Εφημερίδα Κοινωνική

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Κρούει «καμπανάκι» στο Υπουργείο -Αντιγριπικό εμβόλιο ΜΟΝΟ με συνταγή Ιατρού

 Breaking News

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Κρούει «καμπανάκι» στο Υπουργείο -Αντιγριπικό εμβόλιο ΜΟΝΟ με συνταγή Ιατρού
22 Νοεμβρίου 2022

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή Ιατρού.

«Υπενθυμίζουμε ότι η συνταγογράφηση εμβολίων είναι αποκλειστικά Ιατρική Πράξη και η δικαιολογία ότι το ποσοστό του αντιγριπικού εμβολιασμού του Ελληνικού πληθυσμού είναι χαμηλό λόγω της συνταγογράφησής του, σε καμμία περίπτωση δεν ευσταθεί.

Δυστυχώς, τα δύο χρόνια της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν εξαιτίας αυτής, οδήγησαν ουσιαστικά στην εξαφάνιση της γρίπης, η οποία φέτος επανήλθε δριμύτερη.

Δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για το θέμα του εμβολιασμού κατά της γρίπης και το γεγονός ότι σχεδόν συνέπεσε χρονικά η επικαιροποιημένη αναμνηστική δόση κατά του κορωνοϊου με αυτή του εμβολίου της γρίπης, δημιούργησε μια σύγχυση στο γενικό πληθυσμό.

Η συνταγογράφηση και η διενέργεια του εμβολιασμού, επαναλαμβάνουμε, είναι καθαρά Ιατρική Πράξη και μόνο ο θεράπων Ιατρός μπορεί να κρίνει σε ποιόν και πότε πρέπει να διενεργηθεί εμβολιασμός. Όπως επίσης και να αντιμετωπίσει μια σπάνια αλλά υπαρκτή παρενέργεια παραδείγματος χάριν, μία αλλεργική αντίδραση στα έκδοχα του εμβολίου.

Τέλος, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της σκέψης του περί κατάργησης συνταγογράφησης των εμβολίων, αλλά σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να προχωρήσει σε μία στοχευμένη ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, έχοντας υπόψιν μας πάντα ότι το μεγάλο κύμα της γρίπης έρχεται συνήθως αρχές της άνοιξης.»


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ