Εφημερίδα Κοινωνική

«Η ενεργειακή απειλή βλάπτει σοβαρά την οικονομία»

«Η ενεργειακή απειλή βλάπτει σοβαρά την οικονομία»
18 Μαρτίου 2022

Του Βασίλη Κορκίδη 

Η ενεργειακή κρίση και η απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγούν στην επιτάχυνση στρατηγικών ενεργειακών έργων, που κυμαίνονται από τις υποδομές φυσικού αερίου έως την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν επενδύσεις 2 δις ευρώ σε ενεργειακά έργα τα επόμενα χρόνια.

Η ανάλυση της Eurobank καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που έχασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έκθεση τοποθετεί το ΑΕΠ του 2021 σε μόλις 1,4% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Το νέο βασικό σενάριο που υιοθέτησε η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2022, από την αρχική πρόβλεψη 4,5%. Το δυσμενές σενάριο βάζει την ανάπτυξη στο 2%.

Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 7,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ωθούμενος από αυξήσεις 78,5% στο φυσικό αέριο και 71% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό οδήγησε σε προσδοκίες για πληθωρισμό άνω του 8% μόλις περάσουν τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 41% το 2021, ενώ οι εξαγωγές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 54% σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Οι εξαγωγές συνολικά έφτασαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ το 2021, αυξάνοντας στα 39,3 δις ευρώ από 30,4 δις ευρώ το 2020. Οι εισαγωγές Ιανουαρίου αυξήθηκαν με διπλάσιο ρυθμό από τις εξαγωγές, αυξημένες κατά 57,9% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 6,32 δις ευρώ, από 4 δις ευρώ πέρυσι. Αυτό οδήγησε σε εμπορικό έλλειμμα 2,94 δισ. ευρώ, αύξηση 98,7%. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα τη μείωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη δέσμευσή της να στηρίζει την Ελλάδα μέσω αγορών ομολόγων, επισημαίνοντας την ευελιξία στις αγορές μέσω του προγράμματος επανεπένδυσης, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του PEPP. Η δήλωση της ΕΚΤ σημείωσε ότι το PEPP θα μπορούσε να συνεχίσει, εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιταχύνει την εξόρυξη και τη νομισματική απόδοση των εγχώριων υδρογονανθράκων με ταχεία παρακολούθηση της διαδικασίας αδειοδότησης, μετά από συζητήσεις με την Ελληνική Διαχείριση Υδρογονανθράκων (HHRM) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του HHRM, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας αποτιμώνται σε περίπου 250 δις ευρώ. Έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1,5 GW με δυνατότητα αξιοποίησης 450 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης RRF έχουν ξεπαγώσει, αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να απλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Η Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να δει επενδύσεις συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου IGB και του αγωγού προς τη Βόρεια Μακεδονία, του τερματικού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, των FSRU, καθώς και της υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης στη Νότια Καβάλα.

Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική του ικανότητα για τη ΔΕΗ σε BB- με σταθερή προοπτική. Η ΔΕΗ αναμένεται να επενδύει 1,6 δις ευρώ ετησίως έως το 2026, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 6,1 GW.

Οι αιτήσεις για το ελληνικό νηολόγιο αυξήθηκαν κατά 62% το 2021 σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Πλακιωτάκη, ο οποίος απέδωσε την άνοδο στη θέσπιση κινήτρων. Τα πλοία υπό ελληνική σημαία πλησιάζουν το ρεκόρ των 5.000. Το Kriti Future, μέρος του στόλου της Avin, έγινε το πρώτο πλοίο υπό ελληνική σημαία που κινούνταν με αμμωνία, με αποτέλεσμα μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Από 600.000 έως 830.000 κρατήσεις πτήσεων προς την Ελλάδα αναμένεται να ακυρωθούν από ταξιδιώτες από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία αυτό το καλοκαίρι. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει αριθμούς ρεκόρ απευθείας πτήσεων προς την Ελλάδα από επτά αεροδρόμια των ΗΠΑ, δημιουργώντας προσδοκίες για υψηλότερους αριθμούς αφίξεων αυτό το καλοκαίρι για να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη πτώση των αριθμών από την Ανατολική Ευρώπη. Η κίνηση πτήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το 90% των επιπέδων του 2019 από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με το Eurocontrol.

Ψηφιακά έργα συνολικής αξίας 1,234 δις ευρώ πρόκειται να δημοπρατηθούν από το στέλεχος της Κοινωνίας της Πληροφορίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2022, με άλλα έργα 714 εκατ. ευρώ υπό προετοιμασία.

Η Goldman Sachs, η Bank of America και η Deutsche Bank φέρονται να υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες για να ανοίξουν γραφεία στην Ελλάδα, με τη Nomura να θεωρείται ότι βρίσκεται σε πρώιμα στάδια. Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος πιστεύεται ότι είναι η επενδυτική τραπεζική και οι εργασίες διαθεσίμων. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έχει χάσει -12,78% της αξίας του από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση παρουσίασε κρατική ενίσχυση 1,1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που στοχεύουν στην ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση αύξησε την υφιστάμενη επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η επιδότηση για το φυσικό αέριο θα συνεχιστεί και στο σχέδιο περιλαμβάνονται και εταιρείες. Το κόστος μόνο για τον Απρίλιο αναμένεται να φτάσει τα 640 εκατ. Θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε 1,4 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά πριν από το Πάσχα, επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους ηλικιωμένους και 200 ​​ευρώ σε πολίτες με αναπηρία. Διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το συνολικό κόστος του επιδόματος είναι 324 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα παράσχει άμεση επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες σε ιδιώτες και αυτοαπασχολούμενους με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμων μηνιαίως, με 0,22 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση μηνιαία κατανάλωση είναι 54 λίτρα.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ