Εφημερίδα Κοινωνική

Κώστας Κατσαφάδος: «Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας» – Άρθρο του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή ΝΔ Α” Πειραιά και Νήσων στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 Breaking News

Κώστας Κατσαφάδος: «Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας» – Άρθρο του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή ΝΔ Α” Πειραιά και Νήσων στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
27 Σεπτεμβρίου 2022

«Η Ελλάδα, με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ως όφειλε τις κόκκινες γραμμές της σε σχέση με τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, αλλά και τις γεωπολιτικές αναταράξεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός , μάλιστα τις ελληνικές θέσεις τις έκανε γνωστές και στον τουρκικό λαό με τρόπο ξεκάθαρο και διαφανή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ανέδειξε την εθνική μας στρατηγική, αλλά και το ενιαίο δόγμα μας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός έφερε τη διεθνή κοινότητα προ των ευθυνών της για την πορεία του Κυπριακού, αλλά και για τα άλλα μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται σε σχέση με την Τουρκία, η οποία έχει εισβάλλει σε ένα κράτος και για 50 περίπου χρόνια συνεχίζουν την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα με τη δημιουργία δυο κρατών!

Η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, απομονωμένοι και μόνοι στη διεθνή κοινότητα, συνεχίζουν να επιμένουν σε απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών. Αρνούνται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνημένη διευθέτηση στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τόσο τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, όσο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αγνοήσει τις παράνομες τουρκικές προσπάθειες επιβολής ενός νέου τετελεσμένου στην Κύπρο, ιδιαίτερα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, καθώς και νέες και επανειλημμένες παραβιάσεις των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου.

Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τους κινδύνους που υπάρχουν για την περιοχή από τη συνεχιζόμενη και ολοένα πιο επιθετική αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Είναι επίσης η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή . Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία “θα έρθει νύχτα”, αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού.

Δυστυχώς, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Και τι γίνεται με την αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο ίδιο το Αιγαίο; Και πάλι, αυτή η ρητορική δεν είναι νέα.

Η Τουρκία χτίζει σταδιακά μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο που εκτείνεται από την κρίση των Ιμίων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα.

Απειλεί την Ελλάδα με casus belli, εάν επιλέξουμε να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.

Αυτό το αφήγημα κορυφώθηκε, δυστυχώς, με την εξωφρενική αμφισβήτηση της Τουρκίας, πέρυσι, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων νησιών όπως η Χίος και η Ρόδος, μια κυριαρχία που θεσπίστηκε με διεθνείς συνθήκες πριν από 100 χρόνια.

Εσχάτως μάλιστα η Τουρκία μέσα στην παραζάλη του αναθεωρητισμού της έφτασε στο σημείο να κάνει διαβήματα σε Ελλάδα και ΗΠΑ για δυο ακόμη νησιά, τη Σάμο και τη Λέσβο.

Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για “κόκκινες γραμμές”, τότε λέμε το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις «κόκκινες γραμμές της», όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό.

Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου.

Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ