Εφημερίδα Κοινωνική

ΒΕΠ: «Η νέα εποχή στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα»

 Breaking News

ΒΕΠ: «Η νέα εποχή στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα»
13 Νοεμβρίου 2021

      Με την παρουσία πλήθους γυναικών, τόσο στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ» του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με την τήρηση όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων λόγω της πανδημίας, όσο και διαδικτυακά, πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021, η ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα:

Η νέα εποχή στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

        Δράσεις και μέτρα που ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

που διοργάνωσε η Ομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Β.Ε.Π., με ομιλήτριες τρεις καταξιωμένες, στους χώρους που δραστηριοποιούνται, γυναίκες, την κα Μαρία Συρεγγέλα,. Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, την Ευρωβουλευτή κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την κα  Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Πρόεδρο του  Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ),και Α΄ Αντιπρόεδρο ΕΒΕΑ

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γεώργιος Παπαμανώλης-Ντόζας , στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:      

«Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την ελληνική οικονομία, αλλάζουν πολλά στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο γεννιέται στη χώρα μας. Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η γυναικεία επιχειρηματικότητα κάνει έντονη την παρουσία της. Στο ΒΕΠ έχουμε δώσει  βαρύτητα στην ενίσχυση του γυναικείου επιχειρείν, καθώς πιστεύουμε ότι αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με την Ομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου μας, έχουμε υλοποιήσει και υλοποιούμε πολλαπλές και στοχευμένες δράσεις για την ενδυνάμωση, την συμβουλευτική καθοδήγηση, την επιμόρφωση, την επιχειρηματική ανθεκτικότητα των γυναικών αλλά και την ενίσχυση του πλαισίου για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Σήμερα και εν μέσω πανδημίας, η ανάγκη ενίσχυσής του γυναικείου επιχειρείν είναι επιτακτική και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς σε αυτή την προσπάθεια μας σήμερα να σας έχουμε κοντά μας»

«Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά» τόνισε ο Πρόεδρος, «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία ενίσχυσης του γυναικείου επιχειρείν και αναμένουμε να ακούσουμε από τις ομιλήτριες τις νέες δράσεις και μέτρα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων, κα Βασιλική Μπόγρη-Θεοδωρακοπούλου, η οποία εξήρε την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για την εκδήλωση.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Μαρία Συρεγγέλα στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δημιουργία μονάδων βρεφικής φροντίδας μέσα στις επιχειρήσεις, δράση που θα χρηματοδοτήσει πλήρως το κράτος, έτσι όπως γίνεται στο εξωτερικό, ώστε να μπορεί η εργαζόμενη να παίρνει και το παιδί στη δουλειά της και να νιώθει περισσότερο ασφαλής.

Αναφέρθηκε στο σήμα  ισότητας στις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι η ημέρα της ίσης αμοιβής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι άνδρες και γυναίκες με τις ίδιες σπουδές θα αμείβονται το ίδιο.

Τόνισε το δικαίωμα των ανδρών στις άδειες πατρότητας όπως κατοχυρώθηκε από τον τελευταίο εργασιακό νόμο.

«Οι γυναίκες επιχειρηματίες όντως αποτελούν πρότυπα για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται στη ζωή τους  και ειδικά εσείς αποτελείτε πρότυπα για τις νέες γυναίκες. Η συστηματική λοιπόν προβολή όλων αυτών των προτύπων είναι ισχυρό κίνητρο για να πιστέψει κάθε γυναίκα ότι μπορεί , μπορεί να ζήσει και να δραστηριοποιηθεί σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και μπορεί και η ίδια  να τα καταφέρει. Εμείς βρισκόμαστε πάντα δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχετε. Το γραφείο μου είναι ανοιχτό σε όποια πρωτοβουλία ή πρόγραμμα θέλετε να συμμετέχετε. Είμαστε εδώ να το δούμε μαζί. Απο εσάς περιμένουμε ιδέες και προτάσεις και θα βρούμε τρόπους υλοποίησης. Να αλληλοβοηθηθούμε! Μόνο έτσι όλοι μαζί, δημόσιος φορέας, ιδιωτικός τομέας, εσείς τα επιμελητήρια, τότε μπορούμε να πετύχουμε πολλά», κατέληξε η Υφυπουργός.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κα Ευφραίμογλου, η οποία αναφέρθηκε στη σημερινή ημέρα που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσης Αμοιβής και στην πρόταση του ΕΕΔΕΓΕ να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των εταιρειών από ένα αριθμό εργαζομένων και άνω να αποδεικνύουν την ισότιμη αμοιβή του προσωπικού τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο υπόμνημα που έχουν υποβάλλει στο Υπουργείο Οικονομικών, προτείνοντας την επέκταση της στήριξης της Πολιτείας και στις γυναίκες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και οι οποίες θα πρέπει να απολαμβάνουν την άδεια μητρότητας με τη μορφή επιδόματος καθώς και την αντίστοιχη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα απουσίας τους από την εργασία τους.

Σύντομα το ΕΕΔΕΓΕ, τόνισε η Πρόεδρος του Δικτύου, μέσω του ΕΒΕΑ, θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε καινοτόμες γυναικείες επιχειρηματικές ομάδες να κάνουν το πρώτο βήμα και να ενταχθούν στη Θερμοκοιτίδα του Κέντρου Επιχειρηματικότητας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ» του ΕΒΕΑ, υποστηρίζοντας έμπρακτα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

«Είναι τιμή μου και χαρά μου να συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση και  να λαμβάνω τον λόγο μετά από δύο πολύ σημαντικές γυναίκες που η κάθε μια διακρίνεται σε συγκεκριμένη δράση στο αντικείμενο που συζητάμε», τόνισε η κα Βόζεμπεργκ, λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο.

Και συνέχισε: « Δυστυχώς ακόμα και σήμερα υφίσταται  το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την ανισότητα ανδρών – γυναικών στο επιχειρείν, το οποίο συναρτάται με την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ ανδρών – γυναικών ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Όλοι λένε: μπορείτε να κάνετε κάτι ως Ευρωπαϊκή Ένωση; Η απάντηση είναι ναι! Μπορούν να υπάρξουν οδηγίες που δίνουν κατευθύνσεις γιατί ξέρουμε οτι λόγω της επικουρικότητας κάθε μέλος- κράτος νομοθετεί ξεχωριστά . Έχει σημασία η νομοθεσία ; Να ερωτηθώ μαζί σας και εγώ ρητορικά. Έχει μεγάλη σημασία. Όχι οτι αρκεί για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά δίνει κίνητρα.

Επίσης, είναι σημαντικές οι πύλες ενημερωτικού διαλόγου που το κάθε κράτος- μέλος διαθέτει για να παρέχει ενημέρωση. Υπάρχει βέβαια και κεντρική πύλη στην ΕΕ. Ποια είναι τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα και ποια είναι τα στοιχεία με τα οποία αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να αιτηθούν για να λάβουν χρηματοδότηση,  τα οποία δεν είναι ένα και δυο,  είναι πάρα πολλά. Θα πρέπει  να πω οτι συνεργάστηκα πάρα πολύ με την Υφυπουργό μας, την κυρία Συρρεγγέλα, με δική μας πρωτοβουλία, να συμπεριλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης στο δημοσιονομικό πλαίσιο μέχρι το 2027 η γυναικεία επιχειρηματικότητα.. Αυτό ήταν μια δική μας πρωτοβουλία, καθώς μελέτες μας δείχνουν οτι οι γυναίκες υστερούν στην τεχνολογία, στην ψηφιακή οικονομία και την ηλεκτρονική πρωτοβουλία δημιουργίας επιχειρήσεων.

To  γραφείο μου είναι ανοιχτό και δέχομαι πολλά μηνύματα και προτάσεις και θέλω να δεσμευτώ όταν ανοίξει ο covid  περιορισμός να σας προσκαλέσω να μας επισκεφτείτε στο Κοινοβούλιο, με επιλογή σας, κύριε πρόεδρε, ποια άτομα θα έρθουν και να μιλήσετε για τις δραστηριότητες του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Θα είναι χαρά μας! Δεσμεύομαι για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας μου! Σας ευχαριστώ και εύχομαι να έχουμε μια διαδραστική συνεργασία απο εδώ και πέρα με το Επιμελητήριό σας», κατέληξε η κα Βόζεμπεργκ.

Ο Προέδρος ΒΕΠ προσκάλεσε την κα Ευρωβουλευτή, όταν θα βρίσκεται στην Ελλάδα να έρθει στο Επιμελητήριο και να συναντήσει απο κοντά την ομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΒΕΠ, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, κ. Δημήτριος Καρύδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Πειραιά, κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, κ. Χριστίνα Φυτέα, Γ. Γραμματέας ΕΔΕΓΕ και Προέδρος Ομάδας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ, κ. Ειρήνη Νταϊφά, CEO της STAVROS DAIFAS MARITIME CORPORATION S.A, Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά - Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά,  οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό και συνεχάρησαν το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία και τις δράσεις του, μέλη Δ.Σ. του Β.Ε.Π., εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πειραιά

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ