
Ομολογουμένως, η λειτουργία του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά και το άνοιγμα των τριών νέων σταθμών (Μανιάτικα, Λιμάνι, Δημοτικό Θέατρο) στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα δώσει μια μεγάλη «ανάσα» στην πόλη.
Ωστόσο, ανακύπτουν ζητήματα για το πώς ο Πειραιάς μπορεί από τώρα να προετοιμαστεί στα «νέα δεδομένα», όντας λειτουργικά έτοιμος για την αλλαγή του κυκλοφοριακού «χάρτη» της πόλης.
Και αυτό διότι η Αττικό Μετρό, παρά τις πιέσεις τοπικών φορέων και δημοτικών Αρχών, με την κατασκευή των σταθμών δεν προέβλεψε και αντίστοιχες δομές παρκινγκ, για οχήματα που θα ψάχνουν θέση καθημερινά γύρω από τους σταθμούς.
Αυτό δημιουργεί ένα πλαίσιο συζήτησης στην πόλη, ειδικά σε γειτονιές όπως τα Μανιάτικα.
Το ζήτημα βεβαίως, είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, τέθηκε επί τάπητος το θέμα και κοινός τόπος ήταν ότι απαιτείται ένας «συνδυασμός λύσεων» στη βάση του σημαντικού «Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών -Νέα κυκλοφοριακή Μελέτη» που θα υλοποιηθεί στην πόλη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν έγκρισης της σχετικής πρότασης που υποβλήθηκε από τον Δήμο Πειραιά.
Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει προτάσεις για τη συνολική μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου σε πόλη-λιμάνι, αναλογικά με τις νέες κυκλοφοριακές ανάγκες που θα προκύψουν.
Επιπροσθέτως, όπως ειπώθηκε, θα αναζητηθούν λύσεις για ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών, της δημοτικής συγκοινωνίας και θα εξεταστούν περιπτώσεις διαθέσιμων χώρων στάθμευσης, σταθμών ποδηλάτων κ.α.
Σημαντικό επίσης είναι και το ζήτημα της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ, από το Ν. Φάληρο ως την πλατεία Ιπποδαμείας, κάτι που η δημοτική Αρχή διεκδικεί με μεγάλο ζήλο, αναμένοντας παράλληλα τη «δέσμευση» της Πολιτείας ότι το έργο θα ενταχθεί χρηματοδοτικά στο επόμενο ΕΣΠΑ.