Εφημερίδα Κοινωνική

Gov.gr Wallet: Ανοίγει η εφαρμογή και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 5 το απόγευμα

 Breaking News

Gov.gr Wallet: Ανοίγει η εφαρμογή και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 5 το απόγευμα
31 Ιουλίου 2022

Για τα ΑΦΜ με λήγοντα 5 αναμένεται να ανοίξει σήμερα η πρωτοποριακή εφαρμογή Gov.gr Wallet η οποία ψηφιοποιεί τις αστυνομικές ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης.

Πρόκειται για το app που έκανε «πρεμιέρα» την Τετάρτη και στο οποίο οι πολίτες μπορούν να αποθηκεύουν ψηφιακά αντίγραφα της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης, για κάθε νόμιμη χρήση, ακόμα και για πτήσεις εσωτερικού, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

Τις επόμενες ημέρες η εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει και για τα υπόλοιπα ΑΦΜ. Ήδη η πλατφόρμα έχει γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν εκδοθεί πάνω από 85.000 ψηφιακές ταυτότητες (85.324) και 63.751 διπλώματα.

Gov.gr Wallet: Πώς γίνεται η εγκατάσταση του app και η αυθεντικοποίηση πολιτών

Το Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμο από χθες στα app stores των λογισμικών iOS και Android και η χρήση του θα είναι δυνατή τμηματικά, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη.

Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr.

Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώριση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.

Για τον σκοπό αυτόν ο πολίτης θα πρέπει πριν εισέλθει στην εφαρμογή:

• είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,

• είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου.

Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Τι γίνεται αν χάσω το κινητό ή τα έγχαρτα πιστοποιητικά

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης χάσει ή του κλέψουν το κινητό τηλέφωνο, μπορεί άμεσα να ανακαλέσει την ισχύ του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή και της ψηφιακής άδειας οδήγησης μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr. Μόλις πραγματοποιηθεί η σχετική δήλωση, αυτόματα παύει η ισχύς και των ψηφιακών αντιγράφων.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης χάσει την έγχαρτη ταυτότητα ή το έγχαρτο δίπλωμα οδήγησης, ενώ είχε δημιουργήσει τα αντίστοιχα ψηφιακά πιστοποιητικά, θα μπορεί να δηλώσει την απώλεια δελτίου ταυτότητας ψηφιακά μέσω του gov.gr και τη σχετική υπηρεσία (Δήλωση απώλειας αστυνομικού δελτίου ταυτότητας) ή στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Αντιστοίχως, μπορεί να δηλώσει την απώλεια της άδειας οδήγησης στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, ΚΕΠ, ή στα γραφεία της εκάστοτε Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειάς του.

Μόλις πραγματοποιηθεί η σχετική δήλωση και εφόσον έχετε εκδώσει ψηφιακό δελτίο ταυτότητας, αυτόματα παύει η ισχύς και του ψηφιακού αντιγράφου.

Τι ισχύει αν η Τροχαία αφαιρέσει το δίπλωμα οδήγησης

Αν το δελτίο ταυτότητας ή η άδεια οδήγησης κρατείται προσωρινά από κάποιον φορέα (π.χ. στρατιωτική θητεία, ή από την Ελληνική Αστυνομία λόγω παραβίασης του ΚΟΚ), τότε ισχύει το εξής:

Σε περίπτωση που έχετε ήδη εκδώσει ψηφιακό αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης και πρέπει να κρατηθεί το φυσικό έγγραφο προσωρινά, τότε μόλις η κράτηση δηλωθεί συστημικά από τον φορέα ή οργανισμό που πραγματοποιεί την κράτηση, πραγματοποιείται ανάκληση της ισχύος και του ψηφιακού.

Σε περίπτωση που δεν έχετε εκδώσει ήδη ψηφιακό αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης, τότε μόλις η κράτηση δηλωθεί συστημικά από τον φορέα ή οργανισμό που πραγματοποιεί την κράτηση, δεν μπορείτε να εκδώσετε ψηφιακό αντίγραφο έως ότου σας επιστραφεί το φυσικό έγγραφο.

Επιτρέπεται να εκδώσετε ψηφιακό δελτίο ταυτότητας ή ψηφιακή άδεια οδήγησης μόνον εφόσον το αντίστοιχο φυσικό σας έγγραφο είναι σε ισχύ και το έχετε στην κατοχή σας.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ