Εφημερίδα Κοινωνική

Orange the World: Ήρθε η ώρα να «βάψουμε» τον κόσμο πορτοκαλί

 Breaking News

Orange the World: Ήρθε η ώρα να «βάψουμε» τον κόσμο πορτοκαλί
25 Νοεμβρίου 2022

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σήμερα και, παρόλο που έχουμε κάνει πολλά, μένουν να μείνουν πολλά βήματα ακόμα. Γιατί τα στερεότυπα υπάρχουν ακόμη, γιατί κάποια μυαλά παραμένουν «μαύρα». Στο χέρι μας είναι, όμως, να τα κάνουμε «πορτοκαλί».

Ναι, πορτοκαλί. Αυτό είναι το χρώμα που κρύβεται πίσω από τον τοίχο με τα στερεότυπα που θέλουν μια γυναίκα που φοράει μίνι ή βαθύ ντεκολτέ να… προκαλεί. Όχι. Δεν προκαλεί. Δεν υπάρχουν προκλητικά ντυσίματα. Υπάρχουν άρρωστα μυαλά. Δεν πρέπει να αλλάξουμε ρούχα. Μυαλά πρέπει να αλλάξουμε…

Κάθε γυναίκα μπορεί να φοράει ό,τι θέλει. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να της πει οτιδήποτε. Σήμερα, που είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών καλό είναι να το θυμηθούμε, να το πούμε, να το φωνάξουμε, να το εμπεδώσουμε.

Στη χώρα που έγιναν 16 γυναικοκτονίες μέσα στο 2022, η έμφυλη βία λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας. Είναι μια «Σκιώδης Πανδημία» την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε εδώ και τώρα. Μέσα από την παιδεία, πρωτίστως. Με το να μάθουμε στα αγόρια που αύριο θα γίνουν άνδρες ότι το ντύσιμο μιας γυναίκας δεν «λέει» τίποτα. Ότι ο σεβασμός είναι το οξυγόνο των σχέσεών μας. Όχι μόνο τον προσωπικών. Των φιλικών, των εργασιακών. Όλων.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που βρίσκεται αντιμέτωπη με την αυξανόμενη βία κατά των γυναικών. Τα περιστατικά βίας με θύματα γυναίκες αυξάνονται παγκοσμίως, ειδικά μετά την πανδημία και τα lockdown που έφερε. Και όσο κάποιοι επιλέγουν να κάνουν τις στρουθοκάμηλους, να κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο, να κλείνουν τα μάτια σε ξυλοδαρμούς και δολοφονίες, όσο όλα αυτά μένουν αόρατα, τότε το μαύρο θα επικρατήσει του πορτοκαλί. Και αυτό, είναι στο χέρι μας, να μην αφήσουμε να γίνει…

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Orange the World και στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα γύρω από θέματα έμφυλης βίας. Για έναν κόσμο καλύτερο, για έναν κόσμο φωτεινότερο, για έναν κόσμο πορτοκαλί.

Για έναν κόσμο που δεν θα νοιάζεται τι φοράει μια γυναίκα αλλά το αν θα είναι θύμα έμφυλης βίας.

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ