Εφημερίδα Κοινωνική

Συντάξεις: Τι δίνουν για πλασματικά οι ασφαλισμένοι και πόσα επιπλέον κερδίζουν – Τι ισχύει για μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες

Συντάξεις: Τι δίνουν για πλασματικά οι ασφαλισμένοι και πόσα επιπλέον κερδίζουν – Τι ισχύει για μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες
09 Αυγούστου 2022

Απόσβεση του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών με αύξηση σύνταξης και όφελος που μπορεί να φτάνει ως και 158 ευρώ το μήνα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οι ασφαλισμένοι που επιλέγουν να αυξήσουν τα χρόνια για τη σύνταξη και να προλάβουν την έξοδο σε μικρότερη ηλικία.

Μπορεί τα πλασματικά να κοστίζουν, αλλά το όφελος στις συντάξεις σε σύγκριση με τον παλιό νόμο είναι μεγαλύτερο.

Το κέρδος προκύπτει από το γεγονός ότι με το Νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) τα επιπλέον χρόνια ασφάλισης πριμοδοτούν και τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της σύνταξης, οπότε με καλύτερους συντελεστές βγαίνουν και μεγαλύτερες συντάξεις. Αντίθετα, με τον προηγούμενο Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) το κόστος εξαγορών ήταν το ίδιο, αλλά τα οφέλη μικρότερα στη σύνταξη.

Για παράδειγμα:

Εξαγορά και όφελος με Νόμο 4670/2020 και με Νόμο 4387/2016: Ασφαλισμένος με μισθό 1.500 ευρώ που έχει 38 έτη θα πάρει σύνταξη 1.057,5 ευρώ με το Νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Αν κάνει εξαγορά 2 ετών, θα βγει με 40ετία και θα πάρει σύνταξη 1.134 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 76,5 ευρώ στη σύνταξη που θα τα έχει για πάντα. Η δε εξαγορά θα του στοιχίσει 7.200 ευρώ και θα κάνει απόσβεση με τις αυξήσεις 94 μηνών που θα έχει κερδίσει. Αν έχει 37 έτη και κάνει εξαγορά 3 έτη ως τα 40, τότε η αύξηση που θα κερδίσει στη σύνταξη είναι 114,75 ευρώ το μήνα, ενώ το κόστος ανεβαίνει στις 10.800 ευρώ με απόσβεση πάλι με τις αυξήσεις 94 μηνών (10.800/114,75=94,11). Με τον παλιό νόμο (Κατρούγκαλου), ο ασφαλισμένος θα πλήρωνε τα ίδια για τις εξαγορές, αλλά η σύνταξη 40ετίας θα του έβγαινε στα 1.026 ευρώ, δηλαδή θα έδινε τα ίδια λεφτά για πλασματικά και θα έπαιρνε 108 ευρώ μικρότερη σύνταξη σε σύγκριση με το νόμο Βρούτση.

1.Εξαγορά και όφελος με Νόμο 4670/2020 και με Νόμο 4387/2016: Ασφαλισμένος με μισθό 2.200 ευρώ που έχει 38 έτη θα πάρει σύνταξη 1.371,8 ευρώ με τον Νόμο 4670/2020. Αν κάνει εξαγορά 2 ετών, θα βγει με 40ετία και θα πάρει σύνταξη 1.484 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 112,2 ευρώ στη σύνταξη που θα τα έχει για πάντα. Η εξαγορά δύο ετών θα του στοιχίσει 10.560 ευρώ και θα κάνει απόσβεση με τις αυξήσεις 94 μηνών. Με τον παλιό νόμο (Κατρούγκαλου) ο ασφαλισμένος θα πλήρωνε τα ίδια για τις εξαγορές, αλλά η σύνταξη 40ετίας θα του έβγαινε στα 1.325,6 ευρώ, δηλαδή θα έδινε τα ίδια λεφτά για πλασματικά και θα έπαιρνε 158,4 ευρώ μικρότερη σύνταξη σε σύγκριση με το νόμο Βρούτση.

Οι μισθωτοί για την εξαγορά πλασματικού χρόνου πληρώνουν 20% του μισθού που είναι η συνολική εισφορά σύνταξης (δική τους με 6,67% και εργοδότη με 13,33%)

Η αύξηση του βασικού μισθού ανέβασε το ελάχιστο κόστος εξαγοράς για τους μισθωτούς καθώς η κατώτατη μηνιαία εισφορά εξαγοράς είναι ίση με το 20% του νέου κατώτατου μισθού των 713 ευρώ, δηλαδή ο κάθε μήνας αναγνώρισης κοστίζει 142,6 ευρώ, είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση.

Σε περίπτωση που έχει διακοπεί η απασχόληση, η εισφορά αναγνώρισης υπολογίζεται επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης, με αναπροσαρμογή τους στο ύψος που θα είχαν διαμορφωθεί ένα μήνα πριν από την αίτηση. Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος διέκοψε την εργασία του από το 2018 που έπαιρνε 900 ευρώ και κάνει αίτηση εξαγοράς μέσα στο 2022 και είναι άνεργος, το κόστος θα καθοριστεί με βάση την εξέλιξη που θα είχε ο μισθός των 900 ευρώ από το 2018 ως το 2022. Στις περιπτώσεις πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης, η εισφορά αναγνώρισης υπολογίζεται στο σύνολο των μισθών εφόσον έχουν ασφαλιστικές κρατήσεις.

Συντάξεις: Τα μυστικά στα πλασματικά έτη ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών

Oι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών έχουν ως βάση υπολογισμού τις ασφαλιστικές κατηγορίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Για κάθε μήνα δηλαδή που αναγνωρίζουν καταβάλλουν κόστος ίσο με τη μηνιαία εισφορά. Ο κάθε μήνας αναγνώρισης κοστίζει κατ’ ελάχιστο 155 ευρώ που είναι η εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ενώ για τους αγρότες ο κάθε μήνας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το 2022 κοστίζει 91 ευρώ.

Τα κατώτατα ποσά πλασματικών ετών εφαρμόζονται και στις κατηγορίες που ισχύουν εισφορές με έκπτωση. Ετσι οι νέοι επαγγελματίες κάτω 5ετίας, οι οποίοι έχουν μειωμένη εισφορά 93 ευρώ το μήνα στον ΕΦΚΑ, αν θελήσουν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο θα τον πληρώσουν με την ελάχιστη εισφορά κλάδου σύνταξης, δηλαδή με 155 ευρώ το μήνα. Επίσης, οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκτούν παιδί και για ένα 12μηνο πληρώνουν τη μισή εισφορά, αν προβούν σε αίτηση εξαγοράς πλασματικού χρόνου θα πληρώσουν την ελάχιστη εισφορά των 155 ευρώ το μήνα και όχι τη μισή εισφορά που έχουν για 12 μήνες λόγω μητρότητας.

 

Το ποσό της ελάχιστης εισφοράς (155 ευρώ) πληρώνουν και οι ασφαλισμένοι σε καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης για τις αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου.

 

Οσοι έχουν διακόψει την ασφάλιση, αλλά κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης είχαν ενεργή ασφάλιση που διέκοψαν το ίδιο έτος, τότε η εισφορά αναγνώρισης υπολογίζεται επί της ασφαλιστικής κατηγορίας της επιλογής τους με ελάχιστο τα 155 ευρώ το μήνα. Εάν κατά το έτος υποβολής του αιτήματος δεν είχε προηγηθεί ασφάλιση, τότε επιλέγουν την κατηγορία που επιθυμούν με ελάχιστη την εισφορά των 155 ευρώ. Στις περιπτώσεις που κατά το ίδιο έτος έχουν υποβληθεί περισσότερες από μία αιτήσεις αναγνώρισης χρόνου με εξαγορά, η μηνιαία εισφορά θα πρέπει να υπολογισθεί με την εισφορά της πρώτης αίτησης.

Για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης του πρώην ΟΓΑ, σε περίπτωση οφειλής, για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται η εισφορά που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Συντάξεις: Εκπτωση 2% για κάθε έτος με εφάπαξ πληρωμή

Αν η εξόφληση της εξαγοράς γίνει εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε συμπληρωμένο 12μηνο αναγνώρισης. Εξαγορά χρόνου που υπολείπεται του ενός έτους δεν τυγχάνει έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Για παράδειγμα:

• Με εξαγορά ως 11 μήνες δεν παρέχεται έκπτωση, ενώ με 12 μήνες η έκπτωση είναι 2% στο τελικό ποσό.

• Με εξαγορά 1 έτους και επτά μηνών η έκπτωση 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης πάει για το κόστος του ενός έτους, ενώ οι επτά μήνες είναι χωρίς έκπτωση.

• Με εξαγορά 3 ετών και 11 μηνών η έκπτωση πιάνει τα τρία πλήρη έτη, με 6% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και μένουν χωρίς έκπτωση οι 11 μήνες.

Η έκπτωση έτσι όπως εφαρμόζεται παράγει αδικίες και θα πρέπει να αλλάξει είτε με αύξηση του ποσοστού στο 10% για τα πλήρη έτη, είτε με αύξηση στο 5% για όλους τους μήνες που αναγνωρίζονται.

Στην περίπτωση της εξόφλησης σε δόσεις, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέσα στον επόμενο μήνα μετά την απόφαση αναγνώρισης. Αν καθυστερήσει η δόση, επιβαρύνεται με τόκο καθυστέρησης.

Σε περίπτωση που ο αναγνωριζόμενος χρόνος ασφάλισης αξιοποιείται για την προσαύξηση της σύνταξης, θα παρακρατείται το 25% από τη σύνταξη μέχρι την εξόφληση της εξαγοράς.

Για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου στην επικουρική ασφάλιση, το κόστος εξαγοράς καθορίζεται με βάση τις προβλεπόμενες εισφορές επικουρικής ασφάλισης για μισθωτούς και μη μισθωτούς. Αν όμως το οφειλόμενο ποσό εξαγοράς υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, τότε το άνω των 3.000 ευρώ ποσό θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ πριν από την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης, ενώ το υπόλοιπο (που δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ) συμψηφίζεται ή παρακρατείται από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών επικουρικής σύνταξης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ