Εφημερίδα Κοινωνική

Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς: «H αύξηση των εισφορών είναι επιπρόσθετα προκλητική για τον κλάδο μας»

 Breaking News

Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς: «H αύξηση των εισφορών είναι επιπρόσθετα προκλητική για τον κλάδο μας»
23 Νοεμβρίου 2022

Ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς:

«Όπως πληροφορηθήκαμε από 01/01/2023 οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων πρόκειται να αυξηθούν βάσει του άρθ. 25, παρ. 4 του Ν.4670/2020, που προβλέπει προσαύξηση κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά ποσοστό μεταβολής του μέσου όρου ΔΤΚ και ΑΕΠ, όχι ανώτερο, του μέσου γενικού ετήσιου ΔΤΚ του προηγούμενου έτους.

Με την ανωτέρω ρύθμιση, η αύξηση αυτή προβλέπεται να είναι της τάξης του 8% έως 10%. Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνεστε πως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς το σύνολο των επαγγελματιών -που συνιστούν κατά πλειοψηφία αυτό που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας δηλαδή τη μεσαία τάξη- έχει δεχθεί διαδοχικά, ισχυρά εισοδηματικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια.

Η δεκαετής οικονομική κρίση, που ακολουθήθηκε από την διετή περίοδο της πανδημίας και τώρα από το, διαρκώς διογκούμενο, κύμα ακρίβειας, έχει καταστήσει δυσβάσταχτο το κόστος ζωής και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Είναι λοιπόν βέβαιο πως η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση ισοδυναμεί με ταφόπλακα. Ειδικά, σε ότι αφορά τον κλάδο των υγειονομικών η αύξηση των εισφορών είναι επιπρόσθετα προκλητική καθώς οι συντάξεις που λαμβάνουν οι συνάδελφοι μας είναι ντροπιαστικά χαμηλές τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και -ακόμη περισσότερο-συγκριτικά με άλλους ομοειδείς κλάδους.

Σας καλούμε λοιπόν να μεριμνήσετε ώστε:

1) Να αρθεί η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές να παραμείνουν σταθερές στα σημερινά επίπεδα.

2) Να αποκατασταθεί η αδικία των συντάξεων πείνας των υγειονομικών (800€- 1000€ πλήρης σύνταξη), σε αντίθεση με αυτές των λοιπών κλάδων (βλ. μηχανικοί, νομικοί). Σας υπενθυμίζουμε πως τα αποθεματικά του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (2,5 δις. €) ήταν αυτά που κράτησαν όρθια τα υπόλοιπα ταμεία τόσο κατά την περίοδο του ενιαίου ΕΤΑΑ όσο κυρίως και μετά την ενοποίηση στον ΕΦΚΑ (συνημμένη η αιτιολογική έκθεση – τροπολογία). Εν τέλει, είναι τουλάχιστον οξύμωρο σχήμα να αναζητούνται λύσεις κατά της ακρίβειας και πόρους για παροχή επιδομάτων, ενώ την ίδια στιγμή να αυξάνεται το κόστος των ανελαστικών δαπανών μας. Διατελούμε στη διάθεσή σας για ενημέρωση και διάλογο επί οιουδήποτε θέματος και αναμένουμε την, κατά το δυνατό αμεσότερη, ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας».

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ