Εφημερίδα Κοινωνική

«Lover boys»: Δώρα, αγάπη και ταξίδια -Έτσι παγιδεύουν τα θύματά τους οι αδίστακτες ομάδες εμπορίας ανθρώπων

«Lover boys»: Δώρα, αγάπη και ταξίδια -Έτσι παγιδεύουν τα θύματά τους οι αδίστακτες ομάδες εμπορίας ανθρώπων
21 Απριλίου 2022

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την εξαφάνιση μιας 15χρονης κοπέλας από το Περιστέρι, με τον Κώστα Γιαννόπουλο από το Χαμόγελο του Παιδιού να κάνει λόγο για εμπλοκή ενός επικίνδυνου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων, των «lover boys».

Ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας για την 15χρονη Φωτεινή είπε πως «υποτίθεται ότι έφυγε με τη θέλησή της. Αυτό είναι σχετικό βέβαια. Είναι με κάποιους οι οποίοι είναι επικίνδυνοι γενικότερα. Ξέρουμε ότι αυτά τα κυκλώματα χρησιμοποιούν νέους για διάφορους λόγους. Να πούμε σε αυτούς τους κυρίους ότι θα τη βρούμε, γιατί έχουν δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλα παιδιά. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ούτε δευτερόλεπτο. Είναι γνωστοί, στο εξωτερικό λέγονται lover boys, που πωλούν έρωτα και αγάπη».

Το κόλπο με το lover boy (ερωτευμένο αγόρι) – Τι υποστηρίζει η Europol

Τα «lover boys» είναι έμποροι ανθρώπων που συνήθως δρουν προσπαθώντας να κάνουν νεαρά κορίτσια ή αγόρια να τους ερωτευτούν. Μερικές φορές χειραγωγούν τους νέους με άλλους τρόπους. Μόλις έχουν τα θύματα υπό την επιρροή τους, τα εκμεταλλεύονται, για παράδειγμα στη βιομηχανία του σεξ.

Σύμφωνα με τη Europol, η τεχνική του «lover boy» (του ερωτευμένου αγοριού) χρησιμοποιείται ευρέως από εγκληματίες για τον εντοπισμό θυμάτων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τα μέλη του κυκλώματος στοχεύουν στα τρωτά σημεία των θυμάτων τους και τα ξεγελούν με ακριβά δώρα και υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο πολλές νεαρές γυναίκες, ακόμα και ανήλικες, εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους, πιστεύοντας τις ψεύτικες υποσχέσεις που τους δίνουν οι επιτήδειοι για αγάπη και νέες ευκαιρίες σε άλλες χώρες.

Η δράση των «lover boys»

Τα «lover boys» πρώτα εντοπίζουν και παρακολουθούν τα υποψήφια θύματά τους. Βάζουν στο στόχαστρό τους νεαρές γυναίκες με χαμηλό εισόδημα. Τις προσεγγίζουν, είτε διά ζώσης είτε μέσω social media, και ρίχνουν τα δίχτυα τους. Αρχικά εμφανίζονται ως στοργικοί, ερωτευμένοι με το θύμα τους. Βγαίνουν ρομαντικά ραντεβού, τους κάνουν ακριβά δώρα, μέχρι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Αυτό είναι το πρώτο μέρος του σχεδίου τους.

Στη συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο βήμα, το οποίο έχει να κάνει με το ταξίδι στο εξωτερικό. Εκεί στήνουν την τελική παγίδα στο θύμα τους. Τα «lover boys» μπορεί να παρουσιάσουν το ταξίδι στο εξωτερικό είτε ως μία ρομαντική απόδραση, είτε ως μία ευκαιρία για καλή δουλειά στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι το θύμα είναι συνήθως ερωτευμένο, συχνά πηγαίνει με τον κακοποιό με τη θέλησή του.

Με την άφιξη όμως στη χώρα του εξωτερικού ξεκινάει και η κόλαση του θύματος. Ο διακινητής δείχνει το αληθινό πρόσωπό του. Βία και κακοποίηση. Τα θύματα αναγκάζονται να δώσουν το διαβατήριο και το τηλέφωνό τους στα μέλη του κυκλώματος. Στη συνέχεια το άτυχο θύμα human trafficking παραδίδεται σε άλλον διακινητή και εξωθείται στην πορνεία. Τη θέση των υποσχέσεων για αγάπη και μια καλύτερη ζωή παίρνουν η βία και οι απειλές εναντίον τους και των οικογενειών τους.

Η παγίδα του διαδικτύου και των social media

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται ολοένα και πιο χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των κακοποιών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων. Τα social media παρέχουν στα «lover boys» μεγάλα περιθώρια ώστε να συλλέγουν πληροφορίες για ευάλωτα αγόρια και κορίτσια.

Τα «lover boys» κερδίζουν έως και 1.800 ευρώ την ημέρα ανά θύμα

Σύμφωνα με στοιχεία της Europol, μετά από εξάρθρωση κυκλώματος από τη Ρουμανία που παγίδευε τα θύματά του με τη μέθοδο των «lover boys», το εγκληματικό δίκτυο φέρεται να κέρδιζε έως και 1.800 ευρώ την ημέρα ανά θύμα. Μάλιστα, μεγάλα ποσά από τα χρήματα που κέρδιζαν επέστρεφαν πίσω στη Ρουμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν πέσει θύματα των «lover boys» από το 2020.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ