Εφημερίδα Κοινωνική

Μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς, σηκώθηκαν εναέρια

 Breaking News

Μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς, σηκώθηκαν εναέρια
22 Ιουλίου 2022

Οι φωτιές για άλλο ένα καλοκαίρι έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή, με το δάσος της Δαδιάς να είναι αυτό που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κίνδυνο. Η νύχτα ήταν δύσκολη με τους πυροσβέστες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σώσουν ό, τι μπορούν, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, επιχειρούν 291 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 4 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Στρατού και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θα υπάρξει και νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με 2 CL215 από Βόλο και 2 CL415 από Ελευσίνα.

Από την Πυροσβεστική τονίζουν ότι η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί δυτικά και νότια και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο ενεργό μέτωπο βόρεια προς τη Δαδιά. Η πυρκαγιά καίει αργά αλλά είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση από τις επίγειες δυνάμεις.

Ολονύχτια μάχη

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, τη νύχτα η φωτιά καθηλώθηκε λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης έκανε δύσκολο το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Αυτή είναι και η μεγάλη προσπάθεια, να περιοριστεί η φωτιά για να μην περάσει στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

«Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα»

Ο αντιδήμαρχος Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και στο μέτωπο της φωτιάς.

«Δυστυχώς η φωτιά μπήκε στο δάσος της Δαδιάς, ξεκίνησε από το φράγμα της Λύρας, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και δυστυχώς το βράδυ μπήκε μέσα στον πυρήνα, σε τμήμα του, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο πυρήνας. Βρίσκομαι στη Λύρα όπου ξεκίνησε η φωτιά, η υγρασία όλη τη νύχτα περιόρισε λίγο τα μέτωπα», ανέφερε αρχικά.

«Από το πρωί, πετούν τα εναέρια μέσα, βέβαια ο καπνός είναι πάρα πολύ χαμηλά λόγω της υγρασίας, η περιοχή έχει κατακλυστεί από καπνό. Η ευρύτερη περιοχή έχει «πνιγεί» από τον καπνό. Η κατάσταση σίγουρα είναι δύσκολη, γιατί τα σημεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμα μέσα στον πυρήνα, πιστεύω με τα εναέρια μέσα να μπορέσει να σβηστεί σήμερα η φωτιά, είναι κρίμα να καίγεται το δάσος.

Δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή πόσα μέσα επιχειρούν, ευτυχώς εδώ υπάρχουν και λιμνούλες που τα μέσα μπορούν να πάρουν γρήγορα νερό και να σβήσει φωτιά. Βλέπω 2 ελικόπτερα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση καθώς είναι χαμηλά ο καπνός λόγω της υγρασίας», πρόσθεσε ο κ. Δαρούσης.

Για το πώς ξεκίνησε η φωτιά ο αντιδήμαρχος είπε ότι: «υπήρξαν κάποιες φλόγες δίπλα στο φράγμα της Λύρας. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι, θα γίνει η έρευνα. Σε εκείνο το σημείο ήταν ένας περίεργος άνεμος και κατευθείαν επεκτάθηκε η φωτιά», κατέληξε.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ