Εφημερίδα Κοινωνική

Κασιμάτη προς Κεραμέως: Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Πειραιά έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στη δημόσια Παιδεία

 Breaking News

Κασιμάτη προς Κεραμέως: Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Πειραιά έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στη δημόσια Παιδεία
26 Σεπτεμβρίου 2022

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη έφερε στη Βουλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κορυδαλλού και της Β’ Πειραιά γενικότερα, με Κοινοβουλευτική Αναφορά της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και την θέτει προ των ευθυνών της καλώντας την να δώσει άμεσα λύσεις στα όσα αναφέρει η επιστολή με αρ. πρωτ 28/25-09-2022, που έλαβε από τη Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά.

Με δεδομένα αυτά η Νίνα Κασιμάτη υπογραμμίζει στην Υπουργό πως η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου είναι υποχρέωση της πολιτείας και η μόρφωση δικαίωμα όλων των παιδιών, αποτελεί δε καίριο παράγοντα κοινωνικού εξισωτισμού και άμβλυνσης των ανισοτήτων. Περαιτέρω, δηλώνει πως είναι είναι επιτακτικό να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που καταγράφονται στη λειτουργία των σχολείων του Κορυδαλλού και συνολικά της Β’ Πειραιά και να ενημερωθεί σχετικά τη Βουλή.

Ειδικότερα και μεταξύ άλλων αυτά είναι τα εξής:

- Παρατηρείται καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών στα σχολεία του Κορυδαλλού. Πέρυσι τα κενά που καταγράφονταν στις αρχές Δεκεμβρίου στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Κορυδαλλού στις ειδικότητες ΠΕ01, ΠΕ08, ΠΕ11 και ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07 ανέρχονταν σε 90 ώρες και δεν καλύφθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ούτε στην ειδική αγωγή υπήρξε πλήρης κάλυψη των κενών στην παράλληλη στήριξη μαθητών. Φέτος με καθυστέρηση δύο εβδομάδων τοποθετήθηκαν οι αναπληρωτές της Α’ φάσης στα σχολεία, ενώ παραμένει μεγάλος αριθμός κενών διαφόρων ειδικοτήτων κυρίως στα γυμνάσια.

- Τα σχολεία άνοιξαν με πολύ χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ήδη τα πρώτα κρούσματα covid εμφανίσθηκαν στα σχολεία. Πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

- Θα πρέπει να υπάρξει μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία με αύξηση κι όχι μείωση των αποδοχών τους.

- Συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα σε κτιριακές υποδομές και συντηρήσεις σε ορισμένα σχολεία του Δήμου Κορυδαλλού. Το κτίριο που στεγάζει το 3ο Γυμνάσιο δεν τηρεί τις προδιαγραφές σύγχρονου διδακτηρίου, ενώ το 4ο και 5ο γυμνάσιο στεγάζονται και σε κοντέινερ. Η μεταφορά του 8ουγυμνασίου από ένα ακατάλληλο κτίριο στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού (3ο και 5οΓΕΛ) αφαιρώντας ζωτικό αύλειο χώρο, εργαστήρια και κλειστό γυμναστήριο από τα δύο λύκεια θα πρέπει να θεωρηθεί προσωρινή λύση ανάγκης. Απαιτείται η κατασκευή τουλάχιστον τριών νέων σύγχρονων διδακτηρίων για να στεγασθούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- Η χρόνια υποχρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων έχει δημιουργήσει προβλήματα στα σχολικά κτίρια. Σε πολλά σχολεία υπάρχουν προβλήματα σε μονώσεις, κουφώματα, κεντρική θέρμανση. Σοβαρό θέμα το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμη είναι η πυρασφάλεια των σχολικών μονάδων, ενώ δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας και δεν υπάρχουν αλεξικέραυνα.

- Υπάρχει ανάγκη για άμεση αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων και των συνδέσεων με το διαδίκτυο, ώστε να καταστεί δυνατή η ψηφιακή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

- Η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία παραμένει σχεδόν η ίδια με τα προ υγειονομικής κρίσης επίπεδα, αν και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού και της έκρηξης του ενεργειακού κόστους. Θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία.

- Το ΔΣ. της Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην εκπαίδευση στα καταστήματα κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, στην υποστελέχωση του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας όσο και του 2ου ΔΙΕΚ Κορυδαλλού στις ανδρικές φυλακές, στην ανάγκη ίδρυσης εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στα καταστήματα κράτησης σύμφωνα με τις προβλέψεις των ν. 4521/2018 και 4763/2020. Η υπάρχουσα εκπαίδευση στις ανδρικές φυλακές δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κρατουμένων, καθώς οι αιτήσεις είναι πολλαπλάσιες των θέσεων. Στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού δεν λειτουργεί καμία εκπαιδευτική δομή εδώ και πολλά χρόνια δημιουργώντας ζήτημα έμφυληςανισότητας.

- Η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, με συντελεστές βαρύτητας και διπλό μηχανογραφικό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και την εμφάνιση δεκάδων «πολλά υποσχόμενων» κολλεγίων και άλλων συναφών κέντρων με υπέρογκα δίδακτρα. Η Β ΕΛΜΕ Πειραιά ζητάει την κατάργηση του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και της τράπεζας θεμάτων στο λύκειο.

- Ως προς την αξιολόγηση των νόμων 4692/2020 και 4823/2021 η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά αναφέρει ότι είναι μια επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία που αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και στοχεύει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και σταδιακά στη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ