
Συζήτηση διεξήχθη στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Ραγκούση, για το μείζον θέμα της επέκτασης του Μετρό και στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα. Απαντήσεις έδωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννης. Σημεία από τους διαλόγους:
-Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Καραγιάννη, εμείς πιστεύουμε ότι είναι απολύτως αυτονόητη, εντελώς σκόπιμη και σε κάθε περίπτωση απολύτως δίκαιη για αυτές τις κοινωνίες η επέκταση του Μετρό προς το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα. Προφανώς έχετε ετοιμάσει κάποια απάντηση. Θα ήθελα να είμαι, όμως, πάρα πολύ ξεκάθαρος στο ερώτημα. Και εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και οι συγκεκριμένοι δήμοι, και οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αυτών των περιοχών, θέλουμε, κύριε Καράγιαννη, έκφραση πολιτικής βούλησης με σαφέστατο τρόπο. Θέλουμε να ακούσουμε τώρα από εσάς ό,τι έχετε ετοιμαστεί να πείτε. Όμως, θέλουμε να ξέρουμε εάν από την Κυβέρνηση υπάρχει ένα: «ναι, συμφωνώ με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, προχωρούμε μαζί αυτό το μεγάλο έργο, το ξεκινάμε για να το προχωρήσουμε μαζί αυτό το μεγάλο έργο» ή «διαφωνούμε». Να απαντήσετε πάρα πολύ καθαρά. Άρα, σας παρακαλώ θερμά -για αυτό είπα στην αρχή ότι αυτή είναι μια πραγματική ερώτηση- ό,τι έχετε ετοιμάσει πείτε το, αλλά πάνω από όλα, πριν από όλα, θέλουμε το καθαρό «ναι» ή «όχι» της Κυβέρνησης για αυτή την επέκταση.
-Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η Γραμμή 3 έφτασε στον Πειραιά με τους τρεις νέους σταθμούς στα Μανιάτικα, στο Λιμάνι και στο Δημοτικό Θέατρο, ενώ είχαμε παραδώσει και το καλοκαίρι του 2020 και τους σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια. Επίσης, έχουμε ανακοινώσει, όπως είδατε και στην τελετή των εγκαινίων του Σταθμού του Πειραιά, ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε τον διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 2 προς τα δυτικά, προς το Ίλιον, και μετά και προς το Μενίδι, γιατί είναι περιοχές που πραγματικά χρειάζονται την επέκταση του Μετρό. Παράλληλα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Κώστας Καραμανλής, έχει ανακοινώσει από αυτό εδώ το Βήμα ότι αυτή τη στιγμή μελετώνται οι επεκτάσεις προς Γλυφάδα και προς το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στην Καλλιθέα. Λέτε στην ερώτησή σας «αν συμφωνεί η Κυβέρνηση». Φτάνει να συμφωνεί η Κυβέρνηση; Μα, φυσικά, η επέκταση του δικτύου του Μετρό στην Αττική ευρύτερα θα πρέπει να συμπεριλάβει πολλές περιοχές. Αλλά επιτρέψτε μου να πω το εξής, και δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσάς, αλλά μέσα στις τάξεις της κοινοβουλευτικής σας ομάδας. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε το μεγαλύτερο έργο, τη Γραμμή 4, και υπάρχουν Βουλευτές και εκπρόσωποί σας οι οποίοι έρχονται ενάντια σε αυτό το έργο και μας λένε ότι δεν χρειάζονται οι σταθμοί, ενώ εσείς είχατε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για το έργο αυτό. Το λέω αυτό διότι ξέρετε και επιστημονικά -είστε μηχανικός, αν δεν κάνω λάθος, εγώ είμαι νομικός- ότι η πύκνωση των σταθμών του Μετρό είναι ένα ζητούμενο. Θα πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε, επιτρέψτε να σας πω, κύριε Ραγκούση, ότι και οι ανθρώπινοι πόροι, αλλά και οι χρηματικοί πόροι δεν είναι πεπερασμένα, υπάρχουν συγκεκριμένα και υπάρχει ένας σχεδιασμός αυτή τη στιγμή. Και αυτόν τον σχεδιασμό κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας, δεν τον αλλάξατε ούτε στιγμή. Δεν κάνατε απολύτως τίποτα ούτε για την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνος με το Πέραμα, αλλά ούτε και για την επέκταση. Δεν αλλάξατε καν το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής, το οποίο δεν συμπεριλάμβανε κανένα άλλο έργο Μετρό, παρά μόνο τη Γραμμή 4.
Η αλήθεια είναι -το επαναλαμβάνω και από αυτό το Βήμα και θα επανέλθω στη δευτερομιλία μου- ότι η Αττική χρειάζεται -όπως όλες οι περιοχές και συγκεκριμένα οι περιοχές που αναφέρατε- και δίκτυο μετρό και δίκτυο τραμ. Βέβαια, στο δίκτυο τραμ οι ίδιες περιοχές είχαν μια αντίθετη άποψη και δεν το δέχτηκαν, όταν υπήρξε διαβούλευση πριν μερικά χρόνια.
-Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Απαντήσατε, κύριε Καραγιάννη, με σαφή τρόπο. Και με μεγάλη σαφήνεια είπατε ένα μεγάλο «όχι» στην επέκταση του μετρό στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, στο Πέραμα και τη Σαλαμίνα. Λέγοντας όλα όσα είπατε, ουσιαστικά είπατε ένα «όχι» σε ό,τι αφορά τη βούληση της Κυβέρνησης να δώσει ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση.
-Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ξέρετε, η διαφορά είναι ότι αναφερθήκατε στο 2014. Δεν μας είπατε, όμως, ότι υπήρχε και 2015 και υπήρχε και μια κυβέρνηση μέχρι το 2019. Τι ακριβώς έκανε για τους κατοίκους της Β΄ Πειραιά; Απολύτως τίποτα, ούτε για το μετρό, ούτε για την υποθαλάσσια, ούτε για κανένα έργο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέδωσε στον ελληνικό λαό κανένα μεγάλο έργο. Ούτε δημοπρατήσατε ούτε παραδώσατε. Η διαφορά μας, λοιπόν, είναι ότι εμείς δημοπρατήσαμε μέχρι αυτήν τη στιγμή δέκα δισεκατομμύρια έργα και έχουμε συμβασιοποιήσει ήδη πέντε δισεκατομμύρια έργα και προχωράμε σε παραδόσεις έργων. Εμείς δίνουμε μεγάλη έμφαση στους κατοίκους της Β΄ Πειραιά, ώστε εκείνη η περιοχή να αποκτήσει αυτά τα έργα και γι’ αυτό σε εκείνη την περιοχή προχωρούν διάφοροι διαγωνισμοί. Η Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω με τους κόμβους του Σχιστού και του Σκαραμαγκά ουσιαστικά βοηθά όλη την περιοχή, όπως και η υποθαλάσσια, αλλά και όλος ο ευρύτερος σχεδιασμός της Κυβέρνησής μας προχωρά γι’ αυτές τις περιοχές. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά και αυτήν τη διαφορά πολύ σύντομα θα τη δείτε, το αμέσως επόμενο εξάμηνο στην κάλπη, όταν θα γίνουν οι εκλογές, κύριε Ραγκούση.