass» ή «Market Pass», είπε ότι είναι μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο και προέρχεται από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Στην ερώτηση αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το επίδομα θέρμανσης, για παράδειγμα, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Την Τετάρτη θα υπάρξει σημαντική εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ προς αδύναμους, αλλά και η εκταμίευση γενναίας δόσης του επιδόματος θέρμανσης, στο ύψος των 190 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 700 εκατ. ευρώ που θα πιστωθούν την Τετάρτη».

Tέλος, έκανε γνωστό ότι η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 25 λεπτών το λίτρο με ΦΠΑ, αποφασίσαμε να παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο, στα 15 λεπτά με ΦΠΑ.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ