Εφημερίδα Κοινωνική

Ο Δήμος Πειραιά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «BeSecure-FeelSecure (BSFS)» στο 9o Συνέδριο «Security Project 2022»

Ο Δήμος Πειραιά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «BeSecure-FeelSecure (BSFS)» στο 9o Συνέδριο «Security Project 2022»
22 Μαρτίου 2022

Με ομιλητές την Αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) Πειραιά κα Κυριακή Μπουρδάκου και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Δημοτικής Αστυνομίας κ. Τάσο Μαρκαριάν, συμμετείχε ο Δήμος Πειραιά στο 9o Συνέδριο «Security Project». Θέμα των εισηγήσεών τους ήταν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα BeSecure-FeelSecure (BSFS) του Δήμου Πειραιά, ως παράδειγμα καινοτομίας για τη διαχείριση της αστικής ασφάλειας.

Το Συνέδριο, που είχε ως κεντρικό θέμα τον «Μετασχηματισμό της Ασφάλειας στη νέα εποχή» οργανώθηκε από την «Smart Press» και το περιοδικό «Security Manager» στο ξενοδοχείο «Divani Caravel».

Η Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) Πειραιά κα Κυριακή Μπουρδάκου, ανέπτυξε τις μεθόδους και τα εργαλεία που αξιοποιεί ο Δήμος Πειραιά για τη χάραξη μιας κοινωνικής αντιεγκληματικής πολιτικής με κύριους πυλώνες την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.

Η κυρία Μπουρδάκου αναφέρθηκε στον συμβουλευτικό ρόλο του «ΤοΣΠΠα» προς τη δημοτική αρχή στη λήψη αποφάσεων για την πρόληψη των κινδύνων, μέσα από την έρευνα, την εκπαίδευση και την αξιοποίηση «έξυπνων» εργαλείων, όπως η πλατφόρμα διαχείρισης αστικών κινδύνων «CURiM».

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι η κατανόηση και υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας αποτελούν προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, με στόχο τη μείωση της ανασφάλειας και του φόβου. Για το σκοπό αυτό -συνέχισε – με πρωτοβουλία του «ΤοΣΠΠα» ιδρύθηκε μια ειδική Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας, η μοναδική μονάδα που υποστηρίζει τα θύματα κάθε τύπου εγκλήματος και λειτουργεί μέσα στις εγκαταστάσεις του Δήμου.

Τέλος, η κα Μπουρδάκου τόνισε, πως με εισηγήσεις του «ΤοΣΠΠα» έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, όπως έργα ανάπλασης 8 παιδικών χαρών με σύγχρονες, «έξυπνες» τεχνικές (smart fencing) και εξωραϊσμός σχολικών κτιρίων.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Τάσος Μαρκαριάν μίλησε για το ζήτημα της ασφάλειας και για τις καινοτόμες παρεμβάσεις που υλοποιούνται στο αστικό περιβάλλον του Πειραιά, μέσω του προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS).

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παραδοσιακών δράσεων αντιμετώπισης και πρόληψης της παραβατικότητας, με τη δημιουργία δικτύων και υλοποίηση συνεργειών και διατομεακής συνεργασίας με εμπλεκόμενους φορείς στην αστική ασφάλεια.

Τέλος, ο κ. Μαρκαριάν επεσήμανε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στον εντοπισμό και την αξιολόγηση των απειλών, καθώς και στον ρόλο που παίζει η αγαστή συνεργασία ανάμεσα στους φορείς προστασίας, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Ο τεχνικός υπεύθυνος του BSFS από τη Space Hellas κ. Μάριος Ζαχαριάς, παρουσίασε το «έξυπνο» εργαλείο της «Συνεργατικής Πλατφόρμας Διαχείρισης Αστικών Κινδύνων»- «CURiM» που αναπτύσσει το πρόγραμμα στον Δήμο Πειραιά, το οποίο επιτρέπει τη συλλογή και την αξιοποίηση δεδομένων για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων και πρακτικών αντιμετώπισης των απειλών σε φυσικό και ψηφιακό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι Αντιδήμαρχοι και οι εκπρόσωποι του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εξειδικευμένους επαγγελματίες ασφάλειας και προστασίας του ιδιωτικού και δημόσιού τομέα για την πολυεπίπεδη πρωτοβουλία του BSFS που υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ