Εφημερίδα Κοινωνική

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με επαγγελματίες αλιείς «Η Μεσόγειος»

 Breaking News

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με επαγγελματίες αλιείς «Η Μεσόγειος»
27 Νοεμβρίου 2021

Για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μετά το πάγωμα της διαδικασίας για την έκδοση του νέου κανονιστικού κανονισμού που επιτρέπει –υπό όρους- την παράκτια αλιεία με βιντζότρατα ενημέρωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων “Η Μεσόγειος”, Γιώργος Φατούρος, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά τη συνάντηση που είχαν και στην οποία συμμετείχε επίσης ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρθηκε ο προηγούμενος κανονισμός έληξε τον Μάιο του 2020 και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπέβαλλε άμεσα αίτηση για ανανέωση της διαδικασίας. Έκτοτε, και με δεδομένο ότι η διαδικασία έχει παγώσει, οι 120 βιντζότρατες που έχουν απομείνει και δεν απέσυραν τον γρίπο, δεν μπορούν να αλιεύσουν.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε πως ουσιαστικά η απόσυρση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της νόμιμης αλίευσης γόπας και μαρίδας από τον ελληνικό αλιευτικό στόλο. Μάλιστα, στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου υπάρχει ζήτημα και με την παράνομη αλιεία Τούρκων ψαράδων, εντός των χωρικών υδάτων της χώρας, με τη χρήση συρόμενων εργαλείων. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τους Ιταλούς ψαράδες, μετά τη Συμφωνία της Ελλάδας με την ιταλική κυβέρνηση. Τόνισε στους εκπροσώπους της Ένωσης ότι από τη μεριά τους έχουν δίκιο και ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση των συγκεκριμένων αλιέων σε σχέση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις (μηχανότρατες, γρι-γρι). Η κυβέρνηση της ΝΔ σκόπιμα δε λύνει το πρόβλημα, γιατί θέλει να προβάλει ότι ζημιά στα ιχθυοαποθέματα κάνουν μόνο οι βιντζότρατες, για να μένουν στο απυρόβλητο μεγάλες επιχειρήσεις στην αλιεία, ενώ προφανώς και αποτελεί ένα επιπλέον βήμα για τη γενίκευση της ιχθυοκαλλιέργειας παρασύροντας σε επόμενο χρόνο και τις μηχανότρατες κλπ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Ένωσης ότι το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή δύο σχετικές αναφορές για το θέμα, για τις οποίες δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Το ΚΚΕ θα δώσει συνέχεια με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ενώ ανάλογη παρέμβαση θα κάνει και στο ευρωκοινοβούλιο.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ