Εφημερίδα Κοινωνική

Μυστική επιχείρηση «Ζάκυνθος» – Η έρευνα της ΕΥΠ για τα 14.500 στρέμματα

Μυστική επιχείρηση «Ζάκυνθος» – Η έρευνα της ΕΥΠ για τα 14.500 στρέμματα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Tο καλοκαίρι του 2009, η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε από αλλεπάλληλους εμπρησμούς δασικών εκτάσεων. Στα μέσα εκείνου του Ιουλίου, κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε ταξιδέψει στο νησί με αποστολή να διερευνήσει τις καταγγελίες του τοπικού επικεφαλής της Πυροσβεστικής, ο οποίος δημοσίως είχε καταγγείλει ότι «στις περιοχές-φιλέτα υπάρχει διαμάχη ιδιωτών και Δημοσίου για τη διεκδίκηση δασικών εκτάσεων, και τις διαφορές λύνει η φωτιά».

Η μυστική επιχείρηση που ξεκίνησε τότε διήρκεσε μία δεκαετία και στην πορεία επικεντρώθηκε στην προσπάθεια αγοραπωλησίας έκτασης 14.500 στρεμμάτων στις δυτικές ακτές του νησιού, κοντά στη γνωστή παραλία του Ναυαγίου. Είχαν εξάλλου υπάρξει υπόνοιες ότι ο πωλητής της έκτασης είχε ανάμειξη και σε περιστατικά εμπρησμών, στοιχείο που κατά πληροφορίες έχει αποτυπωθεί στα πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, δίχως πάντως ποτέ να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Και η προέλευση των χρημάτων όμως που επρόκειτο να επενδυθούν στο νησί είχε αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος όχι μόνο της ΕΥΠ αλλά και δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Πληροφορίες συνέδεαν τα κεφάλαια με έκπτωτο μονάρχη του Περσικού κόλπου και το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, που εκείνη την περίοδο είχε συσχετιστεί με τη χρηματοδότηση και υποστήριξη της ισλαμικής τρομοκρατίας και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα, με επικεφαλής τότε τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη, είχε ζητήσει από την ΕΥΠ να διεξαγάγει έρευνα για συγκεκριμένα πρόσωπα, που είχαν το 2012 προχωρήσει στην αγορά μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Κέρκυρα, ενώ το 2013 αγόρασαν το νησί Οξυά κοντά στην Ιθάκη. Τα ίδια πρόσωπα στα τέλη του 2014 προχώρησαν στη σύναψη συμβολαίου για την απόκτηση των 14.500 στρεμμάτων κοντά στο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Οι παραπάνω επενδύσεις είχαν γίνει από διαφορετικές μεν εταιρείες, στις οποίες όμως κεντρικό ρόλο φέρεται να είχαν τα ίδια τρία πρόσωπα με καταγωγή από τη Συρία και τον Λίβανο. Ο ένας από αυτούς, δε, περιγράφεται ως εκπρόσωπος στην Ελλάδα Σύρου συγγενή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Κατείχε στη χώρα κεφάλαια κατατεθειμένα σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών που δεσμεύθηκαν ήδη από το 2010.

DOC-20220923-40293438b

Στέργιος Πιτσιόρλας

Το απόρρητο δελτίο

Τα συμπεράσματα της δεκαετούς μυστικής επιχείρησης «Ζάκυνθος» της ΕΥΠ περιγράφονται με λεπτομέρεια σε πολυσέλιδο, απόρρητο πληροφοριακό δελτίο με ημερομηνία Οκτώβριος 2019, το περιεχόμενο του οποίου τέθηκε υπόψη της «Κ». Σε αυτό παρατίθενται με χρονολογική σειρά τα γεγονότα, αρχής γενομένης από τους εμπρησμούς του 2009, την πώληση των 14.500 στρεμμάτων σε εταιρεία ξένων συμφερόντων, ενώ γίνεται συνοπτική αναφορά και στις καταγεγραμμένες από το σύστημα επισυνδέσεων της ΕΥΠ συνομιλίες των Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά.

Η καταγραφή των τηλεφωνικών επικοινωνιών των δύο αξιωματούχων του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 (προέκυψε ως αποτέλεσμα των επαγγελματικών επαφών που διατηρούσαν με τους υποψηφίους επενδυτές), ήταν αυτή που απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα με αφορμή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Διευκρινίσεις για την υπόθεση κλήθηκαν να παράσχουν στην επιτροπή οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θόδωρος Δραβίλλας και Γιάννης Ρουμπάτης, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Το υλικό πάντως από την πολυετή έρευνα της ΕΥΠ για τη Ζάκυνθο δεν έχει, περιέργως, συμπεριληφθεί στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την αγοραπωλησία των 14.500 στρεμμάτων, δυνάμει της οποίας παραπέμπονται σε δίκη επτά άτομα με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης σε βαθμό κακουργήματος.

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ