Εφημερίδα Κοινωνική

Νέα μέτρα: Άυριο οι ανακοινώσεις για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Νέα μέτρα: Άυριο οι ανακοινώσεις για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων
13 Ιανουαρίου 2022

Την Παρασκευή (14/01) θα ανακοινωθούν τελικά τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Όπως είχε αποκαλύψει στις 10 Ιανουαρίου το Newsbomb.gr, η κυβέρνηση σχεδίαζε εδώ και μέρες το πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του σε λίγες στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου που θα μεταδοθεί ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα επισημαίνει: «Αύριο, Παρασκευή, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά».

Και συνεχίζει; «Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για 2 εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την έξαρση των κρουσμάτων η κυβέρνηση μελετά τα εξής:

Μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα το «κούρεμα» φθάνει το 75% καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25% της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3% και το 33% θα επιστρέψουν το 50%. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου του 2022 αντί τις 31 Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά. Επίσης εξετάζεται μεγαλύτερη από 15% έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής ή και νέα παράταση πέραν της 31ης Μαρτίου του 2022 για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας από 820.000 οφειλέτες. Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή των 72 με επιτόκιο 2,5% παρατάθηκε έως τις 26 Ιανουαρίου 2022 από τις 31 Δεκεμβρίου που έληγε κανονικά. Το πιθανότερο είναι να δοθεί ανάσα πάνω από ένα μήνα ενώ οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν πάγωμα των πληρωμών έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Η ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ για οφειλές συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή 50 ευρώ για οφειλές συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

«Επιστράτευση» χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα για παροχή φθηνών κεφαλαίων κίνησης με διαδικασίες εξπρές σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ