Εφημερίδα Κοινωνική

Πλεύρης: Επικαιροποιημένα εμβόλια από τον Οκτώβριο – Συστάσεις και όχι υποχρεωτικότητα

 Breaking News

Πλεύρης: Επικαιροποιημένα εμβόλια από τον Οκτώβριο – Συστάσεις και όχι υποχρεωτικότητα
11 Αυγούστου 2022

 Συστάσεις και όχι υποχρεωτικότητα θα υπάρξουν για τα επικαιροποιημένα εμβόλια απο τον Οκτώβριο δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης   ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι στη βούληση της κυβέρνησης να επιστρέψουμε σε μέτρα περιορισμού.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ο υπουργός ανέφερε ότι η προμήθεια των επικαιροποιημένων εμβολίων θα γίνει σε δύο φάσεις έως το τέλος του χρόνου.

Αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον και θα ακολουθήσουν τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5.

Ο κ. Πλεύρης  εξήγησε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν καταθέσει τους φακέλους τους, υπάρχουν εγκριτικές διαδικασίες και «από τον Οκτώβριο και μετά ευελπιστούμε να υπάρχουν».

Τόνισε ωστόσο, πως όσοι σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο δεν περπει να περιμένουν  για αυτό και υπάρχει η σύσταση για τους άνω των 60 ετών και τις ευάλωτες ομάδες να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για απλές κλίνες Covid ώστε να γίνεται με περισσότερη ευχέρεια η διαχείριση των περιστατικών και διευκρίνισε  πως το τελευταίο κύμα της πανδημίας έδειξε ότι δεν υπάρχει πίεση σε κρεβάτια ΜΕΘ αλλά σε απλές κλίνες και συνεπώς μπορεί να αλλάξει το μοντέλο που ήθελα όλα τα περιστατικά  να πηγαίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Για το ενδεχόμενο λήψης  νέων μέτρων απο το φθινόπωρο υπογράμμισε ότι είναι επιθυμία της κυβέρνησης να μην υπάρξουν μέτρα τύπου υποχρεωτικότητας, παρά μόνο συστάσεις για την χρήση της μάσκας  σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός ή είναι κλειστοί.

Για τα σχολεία ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα καταρτιστεί εκπαιδευτικό πρωτόκολλο σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας λίγο πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Καθοριστικός ο δείκτης πίεσης στις εντατικές του ΕΣΥ

Στο βαθμό που δεν υπάρχουν βαριές νοσηλείες, δεν θα χρειάζεται η λήψη μέτρων, καθώς οι απλές κλίνες είναι πιο διαχειρίσιμες. «Όμως αυτό είναι δυναμικό, συνδυάζεται με την πίεση», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ