
Περικοπές στην αδιαφορία απέναντι στους κοινούς πόρους για τους οποίους πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες καλείται να κάνει ο δημόσιος τομέας της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Χαρακτηριστικά, το 2021 το Δημόσιο ξόδεψε 700 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος που δαπανά. Φέτος, και ενώ υπολείπονται ακόμη τέσσερις μήνες για την ολοκλήρωση του έτους, εκτιμάται ότι το κόστος έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. «Οταν αναφέρουμε ότι το κόστος της κιλοβατώρας έχει ανέβει 12-14 φορές, είναι σαν να λέμε ότι πληρώνουμε τη βενζίνη 10 ευρώ το λίτρο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί μείωση στη σπατάλη του δημόσιου τομέα στον τομέα της ενέργειας.
Με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) η οποία εκδόθηκε πριν από δύο μήνες η κυβέρνηση έχει ζητήσει εξοικονόμηση της τάξεως του 10% από όλο τον δημόσιο τομέα, τους φορείς του και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση αλλά και να μειωθεί το κόστος της ενέργειας για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ανακοίνωση
Χθες, ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, ανακοινώνοντας συγκεκριμένα μέτρα επιβράβευσης και ποινής για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης, δεδομένου ότι τα όσα όριζε η ΚΥΑ δεν έχουν εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα, ενώ προβλεπόταν ο ορισμός ενεργειακού υπευθύνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, από το σύνολο των 2.495 φορέων μόνο οι 221 έχουν ορίσει υπεύθυνο ως όφειλαν. Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι 1.800 φορείς από το σύνολο είναι ΟΤΑ και φορείς που συνδέονται με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εκ των οποίων έχουν προχωρήσει σε εγγραφή ενεργειακού υπευθύνου μόνο οι 90.
Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι οι μεγάλοι δήμοι έχουν ενεργοποιηθεί, αρνήθηκε όμως να αναφέρει ποιοι είναι οι φορείς που έχουν επιδείξει ολιγωρία. «Θα είμαστε επίμονοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας τα μέτρα και πρόσθεσε: «Ζητείται κάτι σχετικά εύκολο, το οποίο πρέπει να γίνει». Πάντως, ενώ τα μέτρα εξοικονόμησης θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή «από χθες», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, ο τρόπος μέτρησης της επιτυχίας και της αποτυχίας είναι κάπως ασαφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της εξοικονόμησης θα μετρηθεί με έτος αναφοράς το 2019, με βάση τη σύγκριση της κατανάλωσης μέσω των λογαριασμών. Χαρακτηριστικά, δήμαρχος που επικοινώνησε με την ΚΕΔΕ ανέφερε ότι έχει αντικαταστήσει με LED τις λάμπες οδοφωτισμού πριν από το 2019. «Τότε λοιπόν μείωσα την κατανάλωση και τώρα πρέπει να τη μειώσω κι άλλο; Με ποιον τρόπο;» αναρωτήθηκε. «Δεν είναι άδικος αυτός ο τρόπος αξιολόγησης;».
Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ –δεν έχει ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο ή αυτός δεν εκτελεί τα καθήκοντά του– δεν θα αξιολογούνται τα αιτήματά του για ενισχύσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό ή το ειδικό αποθεματικό».
• Οσον αφορά τους δήμους, το 10% στην εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί δεσμευτικό στόχο ειδικά για τον οδοφωτισμό. Εφόσον ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, το κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους δήμους προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το κράτος δεν θα δώσει χρήματα για τους φουσκωμένους λογαριασμούς το β΄ εξάμηνο του 2022, όπως έκανε το α΄ εξάμηνο, ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης. Ο οδοφωτισμός πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες. Αν ένας δήμος δεν θέλει να μειώσει τους λογαριασμούς του κάνοντας εξοικονόμηση, σημαίνει ότι έχει να πληρώσει και άρα δεν μπορεί να ζητάει βοήθεια, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
• Για όσες υπηρεσίες του Δημοσίου έχει προβλεφθεί μπόνους (το οποίο λαμβάνουν οι υπάλληλοι αλλά και οι προϊστάμενοι), θα προστεθεί ο στόχος να επιτύχουν και εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους (συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα).
• Οσες υπηρεσίες επιτύχουν 15% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου που έχει τεθεί, θα λάβουν τα ανάλογα χρήματα στον προϋπολογισμό τους του επόμενου έτους.
Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι δεν θα εντάσσονται στη διαδικασία των προσλήψεων ούτε της κινητικότητας οι υπηρεσίες που δεν θα επιτύχουν τον στόχο της εξοικονόμησης.