Εφημερίδα Κοινωνική

Διαδικτυακό σεμινάριο σε εμπόρους του Πειραιά

Διαδικτυακό σεμινάριο σε εμπόρους του Πειραιά
21 Ιανουαρίου 2022

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο σε καταστηματάρχες του Πειραιά με θέμα: «Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση Καταστηματαρχών Πειραιά σε ζητήματα Αστεακής Ασφάλειας και Υποστήριξης Θυμάτων».

Η εκπαιδευτική δράση υλοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών καταστημάτων του Πειραιά για θέματα αστεακής ασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί το αίσθημα ανασφάλειας στην αγορά και τις επιχειρήσεις.

Το σεμινάριο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά και το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας ( ΕΑστΕ ) του Παντείου Πανεπιστημίου, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της αστεακής ασφάλειας και τη μείωση του αισθήματος ανασφάλειας στην πόλη.

Η εκδήλωση εκκίνησε με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη,  του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδου και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου. Στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Πειραιά και στην μετεγκατάσταση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά.

Παράλληλα, τονίστηκαν τα αποτελέσματα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης, της Δημοτικής Αρχής, της Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επιτυχή αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος του λιανικού παρεμπορίου.

Στην συνέχεια, εκπρόσωποι του ΕΑστΕ, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) και Αντιδήμαρχος Δηµόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κα Κυριακή Μπουρδάκου και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Τάσος Μαρκαριάν μίλησαν για θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της πόλης.

Το περιεχόμενο των ομιλιών και τα πορίσματα της διαγνωστικής έρευνας θυματοποίησης, η οποία διενεργήθηκε σε πάνω από 100 καταστηματάρχες του Δήμου αποτέλεσαν το έναυσμα για τη συζήτηση.  Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) και για τη Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (ΜΕΘΕ) που λειτουργούν στον Δήμο Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι o εμπορικός κόσμος εξακολουθεί να διανύει μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας, λέγοντας πως υποχρέωση της αυτοδιοίκησης είναι να συμβάλει στην ανάκαμψη  της τοπικής αγοράς.

 

Συγκεκριμένα τόνισε: «O Δήμος Πειραιά έχει κάνει σημαντικά βήματα και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της Επιχειρηματικότητας, της Γαλάζιας Ανάπτυξης και της Καινοτομίας, για τις οποίες είμαι ιδιαίτερα περήφανος. Χαρακτηριστική είναι η χρηματοδότηση συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράψαμε με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, οι δράσεις του Blue Lab, του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για καινοτόμες υπηρεσίες που συμβάλουν σημαντικά στην τόνωση του Πειραϊκού επιχειρείν».

 

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης χαρακτήρισε το πρόγραμμα «BeSecure FeelSecure» μία σημαντική και επίκαιρη πρωτοβουλία, που έχει στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των εμπόρων, των επιχειρηματιών, των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως αν και ο Πειραιάς δεν έχει βαριά εγκληματικότητα, υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές σε διάφορους τομείς που έχουν σχέση και με τη λειτουργία του λιμανιού. Γι” αυτό τον σκοπό, ο Δήμαρχος τόνισε ότι ζητά την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων, της Τροχαίας, καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας. Τέλος,  διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων ότι ο Δήμος θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία χρηματοδοτήσεων για τη στήριξη της Πειραϊκής αγοράς.

 

Ο  Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος,  κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Αποτελεί μεγάλη χαρά η συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία αποδεικνύει κατά κάποιο τρόπο την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική εξουσία, τη Δημοτική Αρχή, τους φορείς και την επιστημονική κοινότητα.  Υπάρχουν κοινοί τόποι και είμαστε παρόντες – ο καθένας μας από τον τομέα τον οποίο υπηρετεί – για να καταθέτουμε ζητήματα και να βρίσκουμε λύσεις.

Είναι σημαντικό να αναφέρω κάποια από τα αποτελέσματα της ευρύτερης συνεργασίας που είχαμε με τον Δήμο Πειραιά, την αστυνομία, το Λιμενικό και τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, όπως για παράδειγμα  η επίμονη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του παράνομου λιανεμπόριου, η οποία έχει αποδώσει σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες σε ότι έχει να κάνει με το λαθρεμπόριο των τσιγάρων,  αλλά και τα ναρκωτικά.

Η πρόληψη και η καταστολή αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την αντιεγκληματική πολιτική, αλλά παράλληλα, η υποστήριξη των θυμάτων και η μέριμνα είναι επίσης πολύ σημαντικά στοιχεία αντιμετώπισης των παραβατικών συμπεριφορών.

Συγχαίρω λοιπόν, τους διοργανωτές για την εξαιρετικού περιεχομένου ημερίδα καθώς αποτελεί καινοτόμα προσέγγιση όχι μόνο όσον αφορά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αλλά κυρίως για τον ολιστικό τρόπο υποστήριξης θυμάτων παραβατικής συμπεριφοράς».

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Παρά το γεγονός ότι ο Πειραιάς ήταν, είναι και θα παραμείνει μια από τις ασφαλέστερες πόλεις της χώρας μας, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης και ενίσχυσης της ασφάλειας.

Γι” αυτό και χαίρομαι ιδιαιτέρως για την παρουσία μου στην καινοτόμο δράση του Δήμου Πειραιά που αφορά στην εκπαίδευση των επιχειρηματιών της πόλης σε θέματα αστεακής ασφάλειας. Καθώς έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό εγκληματοφοβίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής εγκληματικότητας, είναι σημαντική η ευκαιρία που δίνεται μέσα από το συγκεκριμένο σεμινάριο για την τόνωση και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και του εμπορικού κόσμου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να υποστηρίξουμε τέτοιες δραστηριότητες και να εξελίσσουμε τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τους φορείς και τους πολίτες.

Το 2021 αυξήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά και παράλληλα με μια σειρά στοχευμένων δράσεων μπορέσαμε να διατηρήσουμε το ποσοστό εγκληματικότητας σε χαμηλά επίπεδα. Ο τουρισμός και ιδιαίτερα η πτυχή της κρουαζιέρας είναι επίσης μια σημαντική πηγή για την εθνική και την τοπική οικονομία. Η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα του τμήματος της τουριστικής αστυνομίας συμβάλλουν, ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς.  Επιπλέον, έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μια ομάδα διοίκησης έργου, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους συναρμόδιων φορέων, όπως λόγου χάρη η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών,  καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, όπου εξετάζουμε θέματα που έχουν σχέση με το phishing και την ηλεκτρονική απάτη. 

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την υλοποίηση αυτής της ημερίδας. Είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας να συνδράμουμε στην ανάπτυξη του Πειραιά, στο σχεδιασμό κοινών δράσεων με στόχο την επιμόρφωση της εμπορικής κοινότητας και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας συνολικότερα τόσο στον εμπορικό κόσμο όσο και στους κατοίκους».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος, δήλωσε:

 «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Πειραιά και το πρόγραμμα BeSecure-FeelSecure (BSFS) γι” αυτήν την εξαιρετική εκδήλωση και για το γεγονός ότι φέρνουν στο φως, αλλά και σε δημόσιο διάλογο, αυτή τη συζήτηση που έχει να κάνει με το μέλλον της πόλης και των ανθρώπων της. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπαρκτό, απασχολεί την τοπική μας κοινωνία και φυσικά γενικότερα την κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια με μια κλιμάκωση τον τελευταίο καιρό. Το πρόβλημα της παραβατικότητας μας αγγίζει όλους.

Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί απαραίτητα προσεκτική, σοβαρή και αντικειμενική ενημέρωση από ειδικούς, για να μας ενημερώσουν, να μας διαφωτίσουν, αλλά κυρίως να μας προτείνουν, τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να προφυλαχθούμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση το έργο BeSecure-FeelSecure (BSFS) προσεγγίζει το ζήτημα της αστικής ασφάλειας, με τρόπο καινοτόμο και σύγχρονο, μέσω της πρόληψης, του συμβουλευτικού και του ενημερωτικού του χαρακτήρα.

Μια πόλη ασφαλέστερη για τους δημότες και τους επισκέπτες της, είναι ένας ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια συντονισμού για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές αστικό περιβάλλον με αξιόλογες προοπτικές για το συλλογικό καλό και συμφέρον».

Η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) και Αντιδήμαρχος Δηµόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κα Κυριακή Μπουρδάκου, σε ομιλία της, ανέφερε σχετικά:

«Η αύξηση διάφορων μορφών εγκληματικότητας και θυματοποίησης που έχει παρατηρηθεί –  ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας στη χώρα – δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτηματικά για την ασφάλεια στην πόλης μας.

Ο Δήμος Πειραιά απέδειξε,  για ακόμη μια φορά, ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά ιδρύοντας τον Απρίλιο του 2020, το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα).

Διαδραματίζει έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη της εγκληματικότητας και στη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας κι εμπιστοσύνης, καθώς συμβάλει εποικοδομητικά, ώστε να αναπτυχθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία μέσα από την ενημέρωση, την υποστήριξη και συνεργασία τόσο με τους φορείς ανάπτυξης της πόλης όσο και με τους ίδιους τους κατοίκους.

Ως πρόεδρος του ΤοΣΠΠα Πειραιά, είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη καθώς είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά για την αναγνώριση των αναγκών και τη λήψη μέτρων με στόχο την πρόληψη της παραβατικότητας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του εμπορικού κόσμου της πόλης».

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του BSFS και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, σε δήλωσή της, ανέφερε:

 «Το πρόγραμμα BeSecure-FeelSecure (BSFS), που υλοποιούμε με τον Δήμο Πειραιά, αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών στην καθημερινότητά τους. Το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας και η υποφαινομένη, ως επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος αυτού, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την επιστημονική μας γνώση και  εμπειρία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσα από δράσεις εγκληματοπροληπτικής συμμετοχικής πολιτικής.

Σημαντική συνιστώσα αυτής της προσπάθειας αποτελούν και οι καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι   τροφοδοτούν την κοινωνική και οικονομική ζωή σε τοπικό επίπεδο, αλλά αποτελούν αρκετά συχνά θύματα καθημερινής εγκληματικότητας. Γι΄αυτό και αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της θυματοποίησής τους και στην υποστήριξή τους μετά από αυτήν.

Η συγκεκριμένη ημερίδα, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενων δράσεων  έρευνας, ενημέρωσης και κινητοποίησης των καταστηματαρχών του 2ου και 5ου δημοτικού διαμερίσματος Πειραιά, όπου εφαρμόζονται πιλοτικά κοινωνικές, χωρικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις, εντάσσεται στην προοπτική αυτή.

Η παρουσία του Δημάρχου Πειραιά και των Υφυπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας, μαζί με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους του προγράμματος, αντανακλά τη σοβαρότητα της προσπάθειάς μας, η οποία έχει ήδη καρποφορήσει μέσα από τη δημιουργία/επανασύσταση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα),  καθώς και την καινοτόμα Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (ΜΕΘΕ). Έργα που θα πρέπει να υποστηρίξει τόσο η Πολιτεία όσο και οι Πολίτες για να είναι βιώσιμα και λειτουργικά».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης:

Από το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας ( ΕΑστΕ ) – Πάντειο Πανεπιστήμιο:

Ο Αν. Καθηγητής Άγγελος Μίμης, ο Δρ. Δημήτριος Καλαμάρας, ο κ. Θάνος Συνολάκης, ο Δρ. Χαράλαμπος Καραγιαννίδης, η Δρ. Ελένη Κοντοπούλου, η κοινωνιολόγος & ψυχολόγος Χαρά Βλαστάρη – Δυοβουνιώτου και η δικηγόρος εγκληματολόγος Ειρήνη Τάνου.

Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά:

Η Υπαστυνόμος Α” κα  Καπάτου  Γεωργία – Δανάη, του Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS): https://www.bsfs-piraeus.eu/el/ 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ