Εφημερίδα Κοινωνική

Συρεγγέλα-«κουμπί πανικού»: Και μια γυναίκα να αποφύγει τη δολοφονία είναι επιτυχία

 Breaking News

Συρεγγέλα-«κουμπί πανικού»: Και μια γυναίκα να αποφύγει τη δολοφονία είναι επιτυχία
21 Νοεμβρίου 2022

Για το «κουμπί πανικού», τη νέα εφαρμογή για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας μίλησε στην ΕΡΤ η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υφυπουργός αποκάλυψε ότι σε πρώτη φάση η χρήση της θα ξεκινήσει δοκιμαστικά στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Μιλώντας για την κρυπτογραφημένη εφαρμογή που θα εγκαθιστούν στα κινητά τους οι γυναικες που έχουν πέσει θύματα οικογενειακής βίας ή ζουν σε καθεστώς φόβου η κ. Συρεγγέλα διευκρίνισε ότι θα μπορούν να την προμηθευτούν από τα συμβουλευτικά κέντρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και από τα αστυνομικά τμήματα.

«Πολλές φορές οι κακοποιητές παρακολουθούν τις γυναίκες αυτές με κάθε τρόπο, κάτι που βλέπουμε όταν αναζητούν προστασία στις δομές φιλοξενίας. Εκεί οι αρμόδιοι τους παίρνουν τα κινητά ώστε να μην μπορούν να τις βρουν», ανέφερε η κ. Συρεγγέλα θέλοντας να εξηγήσει γιατί η εφαρμογή είναι κρυπτογραφημένη ώστε να μην γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους θύτες.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας το νέο αυτό εργαλείο για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής θα λειτουργεί παράλληλα με τις άλλες δράσεις του υπουργείου.

Η εφαρμογή θα ξεκινήσει δοκιμαστικά να λειτουργεί στην Αττική και Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση ενός βίαιου περιστατικού το άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο θα πατάει το κουμπί στην εφαρμογή που θα έχει εγκατασταθεί στο κινητό. Και παρότι πρόκειται για εφαρμογή, δεν θα υπάρχει κάποιο εικονίδιο στην οθόνη που θα «προδίδει» την ύπαρξή της. Μόλις η γυναίκα σε κίνδυνο ενεργοποιήσει το «κουμπί πανικού» το πλησιέστερο αστυνομικό κέντρο θα επεμβαίνει στο σημείο που θα βρίσκεται εντοπίζοντάς της.

«Οι γυναίκες είναι πολλές φορές πολύ δύσκολο να φύγουν από μία κακοποιητική σχέση. Τα στελέχη των συμβουλευτικών υπηρεσιών επιμένουν ότι μπορούν να πάνε σε ξενώνα μαζί με τα παιδιά» σχολίασε η κ. Συρεγγέλα επισημαίνοντας ότι η απόφαση είναι δική τους.

Όπως είπε, το «panic button», δηλαδή το κουμπί πανικού χρησιμοποιείται ήδη σε πάρα πολλές χώρες. «Και μια γυναίκα να αποφύγει την δολοφονία είναι επιτυχία» τόνισε η κ. Συρεγγέλα με αφορμή την ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αρμόδια υφυπουργός, συνήθως οι γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν απευθυνθεί σε κάποιο συμβουλευτικό κέντρο ή σε κάποια αστυνομικό τμήμα στο παρελθόν. Όπως τόνισε, παράλληλα με αυτό έχει δημιουργηθεί και ένα εργαλείο εκτίμησης κινδύνου, το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή πιλοτικά σε τρεις περιοχές της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης βίας, όπως είπε, θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις σε αστυνομικούς, σε στελέχη συμβουλευτικών κέντρων, στην εισαγγελία.

Για όσες γυναίκες αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τον κακοποιητή σύντροφό τους μόνες ή με τα παιδιά τους, το υπουργείο έχει στα κέντρα φιλοξενείας ψυχολόγους που τις βοηθούν και τις ενδυναμώνουν.

«Εχουμε βάλει πλέον και το κομμάτι της εργασιακής συμβουλευτικής και στήριξης με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και την παροχή δωρεάν δικηγόρου, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων» πρόσθεσε η κ. Συρεγγέλα.

Πώς λειτουργεί το κουμπί πανικού

Η εφαρμογή για το «κουμπί πανικού» εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο και θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνται στα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ).

Πώς θα λειτουργεί και πώς θα την χρησιμοποιεί μια γυναίκα που απειλείται και κινδυνεύει; Με έναν αριθμημένο κωδικό που θα λάβει ώστε να εγκαταστήσει στο κινητό της την εφαρμογή.

Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγγραφή της εφαρμογής. Το panic button μπορεί να εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα έξυπνης τεχνολογίας (smartphones), που υποστηρίζουν λογισμικά ios και android, ανεξαρτήτως του παρόχου κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο είναι συμβαλλόμενο το εγγεγραμμένο πρόσωπο. Για την εγγραφή στην εφαρμογή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου, καθώς και η εισαγωγή του αριθμητικού κωδικού, που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα καταχωρείται και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία που ζητείται από την δικαιούχο. Να αναφέρουμε ότι η διαδικασία εγγραφής και συμπλήρωσης των απαιτούμενων προσωπικών στοιχείων γίνεται με ευθύνη της, καθώς παρέχει ρητή συναίνεση στους όρους χρήσης.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η γυναίκα έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί την διεύθυνση άμεσης δράσης Αττικής («100»), με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου της, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ή σε απειλή κινδύνου της ζωής της ή της σωματικής ακεραιότητάς της. Εάν το συμβάν αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η διεύθυνση άμεσης δράσης Αττικής ενημερώνει άμεσα την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Με το πάτημα της ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, η εφαρμογή ενεργοποιείται και αμέσως αποστέλλεται sms στο επιχειρησιακό κέντρο της διεύθυνσης άμεσης δράσης Αττικής, με τις απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του εγγεγραμμένου προσώπου, που βρίσκονται καταχωρημένες ως δεδομένα της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, καθώς και ο σύνδεσμος με την θέση γεωεντοπισμού της γυναίκας που κινδυνεύει, όπως εμφανίζεται κατά τον χρόνο ενεργοποίησης της εφαρμογής.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ