Εφημερίδα Κοινωνική

Οξεία ηπατίτιδα: Ανοίγει η συζήτηση για τις μεταμοσχεύσεις σε παιδιά – Γιατί δεν γίνονται τέτοιες επεμβάσεις στην Ελλάδα

 Breaking News

Οξεία ηπατίτιδα: Ανοίγει η συζήτηση για τις μεταμοσχεύσεις σε παιδιά – Γιατί δεν γίνονται τέτοιες επεμβάσεις στην Ελλάδα
26 Απριλίου 2022

Η οξεία ηπατίτιδα που έχει εμφανιστεί σε αρκετές χώρες του κόσμου προκαλεί εύλογη ανησυχία καθώς δεν υπάρχει ακόμα διαγνωσμένο αίτιο αλλά και τρόπος αντιμετώπισης. Στη συζήτηση που έχει ανοίξει, παρεμβαίνει η ΠΟΕΔΗΝ  υπογραμμίζοντας την αδυναμία της Ελλάδας να πραγματοποιήσει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά, εξηγώντας πως αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα περιστατικά μέχρι τώρα.

«Στο μείζον ζήτημα της μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν γίνονται στα Ελληνικά Νοσοκομεία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας πως «τα προηγούμενα χρόνια κάποιες μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά πραγματοποιούνταν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο η οποία όμως διαδικασία σήμερα δεν υφίσταται».

Έλλειψη δοτών

Αναφέρει δε πως στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης γίνονταν μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών «έως το 2006 περίπου από πτωματικούς δότες και όχι ζώντες δότες», εξηγώντας ότι «σταμάτησαν κυρίως λόγω της έλλειψης δοτών. Μετά το 2006 όποιο παιδάκι έχει ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος στέλνεται στην Ιταλία».

Η ΠΟΕΔΗΝ ενημερώνει επίσης ότι «οι ανάγκες μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά της χώρας μας σήμερα καλύπτονται μέσω διακρατικής συμφωνίας του ΕΟΜ με τον αντίστοιχο οργανισμό της Ιταλίας και πραγματοποιούνται στο ακαδημαϊκό παιδιατρικό νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας «Bambino Gesù» στη Ρώμη και είναι υπό εξωεδαφική δικαιοδοσία της Αγίας Έδρας».

«Κρίμα», λέει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας αυτό «πρέπει να αλλάξει», ενώ συστήνει «μεγάλη προσοχή στα μέτρα προστασίας για τα παιδιά».

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε 5% -10% σοβαρά περιστατικά στην Ελλάδα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε χθες πως το ανησυχητικό γεγονός είναι η μεταμόσχευση που χρειάστηκαν ορισμένα παιδιά.

«Αυτή η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα» τόνισε.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στη χώρα μας αναμένεται εμφάνιση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας της τάξεως του 5% – 10%. Είπε χαρακτηριστικά:

«Αναμένουμε εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας της τάξης 5% -10% σοβαρά περιστατικά».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ