Εφημερίδα Κοινωνική

Συνταξιούχοι: Τι αυξήσεις «πρέπει» να δουν όσοι παίρνουν κάτω από 700 ευρώ

 Breaking News

Συνταξιούχοι: Τι αυξήσεις «πρέπει» να δουν όσοι παίρνουν κάτω από 700 ευρώ
29 Σεπτεμβρίου 2022

Οι συνταξιούχοι κάτω των 700 ευρώ, πέρα από τις έκτακτες ενισχύσεις (250 ευρώ το Δεκέμβριο), θα πάρουν το 2023 “έξτρα αυξήσεις”.

Ηδη έχει ξεκινήσει η χαρτογράφηση στον ΕΦΚΑ, με την καταγραφή της προσωπικής διαφοράς να «τρέχει» ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, για παράδειγμα τι ισχύει για όσους έχουν 500 ευρώ, 600 ευρώ, 700 ευρώ κ.ο.κ. κύρια σύνταξη, ποιοι δηλαδή θα δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι στα χαρτιά.

Οσο για το ύψος της αύξησης, οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ο νόμος, άλλωστε, ορίζει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο».

Αυτό στην παρούσα συγκυρία μεταφράζεται σε ποσοστό κοντά στο 7%, καθώς οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ.

Με βάση αυτά τα οικονομικά μεγέθη, το ποσοστό της αύξησης, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται να είναι σημαντικά πάνω από το 6%. Ωστόσο δεν θα δουν όλοι αυξήσεις. Όπως εκτιμούν στον ΕΦΚΑ, περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η σύνταξη που λαμβάνουν είναι υψηλότερη από αυτή που θα έπαιρναν εάν ο υπολογισμός της είχε γίνει με βάση τα όσα προβλέπονται στον νόμο Κατρούγκαλου.

Η διαφορά αυτή ονομάζεται «προσωπική διαφορά» και είναι ουσιαστικά το «κλειδί» που ανοίγει ή κλειδώνει την πόρτα των αυξήσεων και καθορίζει εν πολλοίς και το ποιοι θα λάβουν πραγματικές και ποιοι λογιστικές αυξήσεις. Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά, μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ, εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023.

Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ. Πρόκειται άλλωστε για την κατηγορία που θα λάβει φέτος, για πρώτη φορά, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, καθώς ύστερα από εισηγήσεις και του υπουργείου Εργασίας αυξήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια, διευρύνοντας έτσι τους δικαιούχους.

Υπάρχουν βέβαια και πάνω από 1,2 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Αυτοί θα δουν αυξήσεις και μάλιστα έπειτα από δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Κάπου στο ενδιάμεσο, περισσότεροι από 250.000-350.0000 συνταξιούχοι είτε θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μηδενίζεται είτε θα λάβουν πολύ μικρές αυξήσεις.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ