Εφημερίδα Κοινωνική

Αγριόγατα Σαβάνας επιτέθηκε σε παιδί 3 ετών στον διάδρομο πολυκατοικίας

Αγριόγατα Σαβάνας επιτέθηκε σε παιδί 3 ετών στον διάδρομο πολυκατοικίας
12 Μαΐου 2022

Αγριόγατα Σαβάνας ήταν αυτή που επιτέθηκε σε 3χρονο παιδί στη Λεμεσό της Κύπρου καθώς η ιδιοκτήτριά της είχε φύγει από το διαμέρισμά της και είχε ξεχάσει ανοικτή την πόρτα, με αποτέλεσμα το ζώο να βγει έξω (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Natuurhulpcentrum).

Σε πολυκατοικία

Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη μπροστά στα μάτια άλλων παιδιών ενώ ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι η αγριόγατα δεν επιτέθηκε και στα υπόλοιπα. Τα παιδιά βρίσκονταν σε παιδικά γενέθλια στον 4ο όροφο διαμερίσματος πολυκατοικίας, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα philenews.com.

Ενώ έπαιζαν αμέριμνα στον διάδρομο, η αγριόγατα εξήλθε από την πόρτα του διπλανού διαμερίσματος και επιτέθηκε στον τρίχρονο. Από την επίθεση, ο μικρός τραυματίστηκε στο κεφάλι και το πρόσωπο, ενώ ο πατέρας του έδρασε άμεσα και απομάκρυνε το ζώο.

Στη συνέχεια, το αγοράκι μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική της Λεμεσού όπου του έγινε συρραφή των πέντε τραυμάτων που υπέστη σε κεφάλι και πρόσωπο, ενώ έφερε εκδορές και σε διάφορα μέρη του σώματός. Ο μικρός εισήχθη προληπτικά για τυχόν μολύνσεις από το ζώο.

Γίνεται έρευνα

Οι γονείς του μικρού ενημέρωσαν την Αστυνομία, μέλη της οποίας μετέβησαν για επιτόπιες εξετάσεις στον χώρο. Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος και κάτοχος του ζώου κλήθηκε στην Αστυνομία όπου σε κατάθεσή της ισχυρίστηκε ότι ενδεχομένως να ξέχασε να κλείσει την πόρτα του διαμερίσματος κατά την αναχώρησή της, με αποτέλεσμα το άγριο ζώο να διαφύγει.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού διερευνούν υπόθεση αμελών και απερίσκεπτων πράξεων ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκαν και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του κράτους, που διερευνούν κατά πόσον οι ιδιοκτήτες κατείχαν νόμιμα το ζώο ή όχι, όπως επίσης και το είδος του. Το εν λόγω είδος είναι απαγορευμένο στην Κύπρο, μεταδίδει το sigmalive.com.

Και προσθέτει ότι η Γάτα Σαβάνας προήλθε από διασταύρωση της Αφρικάνικης Αγριόγατας Σερβάλ με οικόσιτη γάτα. Επόμενες γενιές της γάτας Σαβάνας προέκυψαν από διασταυρώσεις των αρχικών απογόνων με άλλες φυλές όπως Οσικατ ή Αιγυπτιακές Μάου.

Ανακοίνωση Οικολόγων

Ανακοίνωση για το απίστευτο περιστατικό εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων:

«Ενα 3χρονο παιδί τραυματίστηκε στο διαμέρισμα που διαμένει από αγριόγατα Σαβάνας και νοσηλεύεται σε κλινική στη Λεμεσό. Οι αγριόγατες αυτές αποτελούν διασταύρωση οικόσιτης γάτας και της αφρικάνικης αγριόγατας Σερβάλ. Πρόκειται για μια γάτα που φθάνει το ένα μέτρο, είναι πολύ μεγαλύτερη από μια συνηθισμένη γάτα και δεν είναι οικόσιτο κατοικίδιο συντροφιάς.

Η επίθεση σε μικρό παιδί από αγριόγατα Σαβάνας φέρνει ξανά στο προσκήνιο την έλλειψη νομικού πλαισίου όσον αφορά την εισαγωγή άγριων ζώων στην Κύπρο ως κατοικίδια ή για έκθεση σε ιδιωτικούς ή δημόσιους ζωολογικούς κήπους.

Ο Χάρης Ιωσηφίδης, συντονιστής της Επιτροπής Νομικών του Κινήματος ανέφερε πως “Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως η εισαγωγή άγριων ζώων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τη σωματική ακεραιότητα ανυποψίαστων πολιτών όσο και των ζώων που βρίσκονται εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται επιθετικά.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται από μια πιθανή διαφυγή άγριων ζώων είναι μεγάλοι, όχι μόνο ως προς την ασφάλεια της τοπικής πανίδας και χλωρίδας μας αλλά και ως προς την ασφάλεια των ανθρώπων.

Αναμένουμε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Περιβάλλοντος αλλά και το Τμήμα Τελωνείου να εξετάσουν το εν λόγω περιστατικό με κάθε σοβαρότητα και να προχωρήσουν άμεσα στην επανεξέταση του θέματος της εισαγωγής άγριων ειδών στην Κύπρο το συντομότερο, για να προλάβουμε τα χειρότερα”».

 

Πηγή: sigmalive.com


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ