Εφημερίδα Κοινωνική

Παίδων Αγία Σοφία: Προκηρύχθηκαν μόνιμες θέσεις γιατρών – Εκκαθαρίζονται οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία

Παίδων Αγία Σοφία: Προκηρύχθηκαν μόνιμες θέσεις γιατρών – Εκκαθαρίζονται οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία
05 Οκτωβρίου 2022

Πέντε μόνιμες θέσεις γιατρών στο αναισθησιολογικό, το μικροβιολογικό και το καρδιολογικό τμήμα του Παίδων “Η Αγία Σοφία” προκηρύχθηκαν μετά τις έντονες αντιδράσεις των τελευταίων ημερών και το “πάγωμα” τακτικών χειρουργείων παιδιών.

Η μετα-πανδημική εποχή βρίσκει τα νοσοκομεία με σημαντικές καθυστερήσεις χειρουργικών επεμβάσεων και σοβαρές ελλείψεις στον αναισθησιολογικό τομέα. Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να “ξεκαθαρίσει” τις λίστες χειρουργείων και να προγραμματίσει άμεσες προσλήψεις εκεί που μπορούν να γίνουν. Σημειώνεται ότι περισσότερα από δύο χρόνια τα νοσηλευτικά ιδρύματα ήταν ουσιαστικά μονοθεματικά καθώς η πανδημία του κορωνοϊού τα μονοπωλούσε και τακτικές επισκέψεις, χειρουργεία, κ.ά πήγαν πίσω.

Το Παίδων “Η Αγία Σοφία” έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ότι μετακινήθηκαν προσωρινά στο παιδιατρικό νοσοκομείο δύο αναισθησιολόγοι, από τον Ευαγγελισμό και το Ασκληπιείο Βούλας. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι προκηρύχθηκαν πέντε θέσεις μόνιμων γιατρών σε νευραλγικούς τομείς: αναισθησιολογικό, μικροβιολογικό, καρδιολογικό.

“Είναι το πρώτο βήμα για την συνέχιση του αγώνα μας για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ξέρουμε καλά πως αν δεν κινητοποιούμασταν δεν θα είχαν γίνει ποτέ αυτές οι προκηρύξεις καθότι οι πρώτες απαντήσεις που είχαμε πάρει από την διοίκηση ήταν μετακινήσεις ιατρών ή συμβάσεις με ιδιώτες”, αναφέρει η 5μελής Επιτροπή ιατρών ΕΙΝΑΠ.

Σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της έλλειψης αναισθησιολόγων – πρόβλημα πανελλαδικό και για όλες τις δομές Υγείας – αυτή τη στιγμή υπάρχει μια λίστα τακτικών χειρουργείων στο Παίδων Αγία Σοφία που μετρά 2925 περιστατικά. Η λίστα δεν είναι σημερινή αλλά διαχρονική. Ειδικότερα, το 2018 η λίστα μετρούσε 2375 περιστατικά, το 2019 τα περιστατικά ήταν 2853, το 2020 μειώθηκαν σε 2310 και το 2021 ανέρχονταν σε 2606.

Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε εκκαθάριση των λιστών χειρουργείων στα νοσηλευτικά ιδρύματα ώστε να φανεί ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός περιστατικών που περιμένει. Γίνεται δηλαδή επικοινωνία με τα περιστατικά της λίστας ώστε να ανανεωθεί με βάση όσους περιμένουν ακόμη για χειρουργείο και δεν έχουν εξυπηρετηθεί αλλού. “Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η λίστα χειρουργείων η πραγματική είναι γύρω στο 60% από αυτό που έχει ειπωθεί και γιατί φαίνεται αυτό;”, σημείωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ειδικά σε σχέση με το Παίδων “Η Αγία Σοφία”. Όπως εξήγησε, έχει γίνει επικοινωνία με 2.000 άτομα, εκ των οποίων ενεργοί για χειρουργείο είναι γύρω στους 850. “Υπολογίζουμε ότι με τα υπόλοιπα τηλέφωνα θα είναι (σ.σ το τελικό νούμερο) γύρω στη μέση 1.500 άτομα”.

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ