Εφημερίδα Κοινωνική

FT: Πώς θα επηρεάσει η ρωσική επιστράτευση τον πόλεμο στην Ουκρανία

FT: Πώς θα επηρεάσει η ρωσική επιστράτευση τον πόλεμο στην Ουκρανία
26 Σεπτεμβρίου 2022

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα της ρωσικής πλευράς να πάρει – συχνά απρόθυμους – νεοσύλλεκτους, των οποίων η προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία είναι από παλαιά έως ανύπαρκτη, και να στελεχώσει με αυτούς, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αξιόμαχες δυνάμεις.

Εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με μεθυσμένους Ρώσους εφέδρους που καβγαδίζουν μεταξύ τους και τρεκλίζουν, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτές τις αμφιβολίες.

Ωστόσο, η Ρωσία θα μπορούσε, μετά από μια πρόχειρη εκπαίδευση ολίγων εβδομάδων, να ενισχύσει με αυτούς τους νέους εφέδρους τις αμυντικές της θέσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία, όπως σημειώνει ο Μπεν Χολ σε άρθρο του για τους Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ανάγκαζε εν συνεχεία την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και πιο πολλά όπλα στην προσπάθειά της να ανακαταλάβει εδάφη.

«Τα νέα προφανώς και είναι άσχημα για εμάς», δηλώνει ένα μέλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στους FT. «Ακόμα κι αν (σ.σ. οι Ρώσοι έφεδροι) δεν έχουν κίνητρο, θα έχουν όπλα».

Σύμφωνα με τον υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, η Μόσχα θέλει να κινητοποιήσει περίπου 300.000 άνδρες από μια δεξαμενή σχεδόν 25 εκατομμυρίων εφέδρων, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αυτές οι δυνάμεις πρόκειται να δώσουν σημαντική ώθηση στα ρωσικά στρατεύματα που παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Η Μόσχα ανέπτυξε 180.000 άνδρες στην αρχή της στρατιωτικής της εκστρατείας τον Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι μέχρι τώρα «μετρά» περίπου 80.000 νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Η Ουκρανία από την άλλη πλευρά, έχει συνολικά μεταξύ 700.000 και 1 εκατ. στρατιώτες.

Το Κίεβο αναμένει ότι οι Ρώσοι έφεδροι θα εμφανιστούν στην πρώτη γραμμή εντός έξι εβδομάδων. Ουκρανικές πηγές εκτιμούν ότι η Ρωσία είναι επίσης πιθανό να στείλει εφέδρους στα σύνορά της για να αποδεσμεύσει τακτικά στρατεύματα που είχαν προηγουμένως τοποθετηθεί εκεί.

Σε δεύτερη φάση, η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει να δημιουργήσει νέους «συνδυασμένους στρατιωτικούς σχηματισμούς» που θα συνοδεύονται από μονάδες πυροβολικού, ωστόσο ότι η έλλειψη εξειδικευμένων στρατιωτικών μάλλον θα καθυστερούσε αυτήν τη διαδικασία.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ