Εφημερίδα Κοινωνική

Απάντηση Πατούλη στη Δούρου: «Η Αίγινα ΣΗΜΕΡΑ πίνει νερό από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ!»

 Breaking News

Απάντηση Πατούλη στη Δούρου: «Η Αίγινα ΣΗΜΕΡΑ πίνει νερό από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ!»
24 Ιουλίου 2022

«Η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη Δύναμη Ζωής της κας Δούρου σχετικά με τον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας και τις δολιοφθορές που κάποιοι προσπαθούν να κάνουν σε αυτόν, αποτελεί μνημείο υποκρισίας και διαστρέβλωσης της αλήθειας.», αναφέρει η Περιφερειαρχή Αρχή του Γιώργου Πατούλη, σχετικά με όσα ειπώθηκαν μετά τη δολιοφθορά στον αγωγό.

Και συνεχίζει:

«Η ύδρευση της Αίγινας από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ ήταν ένα ακόμη παρατημένο έργο, από αυτά που άφησε βαριά κληρονομιά η προηγούμενη Διοίκηση στη σημερινή, μαζί με τα άδεια από χρήματα ταμεία της Περιφέρειας.

Ένα έργο μπλοκαρισμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού δεν είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη διοίκηση η απαραίτητη παραχώρηση αιγιαλού, παραλίας και πυθμένα, ώστε το έργο να υλοποιηθεί. Αλλά δεν είχε ξεκαθαριστεί ούτε ποιος είχε την αρμοδιότητα υπογραφής της αδειοδότησής του. Επρόκειτο για ένα ακόμη έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση με τη λογική “βλέποντας και κάνοντας”. Χωρίς επαρκείς μελέτες, χωρίς τις απαραίτητες άδειες, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Όλα όσα δεν έκανε για το έργο αυτό η Διοίκηση Δούρου, το έκανε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η Διοίκηση Πατούλη.

Οι προχειρότητες της προηγούμενης Διοίκησης είναι αυτές που όχι μόνον καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου, αλλά κι επιβάρυναν την Περιφέρεια Αττικής με καταβολές αποζημιώσεων προς τον ανάδοχο. Θα ζητήσει συγγνώμη η παράταξη της αντιπολίτευσης γι αυτό;

Σκόπιμα επίσης η ίδια παράταξη παραβλέπει ότι το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και η πορεία υλοποίησής του επηρεάστηκε τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από την έλλειψη υλικών που προκλήθηκε λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της πανδημίας.

Όσον αφορά τις δολιοφθορές που επιχειρήθηκαν σε βάρος του αγωγού, η Διοίκηση της Περιφέρειας και οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, τόσο προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές            (Υπουργείο Ναυτιλίας, Λιμεναρχεία Πειραιά και Αίγινας, Λ/Τ Σαλαμίνας), όσο και προς τον ανάδοχο, για την αναγκαιότητα φύλαξης του αγωγού, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση να είναι όλοι σίγουροι πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κα Μπόγρη και οι τεχνικές μας υπηρεσίες, βρίσκονται καθημερινά «πάνω από το έργο».

Κι αυτός είναι ο λόγος που σήμερα πίνει νερό από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ η Αίγινα.»

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Δύναμη Ζωής και της πρώην Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για το ίδιο θέμα:
«Επιτέλους ας αρθεί προ των ευθυνών της η Διοίκηση Πατούλη με τη λήψη μέτρων μετά και τη νέα δολιοφθορά του αγωγού της Αίγινας – Τρίτωσε το κακό.
Σημειώθηκε νέα απόπειρα δολιοφθοράς κατά του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας. Πρόκειται για είναι ένα πολύ σοβαρό κι ευαίσθητο έργο, με υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας που απάλλαξε το νησί από τον αναχρονισμό των νερουλάδων, προστατεύοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Η Δύναμη Ζωής, ως Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής γνωρίζοντας όλα τα ανωτέρω, τόλμησε και προχώρησε στην κατασκευή αυτού του ζωτικής σημασίας για την Αίγινα, κορυφαίου έργου. Παρέδωσε έτσι σχεδόν κατασκευασμένο τον αγωγό στην επόμενη Περιφερειακή Αρχή Πατούλη, στο εργοτάξιο της Σαλαμίνας, έτοιμο για πόντιση στον πυθμένα του Σαρωνικού, με την παρότρυνση/συμβουλή για την ιδιαίτερη μέριμνα προστασίας του υποθαλάσσιου αγωγού.

Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2020 να λάβει χώρα η πρώτη δολιοφθορά με τρυπάνι, στο εργοτάξιο της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με την απάντηση της Περιφέρειας σε γραπτή σχετική ερώτηση μας, ο ανάδοχος έκανε την καταγγελία στο Λιμεναρχείο Σαλαμίνας, αλλά το πόρισμα για την υπόθεση αυτή εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια, αγνοείται. Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό, ότι η Περιφέρεια δεν προχώρησε από τη μεριά της σε καταγγελία – γιατί άραγε;

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη του μειωμένου ενδιαφέροντος της νέας Περιφερειακής Αρχής για ένα τόσο σοβαρό έργο. Αυτή η δολιοφθορά είχε, πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης εκατομμυρίων, ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση της αποπεράτωσης του έργου για 10 τουλάχιστον μήνες.

Έκρηξη σημειώθηκε εξάλλου και πριν από περίπου 3 μήνες, από την πλευρά του Πέρανι της Σαλαμίνας. Η Δύναμη Ζωής αμέσως υπέβαλε σχετική ερώτηση, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάγκης προστασίας αυτής της τόσο κρίσιμης υποδομής. Μάλλον όμως σε ώτα μη ακουόντων καθώς το κακό τρίτωσε, όπως λέει κι ο λαός. Στις 19/7/22, διαπιστώθηκε κι άλλη δολιοφθορά, σε βάθος 14 μέτρων. Αυτή την φορά δεν έτυχε, πέτυχε και δεν ήταν παράνομοι ψαράδες, αλλά όλα δείχνουν ότι πρόκειται για δολιοφθορείς κανονικούς.

Εμείς έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, ότι η φύλαξη του τόσο ευαίσθητου αυτού έργου, πρέπει να είναι σοβαρή και διαρκής, με φυσική παρουσία, με την άμεση συνδρομή του Λιμενικού Σώματος καθώς και όποιο τεχνικό μέσον απαιτείται. Γιατί δεν ζούμε σε μια ζούγκλα όπου επικρατεί το δίκαιο των πάσης φύσεως δολιοφθορέων και των πατρόνων τους

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής οφείλει επιτέλους να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για την φύλαξη του υποθαλάσσιου αγωγού και την απρόσκοπτη υδροδότηση της Αίγινας.

Και ελπίζουμε ότι η Διοίκηση Πατούλη θα επιδείξει αντανακλαστικά, υποβάλλοντας, αυτή τη φορά μηνυτήρια αναφορά.»

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ