Εφημερίδα Κοινωνική

Γ. Ραγκούσης: Η παραχώρηση των Λατομείων Κορυδαλλού έγινε, το μπάζωμα, όμως, συνεχίζεται ανεξέλεγκτα

Γ. Ραγκούσης: Η παραχώρηση των Λατομείων Κορυδαλλού έγινε, το μπάζωμα, όμως, συνεχίζεται ανεξέλεγκτα
31 Μαΐου 2022

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, το συνεχιζόμενο μπάζωμα των Λατομείων του Σχιστού Κορυδαλλού, παρά την παραχώρησή τους στον Δήμο.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Ερώτηση με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν 19 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, για την περίεργη δραστηριότητα κάποιων αγνώστων (;) που συνεχίζουν να καταπατούν την παραχωρηθείσα στο Δήμο Κορυδαλλού έκταση των 115 στρεμμάτων των πρώην Λατομείων του Σχιστού Κορυδαλλού.

Ειδικότερα, επισημαίνεται η επικοινωνιακού χαρακτήρα παραχώρηση του χώρου των Λατομείων από την κυβέρνηση και τη Γ.Γ.Α. στο Δήμο, χωρίς να συνοδεύεται και από την αναγκαία χρηματοδότηση για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων υπερτοπικού χαρακτήρα (κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου, κλπ). Απόδειξη, δε, αυτής της κενής περιεχομένου παραχώρησης είναι η συνεχιζόμενη καταπάτηση και το μπάζωμα των Λατομείων, ερήμην των κρατικών και αστυνομικών Αρχών, λες και δεν υπάρχει κράτος στο Δήμο Κορυδαλλού. Συνακόλουθα, τονίζεται το χρόνιο αίτημα φορέων και συλλογικοτήτων του Κορυδαλλού να σταματήσει η ανομία και να δοθεί προς χρήση ο χώρος στα αθλητικά σωματεία και στους πολίτες του.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1.την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

2.τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

3.τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Η παραχώρηση έγινε, το μπάζωμα, όμως, των λατομείων του Σχιστού Κορυδαλλού, συνεχίζεται…».

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα λατομεία του Σχιστού Κορυδαλλού μπαζώνονται σε μεγάλες εκτάσεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστό από ποιους, γιατί και με ποια νομιμότητα σημειώνεται αυτή η περίεργη δραστηριότητα. Λέγεται, μάλιστα, ότι τα μπάζα φθάνουν έως και τα δύο μέτρα ύψος, γεγονός που μαρτυρά έντονη και διαρκή εναπόθεση και μηχανήματα που λειτουργούν επί πολλές ώρες την ημέρα.

Αυτά κι άλλα περίεργα συμβαίνουν, δύο έτη απ΄ όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη(2020) και οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοίνωναν με πανηγυρικό τρόπο την παραχώρηση κατά χρήση των λατομείων Σχιστού Κορυδαλλού στο Δήμο Κορυδαλλού, με το ΦΕΚ Β΄3092/24-7-2020, συνολικού εμβαδού 115 στρεμμάτων, για χρονική περίοδο είκοσι (20) ετών.

Η πρώτη λειτουργία των λατομείων ξεκίνησε το 1959, όπου υπήρχαν σε ισχύ 9 ξεχωριστά λατομεία. Από τότε πραγματοποιούνταν εξορύξεις με μεγάλη συχνότητα σε σημείο που το τοπίο έχασε την μορφολογία του και τη φυσική του υπόσταση, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τις ενέργειες που πραγματοποιούνται στον χώρο των λατομείων να ευνοούν την αλλοίωση του τοπίου παρόλο που οι εξορύξεις έχουν σταματήσει. Τη θέση των λατομείων αντικατέστησαν χώροι αποθήκευσης, εταιρίες μεταφορών, άχρηστα μηχανήματα, οικοδομικά υλικά, σιδηρουργεία, κλπ.

Σε αυτή την περιοχή που σήμερα περιβάλλεται από οικιστικό ιστό, η κατασκευή Αθλητικού Κέντρου υπερτοπικού χαρακτήρα στα πρώην Λατομεία σε έκταση 115 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού, που θα περιλαμβάνει ένα Κλειστό Γυμναστήριο και δυο γήπεδα ποδοσφαίρου, αποτελεί μία διαχρονική και πάγια διεκδίκηση συλλογικοτήτων, φορέων της πόλης, δημοτικών κινήσεων, αθλητικών σωματείων, κλπ.

Επισημαίνεται ότι η έκταση απαλλοτριώθηκε το 2003 από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε δύο φάσεις, αρχικά τα 55 και στη συνέχεια τα 60 στρέμματα της έκτασης. Αν και το έργο ξεκίνησε το 2009, η σύμβαση διαλύθηκε, μετά από διαπιστωμένες αστοχίες της μελέτης της Γ.Γ. Αθλητισμού.

Το 2012 η Γ.Γ.Α. προχώρησε σε επικαιροποίηση της μελέτης, η οποία περιέλαβε και τις νέες απαιτήσεις για ΚΕΝΑΚ και ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από 4,3 εκατομμύρια € στα 5,9 εκατομμύρια €. Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης το έργο δεν προχώρησε.

Το 2016, μετά την ψήφιση του Ν. 4412/2016 προέκυψε ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου νόμου και ο προϋπολογισμός αυξήθηκε σε 7.450.000,00 €.

Έκτοτε, αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές ιδιωτών που διεκδικούν την έκταση μέχρι και στον Άρειο Πάγο και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των κρατικών υπηρεσιών , καθυστερούν την υλοποίηση του έργου κι επιτρέπουν στους καταπατητές του χώρου παρανόμως να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Γ.Γ. Α., παρότι γνώριζαν τα παραπάνω εμπόδια, αντί να τα εξαλείψουν και να βάλουν ένα τέλος στην ανομία, προχώρησαν σε μία βασικά επικοινωνιακού τύπου ανακοίνωση παραχώρησης, γεγονός που αποδεικνύεται δύο χρόνια μετά τόσο από την απουσία έργων, όσο και από τη συνεχή περίεργη δραστηριότητα τρίτων στα πρώην λατομεία, όπου όπως προαναφέρθηκε εναποτίθενται τόνοι μπαζών αδιευκρίνιστης προέλευσης και σκοπιμότητας.

Οι ενέργειες, δε, αυτές, βρίσκουν εν υπνώσει τόσο τις κρατικές υπηρεσίες, όσο και την Αστυνομία της περιοχής. Πιθανή προσπάθεια να επιρριφθούν οι ευθύνες στον αποδέκτη της παραχώρησης, απλά θα αποδείξουν την πολιτική γύμνια των αρμόδιων Υπουργών.

Επειδή,η αξιοποίηση των πρώην λατομείων Σχιστού Κορυδαλλού είναι ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της πόλης.

Επειδή,η ανομία στο χώρο των λατομείων συνεχίζεται και στις μέρες μας με ανεξέλεγκτο μπάζωμα, από ποιους άραγε;

Επειδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Γ.Γ.Α. παρουσίασαν ως μεγάλο επίτευγμα την παραχώρηση στο Δήμο, αλλά χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση.

Επειδή,η Β΄ Πειραιά και η περιοχή του Κορυδαλλού δεν έχει πολίτες-ιθαγενείς που εξαπατώνται με «καθρεφτάκια».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Είναι σε γνώση τους και σε γνώση των υπηρεσιών τους το μπάζωμα των λατομείων, όπως γράφεται στα μέσα ενημέρωσης;

2.Είναι νόμιμο το μπάζωμα των λατομείων κι από ποιους και για ποιο λόγο γίνεται;

3.Έχει ενημερωθεί η Αστυνομία και η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για τις τυχόν παράνομες δραστηριότητες μπαζώματος από αγνώστους;

4.Έχει χρηματοδοτηθεί το έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων από τα κρατικά ταμεία, ώστε πράγματι οι πολίτες να δουν το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα;

5.Σε ποια μέτρα έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν για τη σύλληψη και την τιμωρία των τυχόν παρανομούντων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χρηστίδου Ραλλία

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ