Εφημερίδα Κοινωνική

Ξεκινά σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

 Breaking News

Ξεκινά σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
20 Σεπτεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία, κλιματικές καταστροφές, επισιτιστική ανασφάλεια … Σε έναν κόσμο αντιμέτωπο με πολλές κρίσεις οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται από σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες που τους χωρίζουν.

Επί σχεδόν μία εβδομάδα περίπου 150 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο θα πάρουν τον λόγο και θα απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση, η οποία έπειτα από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί κανονικά με φυσική παρουσία.

Παραδοσιακά κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης εκφωνεί την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος, η χώρα του οποίου φιλοξενεί το διπλωματικό αυτό γεγονός στην έδρα του ΟΗΕ. Όμως φέτος εκτάκτως ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του αύριο Τετάρτη, καθώς χθες παρέστη στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Λονδίνο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με την ομιλία του για την έναρξη της 77ης Γενικής Συνέλευσης «δεν θα εξωραΐσει τα πράγματα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Συναντιόμαστε σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», υπογράμμισε χθες Δευτέρα ο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «συγκρούσεις και κλιματικές καταστροφές», «δυσπιστία και διχασμό», «φτώχεια, ανισότητα και διακρίσεις».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της διπλωματικής εβδομάδας, με τον Ουκρανο πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφωνεί ομιλία μέσω βίντεο -αφού του παραχωρήθηκε ειδική άδεια-και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Όμως οι χώρες του νότιου ημισφαιρίου ενοχλούνται ολοένα και περισσότεροι που οι Δυτικοί επικεντρώνουν την προσοχή τους αποκλειστικά στην Ουκρανία.

«Δεν θέλουμε απλώς να μιλήσουμε για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Θέλουμε να τερματιστούν οι συγκρούσεις στο Τιγκράι (σ.σ. στην Αιθιοπία), θέλουμε να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Συρία, θέλουμε να τερματιστούν οι συγκρούσεις οπουδήποτε ξεσπούν σε όλο τον κόσμο», τόνισε χθες Δευτέρα η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος Μία Μότλεϊ.

Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στις ανησυχίες κάποιων χωρών Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διοργανώνουν σήμερα συνέδριο υψηλού επίπεδου για την επισιτιστική ασφάλεια, η οποία επιδεινώθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα οι φτωχές χώρες, που επηρεάζονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την οποία ευθύνονται λιγότερο, προσπαθούν οι πιο πλούσιες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Δύο μήνες πριν τη διάσκεψη για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, ο Γκουτέρες θα αναφερθεί στην κλιματική κρίση στην εναρκτήρια ομιλία του, καθώς έχει αναγάγει τη μάχη για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου σε μία από τις προτεραιότητές του.

Σήμερα πρόκειται να ανεβούν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί θα βρεθεί επίσης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του να είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο Ραϊσί θα συναντηθεί σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έχει προσπαθήσει επανειλημμένα σε τηλεφωνικές τους επικοινωνίες να τον ενθαρρύνει να δεχθεί τους όρους που θέτουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να αναβιώσει η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ηχηρές απουσίες όμως θα είναι αυτές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπίνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ