Εφημερίδα Κοινωνική

Ν. Κασιμάτη: Κατάθεση κοινοβουλευτικής Αναφοράς και δήλωση για τα εκπαιδευτικά προβλήματα στον Κορυδαλλό

Ν. Κασιμάτη: Κατάθεση κοινοβουλευτικής Αναφοράς και δήλωση για τα εκπαιδευτικά προβλήματα στον Κορυδαλλό
06 Δεκεμβρίου 2021

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη έφερε στη Βουλή τα τεράστια και προκλητικά προβλήματα των σχολείων στον Κορυδαλλό με Κοινοβουλευτική Αναφορά της προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, Εσωτερικών Μ. Βορίδη, Υγείας Θ. Πλεύρη, Ψηφιακής Πολιτικής Κ. Πιερρακάκη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη, Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκο, και τους θέτει προ των ευθυνών τους καλώντας τους να δώσουν άμεσα λύσεις στα όσα αναφέρει η επιστολή που έλαβε από τη Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά.

Η Νίνα Κασιμάτη δηλώνει: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία της Β/βάθμιας εκπαίδευσης στον Κορυδαλλό 3 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε συνθήκες πανδημικής κρίσης είναι προκλητικά. Αποκαλύπτουν ανάγλυφα τις στοχεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για την κατηγοριοποίηση σχολείων, τη συνολική υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τον αποκλεισμό μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την τράπεζα θεμάτων ως τελικό κόφτη σε όσα παιδιά δεν δίνονται καν οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην ποιοτική δημόσια δωρεάν παιδεία που δικαιούνται!

Η στέγαση σχολικών τάξεων σε κοντέινερ εν έτει 2021, η έλλειψη καθηγητών ειδικοτήτων, η αντίφαση της Ειδικής Αγωγής χωρίς παράλληλη στήριξη και χωρίς σχολικούς νοσηλευτές, η φοίτηση σε ακατάλληλα κτίρια χωρίς θέρμανση, χωρίς πυροπροστασία και χωρίς αντισεισμική προστασία, η μη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός, η έλλειψη επαρκούς καθαριότητας μέσα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας την ίδια στιγμή που παρά τις εκκλήσεις μέσα στα τμήματα συγκεντρώνονται 27 μαθητές, αλλά και η λειτουργική κατάργηση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και του ΙΕΚ των Φυλακών Κορυδαλλού λόγω υποστελέχωσης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την πολύπλευρη αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή που ρίχνει στο καναβάτσο της «αξιολόγησης» τους εκπαιδευτικούς για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και να αποσείσει τις ευθύνες της για τη δραματική κατάσταση στην Παιδεία. Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης έχει προηγούμενα με τους καθηγητές, από τότε που τους έθετε σε διαθεσιμότητα για να ικανοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του ενάντια σε κάθε τι δημόσιο, μέχρι που τον ανέκοψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η κοινωνία, οι γονείς και οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αναγνωρίσει ότι ήταν αυτοί οι εκπαιδευτικοί που κράτησαν όρθιο το δημόσιο σχολείο με αυταπάρνηση και τους αποδίδουν σεβασμό για τον αγώνα που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν. Τη «δόξα» του κ. Μητσοτάκη είναι σαφές ότι ζηλώνει η κ. Κεραμέως και γι’ αυτό έχει απέναντί της όλη την εκπαιδευτική κοινότητα κάθε βαθμίδας.

Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά τη Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά για την αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων των σχολείων του Κορυδαλλού, που δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο στην πόλη, αλλά σε όλη τη Β’ Πειραιά και πανελλαδικά, και καλώ την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και να πάψει να εκδικείται τη δημόσια παιδεία και τον ανθό της χώρας».

 

H Αναφορά της Ν. Κασιμάτη:

Για τους κ.κ. Υπουργούς:

• Παιδείας και Θρησκευμάτων o Υποδομών και Μεταφορών

• Εσωτερικών

• Υγείας

• Ψηφιακής Πολιτικής

• Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

• Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα: Σχολεία στον Κορυδαλλό σε κοντέινερ, φοίτηση χωρίς καθηγητές, χωρίς παράλληλη στήριξη στην ειδική αγωγή, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς θέρμανση, χωρίς πυροπροστασία και αντισεισμική προστασία, χωρίς καθαριότητα με 27 μαθητές στην τάξη εν μέσω πανδημίας και οι εκπαιδευτικοί στο καναβάτσο της «αξιολόγησης» – Η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά καταγράφει αναλυτικά τα προβλήματα και προκύπτουν ανάγλυφα οι στοχεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για την κατηγοριοποίηση σχολείων, τη συνολική υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τον αποκλεισμό μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Νίνα Κασιμάτη καταθέτει Αναφορά για τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη, Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη, Ψηφιακής Πολιτικής κ. Πιερρακάκη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, βάσει της με Α.Π. 104/05-12-2021 Επιστολής της Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά, με την οποία καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και καθηγητές στα σχολεία της Β/βάθμιας εκπαίδευσης στον Κορυδαλλό 3 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε συνθήκες πανδημικής κρίσης, με φοίτηση σε ακατάλληλα κτίρια ή και σε κοντέινερ, χωρίς καθηγητές ειδικοτήτων και παράλληλη στήριξη, έλλειψη σχολικών νοσηλευτών στην Ειδική Αγωγή, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές, χωρίς θέρμανση, χωρίς πυροπροστασία και αντισεισμική προστασία στα σχολικά κτίρια, χωρίς καθαριότητα με 27 μαθητές στην τάξη εν μέσω πανδημίας, λειτουργική κατάργηση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και του ΙΕΚ των Φυλακών Κορυδαλλού, ενώ οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στο καναβάτσο της «αξιολόγησης». Η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά καταγράφει αναλυτικά τα προκλητικά προβλήματα και προκύπτουν ανάγλυφα οι στοχεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για την κατηγοριοποίηση σχολείων, τη συνολική υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τον αποκλεισμό μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με εργαλεία την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την τράπεζα θεμάτων. Αναλυτικά η επιστολή της Β’ ΕΛΜΕ αναφέρει:

1. Μετά και τις τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτών, τα κενά που καταγράφονται αρχές Δεκεμβρίου στα σχολεία Β/θμιας του Κορυδαλλού ανέρχονται σε 90 ώρες. Κενά υπάρχουν κυρίως στις ειδικότητες ΠΕ08 Καλλιτεχνικών, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής και ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07 Γαλλικών, Αγγλικών και Γερμανικών. Επιπλέον στην Ειδική Αγωγή δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη των κενών στην παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα δεν καλύπτονται οι μαθητές με όλες τις ώρες σύμφωνα με τις διαγνώσεις των ΚΕΔΑΣΥ ούτε με τις απαραίτητες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Υπάρχουν επίσης ελλείψεις στην κάλυψη μαθητών με σχολικούς νοσηλευτές.

2. Παρά το ότι η ΟΛΜΕ επανειλημμένα ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη, το ΥΠΑΙΘ έκανε το αντίθετο. Υπάρχουν τμήματα σε σχολεία της Β/θμιας στον Κορυδαλλό με 27 μαθητές.

3. Το υπάρχον προσωπικό για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων σε συνθήκες πανδημίας δεν επαρκεί. Σύμφωνα με αιτιάσεις του Δήμου Κορυδαλλού οι ελλείψεις οφείλονται σε περιορισμούς που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών.

4. Υπάρχουν κτηριακά προβλήματα σε ορισμένα σχολεία. Το κτήριο που στεγάζει το 3ο Γυμνάσιο δεν τηρεί τις προδιαγραφές διδακτηρίου, ενώ το 4ο και 5ο Γυμνάσιο στεγάζονται και σε κοντέινερ.

5. Η χρόνια υποχρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων έχει συμβάλει στη δημιουργία προβλημάτων στα σχολικά κτήρια. Υπάρχουν σε πολλά σχολεία προβλήματα σε μονώσεις, κουφώματα, κεντρική θέρμανση, ενώ τα έξοδα επισκευών πληρώνονται από τα ταμεία των σχολείων.

6. Ο απαρχαιωμένος τεχνολογικός εξοπλισμός των εργαστηρίων πληροφορικής, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, η μη σύνδεση των σχολικών τάξεων με το διαδίκτυο, καθιστούν αδύνατη την ψηφιακή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Υπάρχει ανάγκη για άμεση αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων και των συνδέσεων με το διαδίκτυο.

7. Πολλά σχολεία δεν έχουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας ενώ δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

8. Το ΣΔΕ όσο και το ΙΕΚ των φυλακών Κορυδαλλού αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία τους (υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση). Δεν παρέχεται στους έγκλειστους μαθητές επαρκής εκπαίδευση, δεν έχουν ιδρυθεί σχολικές μονάδες στα καταστήματα των φυλακών ενώ κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα.

9. Η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), συντελεστές βαρύτητας και διπλό μηχανογραφικό) θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ. Με δεδομένη την εκπαιδευτική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ζητάμε την κατάργηση του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αλλά και της τράπεζας θεμάτων στο λύκειο.

10. Η «αξιολόγηση» των νόμων 4692/20 και 4823/21, δεν είναι παρά μια επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία, που αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς για ελλείψεις και αδυναμίες για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνοι και στοχεύει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και σταδιακά στη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Νίνα Κασιμάτη προωθεί στους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη, Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη, Ψηφιακής Πολιτικής κ. Πιερρακάκη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη και Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο τη με Α.Π. 104/05-12- 2021 σχετική επιστολή της Β’ΕΛΜΕ Πειραιά και τους καλεί να δώσουν άμεσα λύσεις και να ενημερώσουν τη Βουλή.

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ