Εφημερίδα Κοινωνική

Συμμετοχή του 2ου Ε.Κ. Πειραιά σε πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ» (κωδικός προγράμματος: 2020-1-EL01-KA102-078341)

 Breaking News

Συμμετοχή του 2ου Ε.Κ. Πειραιά σε πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ» (κωδικός προγράμματος: 2020-1-EL01-KA102-078341)
21 Ιουνίου 2022

Το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Πειραιά και αυτή τη σχολική χρονιά υλοποίησε προγράμματα Erasmus+, μεταξύ αυτών και τη συγκεκριμένη κινητικότητα μαθητείας 34 μαθητών και επτά συνοδών εκπαιδευτικών από τους τομείς των Μηχανολόγων, Υγείας-Πρόνοιας , Γεωπονίας-Τροφίμων & Περιβάλλοντος και Πληροφορικής , με τίτλο «Βελτιώνοντας τις επαγγελματικές μας προοπτικές σε μια Ευρώπη που αλλάζει διαρκώς», στην Ουγγαρία και Ισπανία.

Ο τομέας Μηχανολόγων, στη Βουδαπέστη, σε συνεργασία με το φορέα υποδοχής CEBA,οργάνωσε και υλοποίησε πρόγραμμα μαθητείας σε αντίστοιχες εταιρείες των ειδικοτήτων των μαθητών, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία όχι μόνο να εργασθούν σε πραγματικούς χώρους εργασίας αλλά και να βιώσουν τις επαγγελματικές συνθήκες του αντικειμένου που επέλεξαν να σπουδάσουν.

Στόχος του προγράμματος ήταν η διασύνδεση των γνώσεων , δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αποκτούν οι μαθητευόμενοι στο σχολικό περιβάλλον με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο εργασίας του τεχνικού οχημάτων και ψυκτικού εγκαταστάσεων και κλιματισμού , ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία και να ακολουθήσουν τη βέλτιστη επαγγελματική διαδρομή.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανακάλυψαν όχι μόνο νέες τεχνολογίες και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους στο αντικείμενο των σπουδών τους,

ers1

αλλά επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν  στο κέντρο της πόλης και στο μουσείο του τρόμου.

ers2

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας μαζί με μαθητές του τομέα Πληροφορικής στην Βαλένθια της Ισπανίας , συμμετείχαν σε πρόγραμμα κατάρτισης οργανωμένο από το φορέα MOVEU. Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητική κατάρτιση πάνω σε θέματα επιχειρηματικότητας , δημιουργίας ιστοσελίδων για προώθηση τροφίμων αλλά και των νέων τάσεων στον τομέα της διατροφής καθώς αυτός χαρακτηρίζεται από μια δυναμική και συνεχή εξέλιξη σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των καταναλωτών.

Οι τεχνικές επισκέψεις σε εταιρείες τροφίμων παραγωγής vegan προϊόντων και ελεύθερων γλουτένης (Monvital), στη ζυθοποιία Cerveza Tyris, η επίσκεψη στην πόλη της Albufeira και η γνωριμία με τον τρόπο καλλιέργειας και προώθησης της τοπικής ποικιλίας ρυζιού αλλά και στη Mercado Valencia, προσέδωσαν νέα δυναμική στους επαγγελματικούς τους ορίζοντες και τους πρόσφεραν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρίες και να ασκήσουν τις δεξιότητές τους.

ers3

Επίσης, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Βαλένθια κ. Μαργέλλο Θεόφιλο σε μια ημερίδα και να συνομιλήσουν με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες για θέματα που αφορούν στις επαγγελματικές προοπτικές στην Ισπανία αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ταυτότητα των νέων σε μια Ευρώπη που αλλάζει διαρκώς.

ers4

Τέλος, το πρόγραμμα συμπλήρωναν πολιτιστικές επισκέψεις στο μουσείο μοντέρνας τέχνης, επιστημών , ωκεανογραφικό , βοτανικό κήπο ,στο κέντρο της πόλης αλλά και μία εκδρομή στην πόλη Allicante όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος του τομέα Υγείας – Πρόνοιας & Ευεξίας το οποίο υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του φορέα MOVEU στη Βαρκελώνη, οι μαθητές στα πλαίσια της εκπαιδευτικής τους κατάρτισης επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Ρευματολογίας και νοσημάτων των οστών της Καταλονίας (Institut Català de Reumatologia I Malalties Òssies SL), τη Φαρμακευτική Σχολή της Βαρκελώνης (Colegio Farmacéuticos Barcelona, Colegio Farmaceuticos Barcelona – Politicas Farmacéuticas ), το Ινστιτούτο Gaem (Fundación Gaem), όπου ενημερώθηκαν για τα χρόνια νοσήματα αλλά και για ερευνητικά προγράμματα που αφορούν σε αυτά. Επιπλέον, συμμετείχαν σε ειδικά σεμινάρια διαχείρισης ασθενών με χρόνια νοσήματα αλλά και πρακτικών που αυξάνουν τις ψυχικές αντοχές των νοσηλευτών (CHRONIC DISEASES INTRODUCTION AND SELF CARE, CHRONIC DISEASES THE ART OF RESILIENCE AND MORE, COGNITIVE DISEASE AND ALZHEIMER).

ers5

Τα σεμινάρια ρομποτικής που στόχο είχαν τη γνωριμία με τη χρήση και λειτουργία ιατρικών μηχανημάτων στον τομέα της υγείας προσέφεραν επιπλέον γνώσεις και περαιτέρω δυνατότητες ενδυνάμωσης των επαγγελματικών προοπτικών των μαθητών των επαγγελμάτων υγείας.

ers6

Επίσης ,σημαντικό σημείο του προγράμματος ήταν και η συνάντηση με την Ένωση Νοσηλευτών Βαρκελώνης και η επίσκεψη στο ιστορικό νοσοκομείο του Ιερού Σταυρού και του Saint-Paul.

Σε ότι αφορά το πολιτιστικό μέρος του προγράμματος , οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε σημαντικά μέρη της πόλης όπως τον καθεδρικό ναό Sagrada Familia, το πάρκο Quell, το πάρκο Λαβυρίνθου της Όρτα και Ciutadella, το μουσείο φυσικών επιστημών, το ενυδρείο, το ναυτικό μουσείο τη Casa Pia Battlo αλλά και στα μεσαιωνικά χωριά Besalu και Gerona.

2ek

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ