Εφημερίδα Κοινωνική

Η Νησιωτικότητα κυρίαρχο θέμα στη 52η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

 Breaking News

Η Νησιωτικότητα κυρίαρχο θέμα στη 52η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.
16 Νοεμβρίου 2022

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 52ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο, στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2022, στο κτίριο του Επιμελητηρίου και στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «ΘΕΟΜΗΤΩΡ», με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και της Περιφέρειας Κρήτης.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης αποτέλεσε η μεγάλη συμμετοχή Προέδρων και μελών των Διοικήσεων από το σύνολο σχεδόν των 21 νησιωτικών Επιμελητηρίων μελών του ΕΟΑΕΝ, η πολυμελής Κυβερνητική παρουσία αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση, ως εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χ. Τριαντόπουλο, την Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χ. Καλογήρου και τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ε. Κουτουλάκη, οι οποίοι ήταν και βασικοί ομιλητές στην συνεδρίαση του Σαββάτου 12/11/2022. Επίσης ομιλητές ήταν ο κ. Θ. Τσούτσος, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Γ. Καρανίκας, Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε., ο κ. Γ. Καββαθάς, Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και ο κ. Δ. Καλαϊτζιδάκης, Director of Operation της Grecotel Hotels & Resorts. Επίσης στις εργασίες συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Πρόδρομος, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Κ.Ε.Ε.Ε. οι κ.κ.: Ι. Τσώτσος Α΄ Αντιπρόεδρος, Η. Χατζηχριστοδούλου Δ΄ Αντιπρόεδρος, Π. Αγνιάδης Γεν. Γραμματέας, Ι. Βουτσινάς Οικ. Επόπτης, Ε. Αλιφιεράκης Υπευθ. ΣΥΕ και ο Διευθυντής της Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Β. Αποστολόπουλος, η κα. Κ. Μπουτζάλα Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Π. Φρατζέσκος ως εκπρόσωπος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ., ο κ. Ε. Περάκης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Ρεθύμνου «ΑΡΚΑΔΙ» και ο κ. Ν. Τσίπηρας, Ταμίας του Insuleur.

eoaen

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, κ. Γεώργιος Γιακουμάκης και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Δημήτρης Συξέρης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές οικονομίες και η επιχειρηματική δραστηριότητα και πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών. Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. τόνισε την αναγκαιότητα εφαρμογής της «ρήτρας» νησιωτικότητας» σε κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκη ή τροπολογία και κανονιστική απόφαση, την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σ΄όλα όμως τα νησιά και την επιτάχυνση των πληρωμών των ενισχύσεων του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Tην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης κήρυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην διάθεση στήριξης και τα μέτρα που λαμβάνει τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση για την επιχειρηματικότητα στις νησιωτικές περιοχές, ενώ τόνισε ότι σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου ήταν και συνεχίζει να είναι η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά μέσω της πρωτοβουλίας eco-Islands.

Στην συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν στους συνέδρους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Πρόδρομος, οι Βουλευτές Ρεθύμνης οι κ.κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και Ανδρέας Ξανθός, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνου κα. Μαρία Λιονή, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Σκορδίλης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Αντιπρόεδρος του INSULEUR κ. Ε. Μυρσινιάς ο οποίος και αναφέρθηκε στις δράσεις και τα επιτεύγματα του INSULEUR Ευρωπαϊκά όργανα, ο εκπρόσωπος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. κ. Παρασκευάς Φρατζέσκος και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης κ. Αριστείδης Φραγκάκης. Τέλος την Γενική Συνέλευση χαιρέτησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Ακολούθως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. βράβευσε απονέμοντας τιμητικές διακρίσεις: α) στον κ. Μιχάλη Πρωτοψάλτη, μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, για τις ηρωικές του προσπάθειες που συνέβαλαν καθοριστικά στην διάσωση 80 ανθρώπων από το ναυάγιο πλοίου στο Διακόφτι Κυθήρων, που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες και β) την κα. Καλλιόπη Μπουρζάλα, για την σημαντική προσφορά της και τις προσπάθειες που κατέβαλε για την στήριξη του Επιμελητηριακού θεσμού και των Επιμελητηρίων της χώρας, από την θέση της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Παρακολούθησης Εποπτευομένων Φορέων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με τις εισηγήσεις των ομιλητών και συγκεκριμένα:

  • Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, παρουσίασε το θέμα «Φυσικές καταστροφές και στήριξη επιχειρήσεων»
  • Η κα Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το θέμα «Νησιωτικότητα και αγροτική ανάπτυξη»
  • Ο κ. Θεοχάρης Τσούτσος, Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, το θέμα «Βιώσιμος Τουρισμός και Κλιματική Αλλαγή»
  • Ο κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το θέμα «Πορεία υλοποίησης μέχρι σήμερα του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου»
  • Ο κ. Γεώργιος Καρανίκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), το θέμα «Οι νησιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις: Δυνατότητες και προκλήσεις»
  • Ο κ. Δημήτριος Καλαϊτζιδάκης, Director of Operation της Grecotel Hotels & Resorts, το θέμα «Στρατηγικός σχεδιασμός επιτυχούς διασύνδεσης Τουρισμού με Πρωτογενή Τομέα. Η δυναμική των Κρητικών Προϊόντων»
  • Ο κ. Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το θέμα Η νησιωτικότητα ως προϋπόθεση ισότητας, οικονομικής δημοκρατίας και δίκαιου ανταγωνισμού»

Στις τοποθετήσεις τους, μετά τις ομιλίες, οι εκπρόσωποι των νησιωτικών Επιμελητηρίων ζήτησαν μεταξύ άλλων:

  • Ταχύτερες αποζημιώσεις έπειτα από φυσικές καταστροφές
  • Ανάγκη για αύξηση των πόρων για τα Προγράμματα Leader
  • Σχεδιασμό και ενίσχυση προγραμμάτων ειδικών μορφών τουρισμού (γαστρονομικού, καταδυτικού, κλπ)
  • Μεγαλύτερη εξωστρέφεια και συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Όργανα λήψης αποφάσεων
  • Βελτίωση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών τόσο μεταξύ των νησιών όσο και με ηπειρωτικές περιοχές και εξωτερικό
  • Συμμετοχή των Επιμελητηρίων στα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων

Την επιμέλεια και τον συντονισμό όλων των εκδηλώσεων είχε ο κ. Νικόλαος Ρεϊζάκης, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και Β΄ Αντιπρόεδρος του ΕΟΑΕΝ.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής 11/11/2022, ο κ. Φώτιος Κόττης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου και Γενικός Γραμματέας του ΕΟΑΕΝ παρουσίασε το θέμα «Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων μέσω των αναπτυξιακών των νησιών μας», ο οποίος ως παράδειγμα καλής πρακτικής ανάφερε την δυναμική που έχει αναπτύξει η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Ε.Τ.ΑΛ. Α.Ε και κ. Ανδρέας Παντελιός, Α΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης και μέλος του Δ.Σ. Ε.Ο.Α.Ε.Ν, παρουσίασε το θέμα «Στρατηγικό Σχέδιο του E.O.A.E.N. – Στόχοι και μέσα».

Επίσης, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου SEAVIEWS, που υλοποιεί ο ΕΟΑΕΝ και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Interreg-Adrion και ομόφωνα ενέκριναν τον οικονομικό προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων έτους 2023, καθώς και την 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού έτους 2022. Τέλος ομόφωνα αποδέχθηκαν την πρόταση του Επιμελητηρίου Ζακύνθου να φιλοξενήσει την επόμενη 53η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ