Εφημερίδα Κοινωνική

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: Ημερίδα για την Ψηφιακή Δικαιοσύνη & Νομική Τεχνολογία

 Breaking News

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: Ημερίδα για την Ψηφιακή Δικαιοσύνη & Νομική Τεχνολογία
23 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργάνωσε με επιτυχία στις 21/09/2022 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ημερίδα με θέμα «Ψηφιακή Δικαιοσύνη & Νομική Τεχνολογία».

Ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Κλάππας προλογίζοντας την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «Η Δικαιοσύνη και η Δικηγορία έχουν μπει οριστικά στην ψηφιακή εποχή. Οι δικηγόροι οφείλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής δικαιοσύνης και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της νομικής τεχνολογίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ζητά από τους συναδέλφους να κινητοποιηθούν, να εφοδιαστούν άμεσα με ψηφιακή υπογραφή από τον Σύλλογό τους και να εκμεταλλευτούν κάθε δυνατότητα επιμόρφωσης στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.

Η Πολιτεία, από την πλευρά της, οφείλει να συνδράμει με κάθε τρόπο στην ψηφιακή επιμόρφωση όλων ανεξαιρέτως των δικηγόρων και θα πρέπει να απόσχει από κάθε προσπάθεια πρόωρης επιβολής αποκλειστικά ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε δικαστικές και εξωδικαστικές υπηρεσίες.

Επίσης, όπως έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί επί του θέματος η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να οδηγήσει σε κατάργηση της προφορικότητας της διαδικασίας στα δικαστήρια και σε υποκατάσταση της ακροαματικής διαδικασίας από τηλεδίκες.»

Η εκδήλωση αποτελείτο από δύο συνεδρίες.

Η πρώτη εστίασε σε ζητήματα ιστορικής, νομικής και θεωρητικής φύσης και σε αυτή συμμετείχαν οι: Αλέξανδρος Γουλές, Σύμβουλος Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας Ε. Ε. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος Πειραιά, Στέφανος Γκρίτζαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, Georg Stawa, μέλος Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δεύτερη συνεδρία εστίασε στα Συστήματα και τις Πρακτικές Εφαρμογές της Ψηφιακής Δικαιοσύνης και σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Portal της Ολομέλειας (Αναστάσιος Σμυρνής, Δικηγόρος Αθηνών), και τα Τμήματα Πληροφορικής του Εφετείου Πειραιά (Παναγιώτης Μαρκάτος) και του Πρωτοδικείου Πειραιά (Ευάγγελος Διαμαντής και Δημήτρης Χατζής). Σκοπός ήταν να δώσουν πρακτικά παραδείγματα στους δικηγόρους, ώστε να βοηθηθούν με τρόπο αποτελεσματικό σε δικηγορικές πράξεις της καθημερινότητας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά κατά την έναρξη της ημερίδας τίμησε τους δικαστικούς υπαλλήλους των Τμημάτων Πληροφορικής του Εφετείου Πειραιά κ. Παναγιώτη Μαρκάτο και του Πρωτοδικείου Πειραιά κ.κ. Ευάγγελο Διαμαντή και Δημήτριο Χατζή για την προσφορά τους στους Δικηγόρους Πειραιά με την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν το δικηγορικό έργο στην ψηφιακή εποχή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Μανωλάκος και Διονύσης Καλαματιανός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Πρωτοδικείου Πειραιά κ. Γεώργιος Ξυνόπουλος, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά κ. Δήμος Χρυσός, η Διευθύνουσα το Ειρηνοδικείο Πειραιά κ. Ευαγγελία Κακουλίδου, η Ειρηνοδίκης Πειραιά κ. Αικατερίνη Λούκου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά κ. Απόστολος Στασινόπουλος, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Γραμματείας του Πρωτοδικείου Πειραιά κ. Φάνης Μπαλαφούτης, η Προϊσταμένη Δ/νσης Γραμματείας Εφετείου Πειραιά κ. Μαρία Κεΐκογλου, η Προϊσταμένη Δ/νσης Γραμματείας του Ειρηνοδικείου Πειραιά κ. Φωτεινή Κελαδίτου, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ