Εφημερίδα Κοινωνική

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ποιο είναι το πρώτο σημάδι που εμφανίζουν

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ποιο είναι το πρώτο σημάδι που εμφανίζουν
23 Απριλίου 2022

«Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιμοτολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά», εξηγεί ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ και καθησυχάζει: «Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Εχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες».

Κανένα κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, ωστόσο ο ΕΟΔΥ δηλώνει σε επιφυλακή για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά κάτω των 10 ετών καθώς στις ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν περιστατικά (Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ολλανδία) προστέθηκε η Ισπανία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης τόνισε χθές στην ΕΡΤ ότι «σχεδόν όλα τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 2-5 ετών, που είναι η κύρια ομάδα στην οποία έχουν αντιμετωπίσει την ηπατίτιδα στην Αγγλία, δεν έχουν εμβολιαστεί» και προσθέτει ότι τα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής ελάχιστα κι ακόμα λιγότερα τα σοβαρά «κι αυτό είναι το θετικό».

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, «αυτό που ανησύχησε είναι ότι θα περιμέναμε στη Σκωτία 4 ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας σε έναν χρόνο και τώρα έχουμε 12 περιπτώσεις σε 5-6 μήνες».

Κατά την εκτίμηση του η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, που συνήθως δεν προκαλεί ηπατίτιδες.

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ