Εφημερίδα Κοινωνική

Ανοιχτό παράθυρο από Σκρέκα για «κόφτη» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο

Ανοιχτό παράθυρο από Σκρέκα για «κόφτη» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο
27 Μαΐου 2022

Ανοιχτό ενδεχόμενο για κόφτη στα κλιματιστικά στο Δημόσιο, άφησε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην υπό εξέλιξη συζήτηση, όπως είπε, με συναδέλφους του υπουργούς για να ληφθούν μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος. Οπως εξήγησε, αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Αν υπάρχει περιθώριο, θα δοθεί και νέα επιδότηση για τα καύσιμα, τι είπε για μειώσεις στο ρεύμα

Σε ότι αφορά στα καύσιμα και το αν θα παραταθεί η επιδότηση καυσίμων ο κ. Σκρέκας είπε ότι το ΥΠΟΙΚ διερευνά το ενδεχόμενο και ότι αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο θα δοθεί.

Σε ότι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε ότι ήδη φαίνονται οι μειώσεις ενώ από την 1η Ιουλίου όταν και ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και θα μπει πλαφόν στη λιανική οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες και οριζόντιες για όλους.

«Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη  ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά στο 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες. Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές», διευκρίνισε.

Σχετικά με τις καταναλώσεις Ιανουαρίου- Μαρτίου που τα επαγγελματικά τιμολόγια είχαν αυξημένους λογαριασμούς, επισήμανε ότι δοθεί πίσω αναδρομικά επιδότηση, η οποία θα καλύπτει το 80%-85% της αύξησης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 50% στις μεγάλες επιχειρήσεις.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ