Εφημερίδα Κοινωνική

Κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια – Διαδραστική ξενάγηση

Κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια – Διαδραστική ξενάγηση
27 Μαΐου 2022

Περιπατητική ξενάγηση στην τόσο γνωστή, αλλά και τόσο άγνωστη συνοικία του Πειραιά, τα Καμίνια θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, στις 10.30 από την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά με συντονίστρια την Ιστορικό και Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά Λίτσα Μπαφούνη.

Με σημείο εκκίνησης την είσοδο του εργοστασίου Ελαΐς επί της οδού Πειραιώς, οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στους δρόμους του αρχαίου Αλίπεδου που άλλαξε ελάχιστα στο πέρασμα των αιώνων, αφού οι κλιματολογικές, οι εδαφολογικές και οι γεωγραφικές του συντεταγμένες, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και τελικά καθόρισαν το μέλλον της περιοχής.

Θα γνωρίσουν την συνοικία όπου εγκαταστάθηκαν κυρίως νησιώτες, εργάτες στην πλειοψηφία τους και οι οποίοι συνέβαλαν στην εκβιομηχάνιση της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Θα ανακαλύψουν τα σημεία όπου οι πρώτοι κεραμουργοί έστησαν τα πρόχειρα καμίνια τους στα μέσα του 19ου αιώνα, για την κατασκευή τούβλων και κεραμιδιών με τα οποία τροφοδοτούσαν όχι μόνο τον Πειραιά και την Αθήνα, αλλά ακόμη και την Κωνσταντινούπολη.

Και θα καταλήξουν στο δρόμο με τους αλευρόμυλους, στην οδό Μουτσοπούλου.

Στην ξενάγηση συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους άνθρωποι που έζησαν στις περιοχές αυτές, καταστηματάρχες και άλλοι.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, στις 10.30

Σημείο εκκίνησης: Είσοδος εργοστασίου Ελαΐς επί της οδού Πειραιώς

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 210 4134651 και 210 4134657

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ